16 mai 2011

Stargate Universe e pus la rece

Acum cateva zile s-a terminat un capitol din viata mea: a luat sfarsit obsesia pentru Stargate. Data din anii dinaintea filesharing-ului, cand inca ma uitam la HBO si umblam cu decodorul contrafacut de la un televizor la altul. Nu pot aproxima cu exactitate cat a durat obsesia, oricum peste 10 ani, dar va zic numarul exact de episoade: 354 in 3 serii - SG-1, Atlantis si Universe - acoperind 17 sezoane emise pe durata a 14 ani. Plus doua filme pe DVD care transau finalul SG1. E mult. E atat de mult incat nu m-as mai pune inca o data sa le vad oricat de mult mi-au placut. E o experienta unica care va ramane unde ii e locul, in amintiri.

Ultima serie, Stargate Universe, a fost anulata in ianuarie. Era dupa jumatatea sezonului 2 si audientele mergeau prost, sub 1 milion de spectatori pe episod. SyFy (fostul Sci-Fi), televiziunea care producea si emitea SF pe banda rulanta intr-o vreme, l-a considerat dezavantajos si l-a anulat. Au preferat wrestling-ul si programele de reality TV, mult mai ieftine. N-avea nici o legatura cu calitatea lui, pur si simplu nu mai facea fata competitiei pe slotul orar respectiv iar fanii nu mai raspundeau la fenomen ca inainte. Decizie corporatista. SyFy isi asumase oricum un risc destul de mare cu noua serie, intrand in productie pentru 40 de episoade la un serial scump, desprins din universul Stargate dar mult mai intunecat si cu o seama de lucruri noi care au frustrat o buna parte din fanii hardcore ai seriei. Plus ca nasterea SGU coincidea cu anularea seriei Atlantis care avusese un succes extraordinar dar la fel suferea de o uzura creativa a scenaristilor si nu mai tinea stacheta. 

Noua serie avea multe de dovedit iar o schimbare atat de dura in concept era cu 2 taisuri. Stargate era initial un serial de familie, o aventura galactica care oferea destul de mult divertisment. Universe devenise o epopee a luptei pentru supravietuire, dramatica, destul de intunecata si cam cu mult hard-science. N-a avut timp sa se aseze cum trebuie, nu era ca Atlantis, urcand piramida SG-1 cu noi si extravagante personaje, ci pur si simplu darama piramida de-a dreptul. Nu exista un inamic atotputernic dar nu existau nici prieteni si sanctuare, totul era restrictionat pe o singura nava, Destiny, veche de cand lumea si tot timpul gata sa se dejghine. Probleme lor erau prea pamantesti, misiunea prea confuza, intotdeauna era ceva care se defecta, resurse care lipseau, iar atentia care era acordata personajelor si interelationarii lor, desi fireasca, era catalogata drept telenovela. Evolutia migaloasa a personajelor principale: col Young, Dr Rush si geekwizz-ul Eli, parca n-a fost suficienta. In consecinta, desi Universe avea o baza serioasa de fani, nu adusese cresterea scontata asa ca a fost pus la rece. Si el si orice proiecte viitoare aflate in stadiul de conceptie.

Asa cum era de asteptat decizia nu a trecut fara sa starneasca reactii vehemente. Intr-o scrisoare deschisa adresata retelei SyFy, editorul GateWorld, Darren Summer, critica schimbarile din grila de programe care adusesera in seara de vineri, dedicata dintotdeauna SF-ului, 3 ore de wrestling. In acelasi timp le atragea atentia sa nu renunte la seriile scenarizate in favoarea divertismentului facil oferit de programele reality TV bagate in grila. Concluzia lui era ca datorita unei politici axate pe rating si a deschiderii retelei spre alt tip de programe, nu doar SF sau fantasy, s-au luat niste decizii aiurite care au impins Stargate Universe si Caprica intr-o competitie imposibila cu celelalte televizuni si programele lor, lucru care a rezultat in audiente tot mai slabe si, ulterior, anularea lor. Va recomand s-o cititi, iar apoi sa cititi si reactia vice-presedintelui SyFy Digital, Craig Engler, intr-o scrisoare la fel de deschisa adresata fanilor.

Eu unul inteleg ca asteptarile erau foarte mari, atat in cazul SGU cat si al Capricai (spinoff-ul la BSG), iar aceste doua seriale au schimbat fundamental reteta parintilor lor, dar, cu exceptia unor episoade de umplutura (putine) firul lor narativ, evolutia personajelor, conflictele prezente m-au multumit pe mine ca fan. Ramane de vazut daca undeva in viitor cineva se va razgandi si-i va scoate pe eroii din SGU din capsulele de staza. Ar fi epic. Despre universul BSG nu-mi fac grij pentru ca pilotul la Battlestar Galactica: Blood & Chrome e in productie.

2 comentarii:

  1. Problema este una cu mult mai profunda: se schimba oamenii, decad catre nivelul de animal.

    Astazi oamenii sunt mai apropiati de animale decat la lansarea acestor seriale, asa ca ei raspund mai rapid la tot ce inseamna instincte.

    Intelegand aceste lucruri vedem de ce un spectacol de circ pe o scena de "lupta" aduce mai multa audienta. In plus, sa nu uitam serialele din ce in ce mai proaste (parerea mea) datorita faptului ca efectele speciale nu pot sa inlocuiasca povestea si mesajul niciodata. Daca la un film mai merge la un serial nici nu se pune problema.

    RăspundețiȘtergere
  2. wai cat de bine ai descris noul SGU ... vroiam si eu sa spun ca e naspa... dar nu mai pot acum :)

    RăspundețiȘtergere

Comentezi?