02 octombrie 2011

Cat mai costa un hobby?

Teoretic un hobby e o activitate in afara profesiunii care iti produce pacere si in care esti dispus sa pui pasiune, timp si resurse. Practic destul de multa lume inglobeaza aici cam tot ce le produce placere indiferent de nivelul de implicare. Spre exemplu daca citesti un roman o data la 6 luni e o activitate utila si placuta dar nu un hobby per se, la fel daca iti place sa calatoresti dar mergi doar in concediu la mare o data pe an. La fel si muzica.. ambianta sonora oferita de zecile de giga de mp3-uri care se aud cand esti pe-acasa nu poate fi un hobby real ca, spre exemplu, sa inveti sa canti la un instrument.

Trebuie mentionat aici ca un hobby prin definitie solicita pasiune pentru a oferi satisfactie personala. In acelasi timp este o indeletnicire oarecum de diletant, fara caracter profesional (desi poate ajunge o profesie). Meritul sau e acela de rupere de ritm, oferind relaxare, detensionare, alternative pentru imbogatirea interioara. 

So, cat ne costa un hobby si cati mai avem vreme si bani de ele? 

Nu e cam suparator cand gasesti un lucru ce ti-ar placea sa-l faci si nu-ti da mana sa-l faci? Fie ca timpul nu-ti permite, fie ca implica niste costuri pe care nu le poti ignora, de fiecare data cand incerci un potential hobby ajungi sa-ti faci calcule si sa-ti pui intrebarea “da eu chiar am nevoie de asta?” Iar chestia asta omoara toata pasiunea.

Am reusit sa ma motivez suficient de puternic in cazul catorva hobby-uri astfel incat sa ajung sa investesc si timp si bani si energie in ele culegand doar laurii unei satisfactii interioare. Lectura si filmul ocupa destul mult spatiu … extracuricular, ca sa zic asa, cu toate ca filmul se concretizeaza tot mai mult ca un mod de viata nesanatos :)). Dar teatrul poate fi un hobby incipient... Calatoriile la fel... Am ajuns sa ma gandesc destul de mult la drumetii dincolo de costuri, ideea de a descoperi orase si locuri noi facandu-si loc tot mai adanc in firea mea nestatornica.

Dintre activitatile mai sportive asa am avut multa vreme a atractie pentru ping-pong pe care acum am abandonat-o. Nici nu stiu de ce, timpul, anturajul o fi de vina. Cand am descoperit squash-ul eram hotarat sa merg cel putin lunar sa bat mingea la perete... N-am mai fost din vara. Acum am fost la escalada sa vad cu ce se mananca. M-am catarat pe pereti cu o ravna copilareasca, am simtit niste adrenalina la 5 metri inaltime dar curand am constatat ca am o conditie fizica de neinvidiat.. Antebratele parca imi erau pironite in ace. As mai merge, insa, macar cat sa fac un traseu de fete.

Din fericire unul din hobby-urile cele mai raspandite nu m-a prins foarte tare. Cel de colectionar. Cand eram mai pusti aveam si io timbre. Doua clasoare mai exact. Apoi le-am aruncat pe toate (o crima, nici acum nu inteleg cum am facut-o) si m-am apucat de turbo, ca baietii. Acum mi-a trecut. Adun si eu cateva “nimicuri” - insigne, carti postale - dar nu obsesiv si doar cand mi se nazare. Unele imi definesc personalitatea, altele functioneaza ca amintiri. Si fotografia ar putea fi un hobby daca as avea un set de basic skills si niste scule decente. Dar si aici e o chestie de cat esti dispus sa investesti. Si iar revin la intrebare: cat ne costa un hobby?

4 comentarii:

  1. Nu e poveste la prima mana dar am auzit de un tip care nu isi permitea prietena. Pentru ca toti banii ce-i ramaneau din salar investea intr-un kit de motor. Cu tunning, cu tot ce trebuie ca sa iasa de minune. 4 ani de zile and counting strange fiecare marunt ca sa isi atinga visul. Care e se incadreaza in hobby zic eu.

    Incercarile tale nereusite nu sunt hobby. Daca ai renuntat asa de usor poate nu te-au motivat suficient sau nu ti-au placut suficient de mult incat sa le continui.

    Cred ca cea mai mare investitie intr-un hobby e timpul. Daca ai o pasiune vrei sa stii cam tot. Citesti, te documentezi, incerci, experimentezi. Nu toate au valori materiale. De ex airsoftul. E destul de prietenos din punct de vedere financiar. Si desi am vazut oameni cu echipamente de mii de euro eu sunt multumit cu o investitie de 300 facuta pe parcusul a 3 luni.

    asa ca hobby din punctul meu de vedere costa doar dedicatie. si musai sa fie dragoste la prima vedere.

    RăspundețiȘtergere
  2. Referitor la "amicul" tau: are alte prioritati, asta-i clar.

    Incercarile alea ar putea inca deveni hobby-uri. totul tine de gestionarea resurselor: timp, finante.

    RăspundețiȘtergere
  3. Oh, chiar saptamana trecuta,depanand amintiri cu sora-mea, am avut un moment de "omfg! cum am putut sa-mi arunc cele 3 clasoare cu timbre?"... ea inca le mai are...
    anyway, un hobby e destul de scump in zilele noastre. parerea mea :)

    RăspundețiȘtergere

Comentezi?