02 ianuarie 2011

Scrisoarea I


Deci Femeie,

uite, iti scriu cu mintea clara si inima-ncruntata ca sa-ti explic cum stau lucrurile. Pesemne amandoi suntem niste 'retardati' atunci cand vine vorba sa descifram adancurile noastre emotionale sau ceea ce transpare in aluziile subtil de imature pe care cu mandrie le-aruncam unul asupra celuilalt. Da, e adevarat ca eu sunt ala nesigur, dar pentru numele lui dumnezeu si tu esti tare oarba. Oricum, io stiu ca tu te ascunzi dibaci pe sub chipurile dragi ce ma inconjoara si pe care, uneori, si eu le inconjor cu diferite grade de atentie. Dar sa zicem ca si eu stiu sa caut destul de binisor si ma atintesc asupra unui chip cand te zaresc acolo. E gata. Te-ai facut remarcata. Bun, si-acum incepe dansul. Va fi insa o serie de pasi gresiti si dintr-un registru comico-penibil daca tu iesi la dans cu un cearsaf imaculat pe fata. Orice noua conexiune dintre doi oameni incepe cu o serie de posibilitati deschise. Si da, e adevarat ca atata vreme cat tu nu faci o miscare decisiva toate vor ramane deschise si posibile. Dar asta e teorie, pentru ca fiecare miscare evaziva e o posibilitate ratata si va bloca treptat conexiunea. Tine-ti ochii aia deschisi macar pana ne sarutam... pentru ca altfel nimic nu se intampla.

Sa ne bazam un pic pe stereotipuri: stii si tu ca barbatul e destul de scump cu timpul sau. Adica, cu mici exceptii,  el prioritizeaza multe chestiuni personale inaintea "timpului de calitate cu o fata": adica jocurile pe Pc, bauta cu baietii, meciurile de fotbal, filmele sau orice alta scuza. Stii asta si mentii stereotipul cu orice ocazie. Atunci de ce insisti in ideea ca daca el isi rupe din timpul sau pentru scurtele si nevinovatele tale nevoi de cafea, suc, shoping, plimbare, mancare, surse de lectura sau transportat arhiva de filme "must see", he's just a goood friend! Ca sa vezi, ce bafta pe tine sa descoperi un "bun prieten" in materie de saptamani. Ori poate nici nu sesizezi ca acest compotament e deviat de la linia stereotipa. Ah, nu esti tu cea inocenta?? Hai sa te luminez atunci: fiecare din popasurile voastre amicale sunt, in fapt, mici argumente care sa-i demonstreze omului ca tu esti "za one". Si, ca sa imprumutam un cliseu din clasicii eroi de comics: "with great power comes great responsibility" atunci cand esti pe cale sa devii unica nu mai poti sa te sustragi fara sa fie sfarsitul unei lumi. Stiu, dramatizez de dragul artei.

Dar sa continuam in aceasta sarada minutioasa si sa asteptam sa treaca niste luni. Desigur ca nimic nu s-ar intampla, tipul e in aceeasi confuzie nesigura, tu esti la fel de ocupata cu "ale tale" si n-ai nevoie de el decat cand chiar ai nevoie de ceva, de la el. (sex not included) Prin urmare il tii aproape de departe, dar suficient cat sa ramana fidelizat, si el va uita ca pornise cu alte idei la prima aia intalnire. Se va convinge singur ca tu esti, intr-adevar, o specie diferita care trebuie investigata, pentru ca e evident faptul ca, fie comunici in alt mod, fie n-ai invatat limbajul lui. Deci asteptarea e recomandata. Insa daca tu incepi sa manifesti comportament "interesant" cu alti membri ai sexului opus, si afisezi chiar o atentie mai speciala, atentie cu care, desigur, nu l-ai gratulat pana atunci pe individ facandu-l astfel suspicios, ei bine, fetito, pregateste-te sa fii desprietenita...

Revenind la dans: nu poti sa lasi omul sa danseze singur pe o sirma abia intinsa. Du-te sus si da-i o mana pentru echilibru. Altminteri ai putea sa tai direct firul, ca tot o sa-si rupa gatul intr-un final iar tu vei fi aia etichetata "the little bitch that couldn't..."

Asadar, Femeie, fii atenta: nu toti suntem oameni dintr-o bucata... De ex. eu sunt om din doua bucati. Mare parte din suprafata e din piatra sculptata care se mentine sobru in momente de repaus emotional. Ea incapsuleaza insa cealalta parte, cea fluida, energica, chit ca-i plasma, foc sau energie vitala, chestia raspunzatoare pentru orice actiune umana. The stuff that drives us... Spiritul care mi se vede prin crapaturile alea din ochi, daca stai sa te uiti atenta. Nu-mi arat adevaratul eu nici macar in oglinda din baie. Mi-e teama ca mi l-as judeca singur si l-as gasi intinat, patat, incomplet, alterat de niste ingerdemoni ce m-au convertit intr-o credinta si m-au eliberat intr-alta, sensibil mai dureroasa si mai nesanatoasa. Si numai iubirea si demonul alcool nu pot vindeca ci, din contra, largi acele crapaturi...Si-atunci, toata acea esenta a "divinitatii" care-s eu, tot ceea ce ma face sa simt ce simt acum, va curge, invizibil, insensibil, irezistibil... Fii atenta pe unde si cum ma privesti, Femeie.

 photo source

22 de comentarii:

  1. E destul de dificil sa descoperi adevarata intentie a unei femei. Stii de ce? Pentru ca nici ea nu o cunoaste cu exactitate.

    RăspundețiȘtergere
  2. Tu esti singurul, Richie caruia bucatile de oglinda ii restituie imagine intregului.... si, la fel ca si tine, femeile sunt bucati de oglinda.

    RăspundețiȘtergere
  3. @Serginho: Pentru ca nu e una singura.
    @Mona si Oana: multumesc.
    @Anonim: asta depinde doar de Ele.

    RăspundețiȘtergere
  4. Super, Richie, omule din doua bucati! Binevenita dramatizare de dragul artei.

    For argument's sake, interesant insa ca femeia e 'specia diferita care trebuie investigata' - de ce nu acel 'just a good friend', with his secret agenda? N-ar fi mai simplu sa o lumineze din timp pe saraca Femeie despre scopul popasurilor amicale? Poate ea s-a saturat de asteptari, de incertitudine.

    Nu exista prietenie intre cele doua specii?

    RăspundețiȘtergere
  5. Îmi placi, omule! Atingi și linia mea de comunicare!

    RăspundețiȘtergere
  6. Oh.. come on... am uitat sa respir pana la sfarsit... Si-apoi am reluat de frica sa nu fi scapat vreun sens sau cuvant...

    RăspundețiȘtergere
  7. :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

    RăspundețiȘtergere
  8. And they say a woman knows within 30 seconds after meeting you if she'd fuck you, marry you or kill you.
    ps: subscriu la Liz. Gorgeous writing.

    RăspundețiȘtergere
  9. Mi-ar plăcea să pot scrie aşa ceva, dar din perspectiva mea. :)

    RăspundețiȘtergere
  10. ce frumos, numai ce am revenit aseara acasa dupa o vacanta in care iara am hotarat ca barbatzii e porci, citindu-te imi reamintesc ca nu totzi :)

    RăspundețiȘtergere
  11. zambesc :) si ma regasesc.am fost candva femeia asta.cata dreptate ai..si sa mai citesc odata..

    RăspundețiȘtergere
  12. Si eu am citit de doua ori scrisoarea si probabil dupa ce inchei comentariul, o voi mai face odata. Ai scris foarte frumos, Richie, ma bucur ca ne mai dezvalui cateodata din sensibilitatea ta :) Te-ai gandit vreodata sa scrii o carte sau ceva ? Esti talentat. ( ce aiurea ca propozitia asta mi se pare ca suna ca si un manelism, de-atatea clisee folosite cu si despre "talente" ... )

    RăspundețiȘtergere
  13. N-ar trebui sa ma incurajati deloc.. credeti ca o carte ar fi despre altceva decat despre ce cunosc cel mai putin dar analizez cel mai mult?

    RăspundețiȘtergere
  14. come on, dar macar analizezi, de ce crede ca cei care stiu chiar stiu? poate ca doar nu-si bat capul, as citi oricand o carte scrisa de tine pe teme despre care "nu stii"

    RăspundețiȘtergere
  15. Cred ca momentul cand realizezi ca cel de langa tine e “za one” seamana cu momentul cand pocnesc floricelele. Dureaza poate sub o secunda ca bobul ala de porumb sa se deschida. Iar unele boabe nu se deschid niciodata, oricat ai incinge focul. De asta ma gandesc ca dansul, jocul, tatonarea sunt pointless and useless...

    RăspundețiȘtergere
  16. deci ai gasit-o pe cea "za one" din moment ce i-ai scri s azi

    RăspundețiȘtergere

Comentezi?