06 septembrie 2011

Pina si Gigi

In aceeasi saptamana doua evenimente marcante din lumea dansului: se lanseaza mult-asteptatul Pina in cinematografe (9 septembrie) si ne viziteaza Gigi Caciuleanu impreuna cu Compania Nationala de Balet din Chile. Daca despre film am mai avut ocazia sa vorbim cand s-a intamplat TIFF-ul clujean, domnu' Gigi (interviu aici cu domnia sa) e premiera care trebuie semnalata. Pe 11 septembrie la Teatrul National Timisoara, in cadrul Festivalului George Enescu si sub umbrela Intalnirilor JTI, Gigi Caciuleanu va sustine spectacolul de dans si coregrafie Noche Bach. Pe muzica de Bach, normal.


Cartea de vizita a lui Gigi Caciuleanu este impresionanta. Marele coregraf si dansator este un cosmopolit prin definitie. Nascut in Romania, absolvent al Scolii Nationale Superioare de Coregrafie din Bucuresti, si-a slefuit talentul la marea scoala de balet a Teatrului Balsoi din Moscova. In 1973, Gigi Caciuleanu s-a stabilit la Paris. A fost solistul baletului Operei Romane, dar a explorat concomitent si abisul dansului experimental, cautand permanent noi cai de exprimare in arta coregrafica.
Baletul National Chilian, fondat in 1945, este cea mai veche si cea mai importanta companie profesionista de dans contemporan din Chile. Marturie stau numeroasele distinctii primite de-a lungul timpului.
Pe eventim am vazut bilete cu 30 si 50 de ron. Un fleac pentru un asemenea eveniment. Asa ca avem de ales intre doua spectacole unice, unul 3D (documentarul lui Wenders despre cunoscuta coregrafa germana Pina Bausch) iar celalalt live.

Un comentariu:

Comentezi?