09 iulie 2011

Manipularea in masa

Hai sa reflectam un pic la ce spune Noam Chomsky despre strategiile de manipulare in masa, acele tehnici de diversiune sau spalare a creierului care fara sa ne dam seama au ajuns sa ne transforme in carcotasi de canapea.

Deci, strategii:

1. Distragerea in permanenta a atentiei publicului de la problemele sociale asaltandu-l si captivandu-l cu subiecte fara importanta (lolcats in jurnal!), care sa-l tina ocupat si sa nu-i dea timp de gandire. Campioni la asta sunt televiziunile. 24 h din 24.

2. Cauzarea de probleme pentru a oferi solutii deja pregatite. E foarte simplu ca niste autoritati, daca nu se ocupa singure de "montarea" unei crize, cel putin sa tolereze o situatie precara pana in punctul critic si apoi sa ofere raspunsul pe care-l pregateau. Cele mai evidente cazuri: violenta urbana si terorismul.
3. Strategia masurilor "in degradeu". Pentru ca publicul sa accepte o masura inacceptabila, este de ajuns sa fie aplicata in mod progresiv, in ”degradeu”, pe o durata de zece ani.

4. Strategia actiunii cu date diferite. Legata oarecum de punctul 3 si strategia asta manipuleaza destept pentru guvernarea prezenta lasandu-i sa scape cu hotarari nepopulare de genul "dureroase dar necesare" care se vor aplica undeva in viitor.

5. Adresarea publicului ca unor copii mici. Campioni sunt marketerii. 

6. Apelarea partii emotionale in locul celei intelectuale. Se poate observa in orice jurnal de stiri.

7. Mentinerea poporului in nestiinta si prostie. Pana la urma totul se reduce la calitatea actului educational.

8. Incurajarea publicului in a se complace in mediocritate. E ok sa fii prost, vulgar si incult dar sa te descurci. Corect? Si sa-i dai cat mai multe seriale banale si reality show-uri ca sa-l faci leguma.

9. Inlocuirea revoltei cu invinovatirea. Asta-i preferata romanilor. "Asa ne trebuie" e lozinca blazarii. "N-ai cu cine." "Singuri ne-am facut-o" sunt bune de atarnat la gat ..

10. Preferata mea, sa cunosti oamenii mai bine decat se cunosc ei insisi. Nu-i de-ajuns secole de cercetari biologice, neurologice, psihologice, mii de analisti si specialisti in studii comportamentale care ne cunosc pana si cele mai ascunse secrete doar pe baza unui patern individual prestabilit.. mai trebe sa intram si in retele sociale ca sa spunem tot ce ne vine pe gura... Singuri de bagam gatul in lat.

5 comentarii:

  1. Dar nu-s ale lui Chomsky. Unele zac de mult in manualele de marketing & comunicare :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Si cand zic ''de mult'', ma gandesc la epoca lui Bernays :)

    RăspundețiȘtergere
  3. N-am citit personal vreun manual, ca sa fiu drept, gasisem un articol care i le atribuia. Nici nu credeam ca le-a inventat doar ca le-a popularizat dincolo de tagma marketerilor.

    RăspundețiȘtergere
  4. hm. astea sunt tehnici? tehnicile sunt mult mult peste

    @

    RăspundețiȘtergere

Comentezi?