24 noiembrie 2011

Românii sunt oameni pre(a)ocupati

de imaginea lor in lume. Iar cand spun generic Românii nu vorbesc de vreo institutie a carei treaba chiar asta ar fi ci de oameni obisnuiti cu probleme obisnuite, cu job-uri, facturi, familii, copii, colegi sau sefi idioti dar care in toate astea mai gasesc timp sa se macine sufleteste in legatura cu imaginea noastra ca popor in lume. Nu spun ca asta ar fi un lucru bun sau rau, e doar o constatare. Probabil ca e bine sa te intereseze felul in care altii vorbesc despre tine, ca sa fii informat, dar nu vad de ce ai pune vreun pret pe parerile lor. Sau mai mult, ai vrea sa le inseli.

Na, acum eu nu sunt om cu studii in domeniul marketingului, dar mai recunosc si eu una alta. Campania asta a ciocolatei ROM de convingere ca “româniisuntdestepti” e buna pentru ei intrucat polemizeaza pe marginea unei sensibilitati romanesti si astfel isi cresc notorietatea brandului. Ceea ce sustine campania e insa gresit. Daca era doar o satira mai intelegeam dar oamenii par setati pe influentat google pe principiul muncii chinezesti: mii de mânuţe sa tasteze lucruri bune despre români ca sa ne spalam onoarea de a nu fi tigani. Zau asa....

Pe langa ca daca metoda ar functiona mi-as pierde increderea in google, mai e si o problema de ‘overacting’. Ne concentram eforturile in cele mai aiurite directii doar pe baza unei reactii emotionale. Ne asumam responsabilitati nationale cand tot ce ar trebui sa ne intereseze sunt cele individuale, de cetatean care munceste, plateste taxe si se exprima vehement cand e prost reprezentat. Daca te deranjeaza imaginea poporului din care faci parte e o problema pe care n-ai cum s-o rezolvi. Poti eventual sa influentezi un mic grup din jurul tau prin propriul exemplu. Daca te enerveaza felul in care autoritatile gestioneaza aceasta criza de imagine ai parghii ca sa-l rastorni. Trebuie doar sa fiti destui cei care trageti de ele.

Nu cred ca românii sunt mai prosti sau mai urati decat alte popoare. Google nu spune intotdeauna adevaraul ci numai o parte a lui. Google stie mai multe despre tine ca utilizator decat despre lumea pe care o descoperi cu ajutorul lui. Si, mai ales, românul nu-i el chiar atat de afectat de ce cred alte popoare despre el dar ii cam place sa se victimizeze ori sa dea episodic rateuri zgomotoase de patriotism. Eu, personal, n-am auzit un român sa se planga ca-i român. Da, se plange ca tara-i naspa si lucrurile nu merg cum trebuie, ca tiganii sunt români in Europa, dar nu ca era mai bine sa fie EL neamt. Ceilalti sa fie nemti da. El nu.

Probabil pentru ca, daca te iei dupa Google, “germans are cold, weird, arrogant and rude”, la fel cum “americans are dumb” iar “italians are black”. Ne plac filmele cu irlandezi poate tocmai pentru ca “irish are racists, drunk and impervious to psychoanalysis”. Rezultatele astea nu caracterizeaza o natiune ci arata felul in care lumea ii percepe pe unii din reprezentantii ei. Iar dupa cum bine stim, cei mai multi dintre noi judecam gresit oamenii. Pana ii cunoastem.

Ce vreau eu sa spun e ca ar trebui sa fim ai dracu de bucurosi ca suntem români. Da era mai bine sa fim io stiu, nemti, francezi sau olandezi, dar Soarta, D-zeu, Universul si-a dat silinta sa nu ne trimita in China, India, Bangladej sau Africa. Traim intr-o tara la cateva ore de buricul Europei, unde n-avem amenintari de tsunami, pradatori naturali, serpi veninosi in casa, foamete si SIDA pe toate strazile sau canibalism. Am avut o istorie crancena, ne-au tras-o unii si altii prin toate orificiile, am dezamagit si noi si-am mancat amaraciune pentru asta dar acum avem o pagina noua. Sa n-o umplem cu “românii sunt” ci cu “românii fac”.

3 comentarii:

  1. Re. SIDA, poate ca ar fi cazul sa iti/sa ne revizuim parerile dupa ce citim acest articol din Adevarul, http://www.adevarul.ro/life/viata/Romanii_folosesc_doar_un_prezervativ_pe_an_0_596940627.html

    RăspundețiȘtergere
  2. Re. "Romanii fac", eu personal nu sunt de tip activist politic, nu sunt blogger de tip PR sau jurnalist, NU am know-how si nici inclinatie de manipulat Google, nu sunt educator public de meserie, dar ce sa fac, dau si eu cateva linkuri posibil util informative, daca jurnalistului si editorului sectiei numita VIATA (Life) nu le-a venit in cap sa o faca, macar asa de forma, de ochii lumii, mai ales ca sunt profesionisti, daca nu din etica personala sau profesionala.

    Sunt linkuri in engleza ca in romana ce e pe acolo e deja ori outdated ori incomplet. Poate ca aia care isi zic bloggeri sau leaderi de opinie cultural-intelectuala or avea suflet sa traduca si in romana pentru alti cititori care sunt mai putin intelectuali decat ei:

    http://www.nhs.uk/worthtalking.....about.aspx

    http://drruth.com/

    http://www.std.co.uk/index.htm

    http://bedsider.org/

    RăspundețiȘtergere
  3. Da, ingrijorator dpdv al BTS-urilor, dar incidenta HIV e destul de mica. 10.000 de cazuri in prezent si probabil cele mai numeroase sunt copii nascuti asa. Cred ca e mai riscant s-o iei din spitale decat din contacte neprotejate.

    RăspundețiȘtergere

Comentezi?