28 martie 2011

Cum sa scrii cu stil?

Kurt Vonnegut spunea deseori că a fost nevoit să se facă scriitor pentru că nu era bun la nimic altceva. Nu era bun ca angajat. Pe la jumătatea anilor cincizeci s-a angajat pentru puţină vreme la Sports Illustrated. S-a prezentat la muncă şi i s-a cerut să scrie un articol scurt despre un cal de curse care sărise peste gard şi încercase să fugă. Kurt s-a holbat toată dimineaţa la foaia albă şi apoi a scris: „Calul a sărit gardul ăla de căcat”, şi a plecat, rămânând din nou fără slujbă. (Mark Vonnegut, fiul autorului)

Anecdota asta ar fi la fel de amuzanta si daca nu i s-ar fi intamplat unui tip care a devenit mai tarziu unul din marii scriitori americani. Interesant la Vonnegut a fost insa faptul ca pe toata durata vietii sale i-a sustinut si ajutat pe tinerii scriitori, primind nenumarate telefoane in care i se cereau sfaturi pe care el, cu rabdare, le oferea. Mie mi se pare chestia asta fascinanta, sa fii atat de apropiat cu publicul tau (in mare parte tineri liceeni si studenti) si sa te oferi drept ghid in tainele “mazgalitului” ca arta.

Descoperind o serie de asemenea sfaturi ale marelui scriitor am constatat cat de bine s-ar putea aplica in blogging, care in esenta tot un fel de scriitura mai mult sau mai putin artistica a devenit. Ceea ce urmeaza ar putea deveni niste invataminte pentru tinerii bloggeri. Nu din partea mea ci din mana unui scriitor consacrat care si-a luat rabdarea sa le ofere si sa le explice pe intelesul lor. O lectie despre cum sa scrii cu stil.

1. Gaseste un subiect la care tii.
“Find a subject you care about and which you in your heart feel others should care about. It is this genuine caring, and not your games with language, which will be the most compelling and seductive element in your style.”

2. Nu bate campii insa.

3. Nu te complica.
“Remember that two great masters of language, William Shakespeare and James Joyce, wrote sentences which were almost childlike when their subjects were most profound. "To be or not to be?" asks Shakespeare's Hamlet.”

4. Nu ezita sa tai ce nu suna ok.
“Your rule might be this: If a sentence, no matter how excellent, does not illuminate your subject in some new and useful way, scratch it out.”

5. Fii natural
“The writing style which is most natural for you is bound to echo the speech you heard when a child.”

6. Spune ceea ce crezi
7. Fie-ti mila de cititori
“They have to identify thousands of  little marks on paper, and make sense of them immediately. They have to read, an art so difficult that most people don't really master it even after having studied it all through grade school and high school --- twelve long years.”

Zic ca e destul de clar. Detalii mai pe larg aici.

Un comentariu:

  1. Foarte interesant articolul. Sfaturi foarte bune pentru cei ce cocheteaza cu scrierea, indiferent sub ce forma.

    RăspundețiȘtergere

Comentezi?