28 noiembrie 2011

Iesirea din labirint


Stim foarte bine care a fost eroarea lui Icar. A zburat prea aproape de soare si aripile i s-au topit. Asta l-a costat viata. Dar stim oare care i-au fost gandurile in acele ultime clipe? Oare si-a regretat nesabuinta asa cum am fi inclinati sa credem? Cine in locul lui s-ar fi multumit cu un zbor lin si sigur cand i s-a oferit mijlocul de a se avanta in inaltul cerului. Pentru acele cateva momente Icar a fost mai sus decat orice om inaintea lui, ochii sai au vazut mai departe decat orice alti ochi inaintea lor si, astfel, omul a privit, fascinat, fata luminoasa a soarelui. Abia apoi a murit zdrobit. A fost multumit de realizarea sa? Probabil, cine stie? Iesirea lui din labirint a fost dramatica si temerara dar, in acelasi timp, s-a produs intr-o stare de beatitudine. De extaz. Poate ca a meritat.

Pot doar specula ca daca si-ar fi ales un zbor nocturn, o evadare din propriul labirint sub auspiciile unei lune pline, n-ar fi fost vreo mare diferenta in destinul sau. Ar fi cazut, la fel de abrupt, victima fascinatiei pentru un alt astru, s-ar fi scaldat in lumina lui selenara ca un lunatic, urcand tot mai sus si mai sus, hipnotizat, ajungand probabil sa orbiteze la infinit regina noptii. Din nou, o alegerea nu mai putin rationala decat prima. Dar, probabil, nu mai putin extatica.

Revenind cu picioarele pe pamant ma intreb cate zboruri vom mai intreprinde noi ca Icari moderni. De cate ori ne vom mai arde aripile de la un soare prea incandescent si ne vom prabusi inapoi in labirint, zdrobiti in inimi, simturi si cuvinte. Cate ture ametitoare vom mai da reginelor nocturne pana cand, dezorbitati, sa descoperim o alta luna noua, la fel de fascinanta pe cat de goala va fi imbratisarea ei. Eu unul imi cunosc raspunsul. Oricate va fi nevoie. Imi plac aripile chiar si daca le imbrac pentru scurta durata. Iar Labirintul meu e groaznic de plictisitor.

7 comentarii:

  1. icar iesea din labirint? esti sigur? sursa?

    RăspundețiȘtergere
  2. Da, Dedal si Icar ieseau din labirint. Minos i-a poruncit lui Dedal sa construiasca labirintul pentru a-l inchide pe Minotaur, din pacate si Dedal ramane blocat in labirint, impreuna cu fiul sau, Icar. Sursa? Legendele Olimpului sau..alte surse mai putin directe.

    RăspundețiȘtergere
  3. @ocupunlocimaginar: :) mersi. pentru o clipa supastaru m-a facut sa-mi pun la indoiala memoria.

    RăspundețiȘtergere
  4. vag, asa imi aminteam si eu, dar nu e logic: Dedal a ramas blocat in labirintul pe care el l-a construit?

    RăspundețiȘtergere
  5. blocat = inchis. de o mana criminala aka Minos si ai sai. E o legenda nu un fapt istoric iar logica are prea putina importanta.

    RăspundețiȘtergere
  6. " Ovid, in his Metamorphoses, suggests that Daedalus constructed the Labyrinth so cunningly that he himself could barely escape it after he built it."

    " The most familiar literary telling explaining Daedalus' wings is a late one, that of Ovid: in his Metamorphoses (VIII:183-235) Daedalus was shut up in a tower to prevent his knowledge of his Labyrinth from spreading to the public. He could not leave Crete by sea, as the king kept strict watch on all vessels, permitting none to sail without being carefully searched. Since Minos controlled the land and sea routes, Daedalus set to work to fabricate wings for himself and his young son Icarus."

    deci sursa Metamorfozele lui Ovidiu via wikipedia

    PS. e simplist sa crezi ca legendele nu sunt logice. prefer sa caut mai atent.

    RăspundețiȘtergere
  7. vad ca pana la urma ai reusit sa citesti si singur wikipedia... dupa ce ai cerut sursa acum o saptamana. exact asta ti-am spus si eu: inchis de mana criminala a lui Minos.


    Ps: n-am spus ca legendele nu sunt logice ci doar ca nu e relevanta cautarea unei logici in legende. ea poate exista dar nu-i necesara. in cazul de fata: nu importa cum a ajuns in dificulate Dedal sau daca zborul sau e plauzibil ci resursele inepuizabile ale spiritului uman atunci cand e confruntat cu o situatie fara iesire. E ca o pilda. De aia s-a transmis pana la noi. De aia au cantat-o si Homer si Ovidiu si Vergiliu.

    RăspundețiȘtergere

Comentezi?