06 martie 2011

Comics and movies

Ce alta zi mai potrivita pentru a finaliza articolul despre comics decat 6 martie, aniversarea nasterii marelui cartoonist si publicist, Will Eisner. Daca n-ati auzit de el nu-i bai mare, probabil nu va plac comics-urile asa mult. Ideea e ca i datoreaza multe lui Eisner, atat pentru munca sa ca realizator de benzi desenate, cat si pentru rolul jucat in afirmarea nuvelei grafice ca o forma de literatura si, nu in ultimul rand, pentru teoretizarea acestei arte secventiale. Eisner a scris o carte interesanta pe acest subiect, Comics and Sequential Art (download here), in care examineaza estetica acestei modalitati de exprimare artistica. Curios e ca fiind o forma de naratiune vizuala la fel ca filmul, banda desenata s-a impus mai greu ca o disciplina distincta cu toate ca precede arta cinematografica si chiar o ajuta (etapa de storyboarding in productia de film). Adevarul e ca prin felul in care intrepatrund ilustratiile si proza, comics-urile au devenit un tip nou de limbaj, care necesita aptitudini de interpretare atat vizuale cat si verbale. In fine, cartea are vreo 150 de pagini si n-am apucat s-o citesc in intregime dar mi s-a parut demn de reflectat asupra aspectului referitor la “citit”:


A Contract with God n-o fi chiar primul roman grafic, dar e cel al carui succes a contribuit la popularizarea termenului si a acestei forme de ‘literatura’. Cartea lui Eisner nu mai ataca cliseul super eroilor ci ramane cu picioarele pe pamant aplecandu-se asupra relatiei omului cu divinitatea si cum rezista ea in fata vicisitudinilor vietii. Eisner s-a inspirat din propria copilarie, din vietile oamenilor din Bronx, integrand in roman teme ca saracia, imigrantii, viziunea asupra vietii si mortii sau chestiunea esecului.


Si, asa cum ne-am obisnuit in ultimii ani, si aceasta nuvela grafica va fi ecranizata. Sau cel putin exista intentia. Iar daca tot vorbim de comics in filme trec la motivul pentru care scriu acest articol. Am fost invadati de tot felul de stiri care anuntau proiectele celor de la Hollywood cu privire la cateva benzi desenate de succes variabil.

Prima din ele e pe cale sa intra in cinema sub forma unui blockbuster exploziv cu Daniel Craig si Harrison Ford in pole-position. E vorba de Cowboys and Aliens in regia lui Jon Favreau, un film de vara bugetat pe la 100 mil $. Materialul sursa il reprezinta un roman grafic scris de Scott Rosemberg, Fred La Vente si mai un tip in care are loc una din cele mai improbabile alaturari de personaje: vacari, indieni si extraterestri. Desi ideea nu-i intrutotul rea, promitand un nivel ridicat de awesomness, romanul sursa e atat de prost si plin de replici cheesy incat devine chiar amuzant. Dar are doua lucruri pozitive: introducerea si grafica. Iar ca bonus: sex interrasial. Un minus mare ar fi insa aspectul extraterestrilor ce par adusi din desenele animate ale anilor ‘80. Sper ca filmul da dovada de mai multe imaginatie atat in dialog cat si in gadgeturi.

zombie vs robots
Daca tot suntem la rubrica de alaturari neverosimile am fost surprins (dar nu foarte tare) de intentia anuntata de Michael Bay privind ecranizarea altei benzi desenate celebre: Zombie vs Robots. Contrar oricarei prejudecati, materialul sursa - seria creata de Chris Ryall si ilustrata de Ashley Wood - e original si promite rasfat vizual. Adevarul e ca nu poti da gres cu zombie si roboti in acelasi film. Seria grafica e intr-o forma triptica, cu 3 fire narative separate si deci 3 povesti independente: Kampf in care o trupa de mercenari si roboti guvernamentali lupta urban cu hoardele dezlantuite de zombie, Masques in care obisnuitul cleaning guy gaseste un costum robotizat care-l face teoretic invincibil in fata zombilor si Zuvembies vs Robots in care niste localnici haitieni participa la un ritual voodoo trezind un king zombie pe care sa-l controleze in lupta impotriva celorlalti zombie. Ok, don’t laugh yet. It’s quite refreshing! Iar artwork-ul e bestial, singurul minus e scurtimea seriei.


Una din cele mai interesante idei am gasit-o insa in Nemesis, o serie grafica creata de Mark Millar (autorul comics-urilor Kick-Ass), care propune o formula proaspata in care ii baga pe Batman si Joker in aceeasi persoana: un miliardar instabil si diabolic, pus pe razbunari nemiloase impotriva politiei si care se prezinta drept Nemesis. Cu alte cuvinte tipul ii vaneaza cu succes pe luptatorii dreptatii, un fel de dark avenger cu propriul sau cod al binelui si-al raului. Seria e destul de reusita zic, cu ploturi si twisturi succesive care ma fac sa privesc nerabdator spre Tony Scott, cel care si-a anuntat intentia de a-l aduce pe Nemesis pe marile ecrane.


Am lasat pentru final o ciudatenie din domeniu, o contra in stil indie data industriei si anume adaptarea unui film sub forma de benzi desenate. I Sell The Dead e o poveste intunecata si trasnita despre doi hoti de cadavre a caror cariera ajunge intr-un impas: unul e decapitat iar celalat reflecteaza asupra vietii sale marturisindu-se unui preot. Filmul e genul de comedie neagra (categoria B) cu o cantitate deloc neglijabila de gore & fun pe care regizorul s-a gandit s-o treaca si pe hartie intr-un roman grafic destul de izbutit. 

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Comentezi?