28 octombrie 2011

Ivan Patzaichin si Raed Arafat, oameni cu idei si solutii

Azi dimineata m-am infiltrat si eu in calitate de blogger printre jurnalistii si, mai ales, oamenii de afaceri invitati la conferinta Vodafone Business Club. Asta e un eveniment anual organizat de Vodafone in care-si prezinta cele mai noi solutii de comunicatii si noutatile din portofoliu dar de fapt miezul il reprezinta strangerea intre 4 pereti a comunitatii de oameni de afaceri locali dandu-le ocazia sa coaca ceva proiecte noi. Pe mine personal m-a interesat prezenta la conferinta a celor doua personalitati invitate oficial sa ne vorbeasca despre ideile si solutiile lor, fie ele din trecut sau de viitor. Ca din ambele se poate trage invatatura.

Dupa o descriere sumara a evolutiei companiei Vodafone in Romania, cu accent pe inovatiile si solutiile oferite de-a lungul timpului plus anuntarea lansarii de la 1 noiembrie a solutiilor de comunicatii fixe pe fibra optica, s-a trecut la partea cu adevarat interesanta din tot evenimentul: invitatii de seama din doua segmente grele ale societatii: medicina si sportul.

Primul invitat, Dl Raed Arafat, pe care cred ca il stiu toti automobilistii din tara si caruia unii ii datoreaza viata, a avut o prezentare foarte interesanta despre cea mai noua solutie de telemedicina dezvoltata la noi. Fondatorul SMURD a tinut sa sublinieze premiera europeana a acestui sistem de comunicare audio-video si de date al functiilor vitale (EKG, date personale, imagini radiologice si de ecografie) in timp real intre ambulanta care preia bolnavul si un centru de control care astfel poate decide imediat ce masuri se pot lua si unde sa fie dus respectivul. Paramedicii si peste 100 de ambulante din Mures si din capitala sunt deja dotate cu aparatura respectiva iar Vodafone ofera suportul tehnic pentru serviciile telemedicale. Ajutat de cateva statistici si grafice dl Arafat sustinea ca, practic, mortalitatea in cazuri de infarct a scazut cu 50% numai prin directionarea cardiacului la spitalul echipat sa-i faca cateterizare (laborator + personal de garda). Lucrul deosebit in tot acest sistem de telemedicina e ca acopera intregul segment de Urgente, nu doar afectiuni specifice. Nu-mi doresc decat ca sa fie achizitionate cat mai multe ambulante si pe viitor sa se deschida un centru de control la Timisoara dat fiind ca de la anu va functiona unul si in Iasi.


In ce-l priveste pe Ivan Patzaichin (pe care-l vad a doua oara in 2 zile, ieri arbitrand o regata la 4 ace pe Bega) acesta a povestit relaxat inceputurile carierei sale la Mila 23 (satul din mijlocul Deltei in care s-a nascut), unde abia se tinea in canoe incercand sa-i convinga pe antrenori sa-i dea o sansa, cum a castigat prima medalie de aur la Olimpiada din 1968, cum s-a calificat c-o vasla rupta in finala din 72 si apoi l-a batut pe favorit (care i-a devenit ulterior prieten) cum aproape a renuntat in ‘76 dar apoi a revenit si a mai castigat doua Olimpiade, in ‘80 si ‘84. Practic, 20 de ani Ivan Patzaichin a facut legea in competitiile de canoe 1000 de metri. Si totusi cand Romania vorbea de ambasadori ai sportului si de promotori ai turismului romanesc nu auzeam decat Hagi, Nastase si Nadia. Ok, Patzaichin promoveaza turismul cum crede el de cuviinta si in locurile dragi de care-l leaga mai mult decat amintiri. La Tulcea a avut loc in septembrie Festivalul International al Barcilor cu Vasle - Rowmania - prilej cu care Ivan a lansat si canotca, o “inventie” provenita din incrucisarea canoei cu lotca. Barca, pe care campionul o declara drept o “bicicleta” a apelor, lasa turistului ragazul necesar pentru a se bucura de frumusetea locurilor fara zgomotul motoarelor de salupe si cu impactul minim in mediu cauzat doar de vasle. Personal mi se pare o treaba geniala: faci o asociatie, faci un festival, inventezi o barca si chemi oamenii la vaslit. Asta-i antreprenoriat rural, ce mai. Bine, ajuta sa fii cvadruplu campion olimpic si multicampion mondial. Dar nici lucrurile astea n-au venit asa, aduse de ape, ci dupa multa munca, sacrificii si, de ce nu, inovatii, pentru ca 20 de ani sportul cu vasle n-a stat in loc iar ca sa se mentina in frunte Ivan a trebuit sa inoveze, fie tehnic fie psihologic.

Probabil unul din avantajele “materiale” pe care mi le-a oferit conferinta de azi, dincolo de cafea, fursecuri si mapa de presa, a fost cartea asta:


O citesc si apoi o imprumut. Sau o fac cadou. Ma mai gandesc...

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Comentezi?