23 martie 2011

Alain de Botton, un filozof contemporan

Am citit ieri o mica colectie de eseuri scrise de Alain de Botton, nimic spectaculos, doar vreo 100 de pagini care vorbeau despre farmecul lucrurilor plictisitoare, despre vizita la aeroport doar ca sa privesti zborul avioanelor, despre calatoria cu trenul, despre cum te poti indragosti in cateva minute de o straina fara sa-i adresezi vreun cuvant sau despre o cina cu o persoana draguta care te extenueaza psihic. Cateva idei fecunde mi-au rasarit si m-au facut sa caut mai mult despre Alain de Botton asa ca am dat peste un discurs misto de la conferintele TED. Daca aveti 15 minute v-as sugera sa ascultati un filosof modern vorbind despre societatea noastra actuala in termeni de meritocratie, succes si esec, despre individualism, echitate etc.



Cateva idei desprinse:
- traim intr-o lume plina de snobi in care fiecare individ e judecat la repezeala dupa un singur aspect al vietii sale, fiind catalogat dupa o fractiune din personalitatea sa. jobul, profesia este un asemenea aspect.
- meritocratia este o societate ideala dar si o iluzie periculoasa intrucat daca crezi ca cei care merita trebuie sa ajunga in varf inseamna si ca vrei ca cei care merita sa atinga fundul, sa-l atinga. prin urmare pozitia in viata, in societate fiind meritata in loc de accidentala, face ca esecul sa fie si mai greu de suportat
- sentimentul echitatii si filozofia "you can do it" dau nastere la asa multa invidie cand altii din acelasi grup social reusesc.
- esecul in viata e mult mai puternic resimtit la ora actuala din cauza batjocurei mediatice. o gramada de oameni isi rateaza viata (sau o parte din ea) si sunt expusi ridicolului, opiniei publice. prin opozitie, in trecut, tragedia greaca era ca un medicament, cautand cauzele esecului si oferind un gram de intelegere.
- societatea actuala ne indeamna sa punem individul in centru, umanul, renunatand la orice cautare spirituala, la transcendenta. pe cale de consecinta o mare parte din oameni simt permanent nevoia de evadare, de rupere de cotidian si fuga "in natura". vrem sa fim in contact cu ceva non-uman... for a change.
- nu poti avea succes pe toate planurile asa ca e bine sa alegi la ce sa renunti.

7 comentarii:

  1. ultima e perfect adevarata. de multe ori am ales spunandu-mi asta

    RăspundețiȘtergere
  2. damn, this was fast :)) are you stalking me? :p

    RăspundețiȘtergere
  3. Sa citesti "Eseuri de indragostit". Am avut-o in vreo 3 exemplare. Dar le-am daruit. :)

    RăspundețiȘtergere
  4. doar citesc in diagonala ;))

    RăspundețiȘtergere
  5. ...are si niste documentare interesante pe google movies :) dar nu stiam ca a vb la ted

    RăspundețiȘtergere
  6. @Adina:ok, o sa citesc.
    @Elza: adica superficial :p nu esti singura, sa stii.

    @CC Power: da, si eu am fost surprins ca n-am aflat mai devreme.

    RăspundețiȘtergere
  7. I love this guy and his books (nu degeaba mi-am "botezat" blogul după una dintre cărţi).
    Foarte interesant la lecturat. Şi exact ca şi Adina, am cumpărat şi eu mai multe exemplare - de dat cadou, că erau tare ieftine în "Cărtureşti", dar tot mi-a mai rămas un exemplar din "Eseuri de îndrăgostit", pe care-l mai răsfoiesc când mă apucă dorul :)

    RăspundețiȘtergere

Comentezi?