13 ianuarie 2011

Youtubu vegheaza dar nu singur

Sa sedem cateva minute sa discutam ce s-a petrecut astazi. Poate ca in graba in care click-uiti orice nazbatie de pe interneti n-ati acordat atentie unei chestii. Acum vreo 6-8 ore punea piticu la el pe blog niste clipe cu cativa studenti ("identificati" de el ca fiind din regie, bucuresti) care trezeau un caine adormit cu un shot de Stroh80 turnat printre falci. Pentru abstinenti, Stroh-ul e cam cea mai tare bautura gasita p-aci, buna de curatat gatul si-ncalzit stomacul. Anyway, postul era transmis sub ideea ‘ce fac studentii romani’ cand se plictisesc, atitudinea lui piticu era cel mult vaga, recunoscand ca si el facea tampenii dar nu le punea pe net (ui si la astia ce plictisiti etc) iar problema esentiala era “ce cauta cainele in bucatarie?”.. Evident ca reactia cainelui impins in patima alcoolului a fo una mai putin legata de spatiul geografic al somnului ci ceva de genul wtf?! astia vor sa ma otraveasca!, incepand sa se plimbe cam pe 2 carari ca sa se dumireasca ce-a patit. In vreme ce pustii cu farsa proasta se hlizeau. Bun, caracter reprobabil, teribilism, minte putina, orice-ar fi e macar condamnabil din bun simt. Nu, piticu, nu condamna, mai da si sursa informatiei pe d-ra Anca (innocente.ro, deci gagica, pe-al carei blog gasesti usor 3-4 pisici doar in main-page) si invita lumea sa-l injure pe twitter pentru postare... Ba, deci serios, iti sta mintea-n loc... sincer imi vine sa cred ca e chiar ceva mai josnic decat ce-or facut amaratii aia...of..trafficwhoring-ul asta.

Dar sa revenim. Io cand am vazut clipul nu mi-a starnit haz. Nu eram nici socat, ca sa fim intelesi.. Doar ca mi s-a parut stupida toata ideea: o filmare tembela in care abuzezi un animal cu scuza de-a urca un clip pe interneti ca sa-ti aduci vizualizari si comentarii etc.. deci un plus de atentie! Ok, multi isi doresc atentie, blogarii mai mult decat oricine, dar mai sunt si alti utilizatori de internet care nu gusta orice cacat senzational si-si pastreaza cumpatul. Dovada e chiar in politica tubului: de a lasa pe mana comunitatii responsabilitatea gestionarii bunului simt (intre niste limite, evident). Asa ca a fost foarte simplu ca unul sau mai multi sa flag-uiasca clipul drept Violent and Repulsive content - Animal abuse si dupa cateva ore el sa fie indepartat ca inappropriate. (imi place sa cred ca nu-s singurul care-a facut-o ca altfel m-ar oftica tare mult coltu asta de internet). So, my point is, esti destul de liber sa pui ce vrei tu pe tube, sa incalci cat vrei de multe reguli, dar daca ceilalti useri te simt marsav sau sunt dezgustati, esti reclamat. Iar autoritatea tubului poate tine sau nu cont de reclamatie. Aici au tinut.

Nu cred ca am nevoie sa-mi justific pozitia dar totusi o s-o fac. Fiind vorba de animale de companie trebuie sa acceptam ca suntem raspunzatori pentru o gramada de cacaturi facute lor, mare parte din nepasare, cateodata din prostie si inca o parte din rautate. Oricum ar fi, macar niste reactii ar trebui sa ne starneasca.. N-am facut parte si nici nu ma vad facand parte din organizatii pentru protectia animalelor, nu sunt atat de reactiv ca sa am energia necesara acelor demersuri.. Dar am avut caine si stiu ca unele “alimente” umane le pot dauna serios. Cum e ciocoalata.. Apoi daca ciocolata e toxica cum o fi un alcool de 80 de grade? Tre sa ai o minte foarte odihnita ca sa crezi ca daca un caine a baut odata bere asta inseamna ca mai poate si tarie...

Revenind la piticu... chestia pe care iar n-o inteleg e reactia lui de dupa, cand anunta “o uriasa victorie a twitterului romanesc; au sters astia clipul bla bla”... Din nou aceeasi pozitie din varful baricadei, aceeasi “confiscare” a problemei esentiale si transformarea ei in praf in ochi. N-am vazut pe twitter vreun scandal pe tema clipului, nici macar pe blogul lui, au fost doar cativa comentatori care si-au exprimat in timp util parerea, piticu n-a facut nici o miscare ca sa para indignat, sa ridice twitterul la arme, sa ceara raportari, eliminari etc.. A fost ironic sau a fost in expectativa? Daca cacatul ala de clip ajungea la 100000 de vizite intr-o saptamana cine zbiera cu caramida-n mana ca l-a promovat?

Ar fi superb sa ma intrebati daca am ceva cu omul asta. E evident ca am avut cand am inceput sa scriu. Dar nu e ceva personal si n-o sa-mi sterg (maka*)vela de panzelele lui albe. E doar dezamagirea pe care o simt cand nu inteleg conduita morala a unor oameni pe care i-am citit de la origini (cand se jucau cu putulica-n nisipul internetului starnind lol-uri). Evident ca am inceput sa-i citesc dintr-un motiv serios. Au avut de spus ceva si-o faceau bine. Acum parca au uitat de unde au plecat. Valabil si pentru el si pentru altii. V-ati vandut sufletul pentru profesia asta si acum vindeti cacat pe blog facand pe mironositele cand sunteti luati la … intrebari. Luati atitudine si respirati calm intrebandu-va sincer: “eu m-as citi daca nu m-as cunoaste?”. Anyway, doua ultime ganduri: nimeni nu va vrea locul pentru ca putini sunt dispusi sa plateasca pretul compromisului. Si multi va neaga ‘profesionalismul’ ala care v-a ridicat unde sunteti dar putini va mai avertizeaza ca o sa vi-l gauriti cu artificiile astea. In rest, si maine e o zi, poate chiar mai rea.

4 comentarii:

  1. Nu comentez, doar întreb: vi s-a pus pata pe Piticu la toţi sau e doar o metodă de a-l enerva pe Arhi? :) Şi să nu-mi spui că şi tu te-ai întîlnit faţă-n faţă cu el şi nu i-ai spus bărbăteşte ce aveai de spus... că nu te mai spală toată apa din lume, numai stai să vezi ce se porneşte Arhi acum :)))

    RăspundețiȘtergere
  2. E o chestie de moment. Nu am acumulat nush ce frustrari in timp si l-am intalnit o singura data, acum vreo 2 ani. N-aveam ce sa-i spun atunci afara de "Noroc bun"

    RăspundețiȘtergere
  3. prefer filmari de tipul asta http://www.gerhald.ro/index.php/2010/12/21/video-ce-fac-timisorenii-sa-nu-se-plictiseasca/ decat animale care sunt batjocorite sau stanjenite. Insa cel mai trist e ca nu exista o politie a animalelor, ca la bunul simt sau etica nu se mai poate apela.

    RăspundețiȘtergere
  4. Bună atitudine. Aş fi avut aceeaşi reacţie ca şi tine la filmuleţ.

    Ţinând cont că am stat odată s-o curăţ pe Dolly între măsele de polistiren îmbibat în caca de găină (na, câinii mai consideră asta să fie o delicatesă - nu mă întreba de ce) şi că nu i-aş da nici măcar bere, dar mai să-mi bat joc de ea aşa ... te-nţeleg, mă întelegi.

    RăspundețiȘtergere

Comentezi?