06 ianuarie 2011

O scurtă istorie a românilor

Daca stati cam "nesatisfacator" la capitolul istoria romanilor va recomand un curs intensiv cu Neagu Djuvara, domnul profesor N. Djuvara, distinsa personalitate a intelectualitatii romanesti si un om care, pe langa ca a studiat istoria extrem de minutios, a mai si trait o buna parte din ea (stimabilul se apropie de 95 de ani).

Eu intotdeauna am indragit istoria, am studiat-o cu aviditate in liceu (cand ma pregateam pentru faculta) dar si dupa am continuat cu o pasiune vecina cu obsesia, trebuia sa stiu, sa cunosc totul, si in consecinta ii devoram pe antici (Herodot, Tucidide, Xenofon, Plutarh) sau pe unii mai contemporani (fie ei chiar autori de romane istorice). Am luat microbul de la taica-miu, la fel de studios si 'dependent' ca si mine. Pe Djuvara si istoria romanilor le-am accesat abia acum, motivul fiind unul superficial: istoria noastra nu mi-a parut chiar asa impresionanta si credeam ca oricum stiu tot ceea ce e reprezentativ in virtutea studiului scolar. M-am cam inselat ce-i drept, dom' profesor stie sa faca lucrurile interesante dintr-un motiv simplu: are vedere panoramica, istoria spusa de el nu e insiruire de evenimente si date ci explicatii contextuale care te ajuta sa vezi lucrurile prin ochii sai. Chiar daca e o "scurta" trecere in revista a istoriei poporului roman, destul de condensata, cartea contine tot ce e esential pentru a ne intelege mai bine formarea ca popor si tara. A fost un proces complicat si indelungat care s-a finalizat destul de recent iar din sangele de daci si romani nu stiu cate procente au mai ramas in sangele de român.

Oricum, am aflat niste chestiuni surprinzatoare din lectura cartii lui Djuvara, intre care: ca geto-dacii nu erau chiar atat de traci, ca erau bataiosi al naibii si l-au cam provocat pe Traian, ca moneda romana de aur si-a triplat grosimea dupa cucerirea Daciei, ca au venit aici puhoi de colonisti ca-ntr-o goana dupa aur etc. Ca exista continuitate in Transilvania chit ca le sta unor unguri in gat, ca inainte de a fiinta micile state romanesti (descalecatul ala faimosdin sec XIII-XVI) au existat o un tarat bulgar puternic, o Cumanie bine organizata (in Muntenia), un regat sirbesc care s-a batut cu turcii din greu (asa am inteles si sensibilitatea Kosovo) si ca, in teorie, totul s-a invartit in jurul religiei si a comertului. Plus ca noi balcanicii tre sa le multumim turcilor pentru "prosperitate".

As recomanda oricui sa citeasca din Neagu Djuvara pentru ca e o lectura usoara si revelatoare. Mai scapam de niste complexe, mai injuram niste dusmani, asta-i viata..aici ne-am nascut si-aici am murit veacuri la rand. Cartea se gaseste prin librarii dar daca sunteti economi aveti varianta electronica la liber. Ah si pe final ceva de mandrie: suntem singura tara din Europa formata pe baza unitatii de limba comuna.. no, ca sa stiti de ce-i limba asta o comoara. Si un insight: vlah, valah inseamna vorbitor de latina si vine din germanul "volcae" ceea ce ne face frati de limba cu valonii din Belgia sau welsh-ii din Tara Galilor. Frati mai saraci cei drept da  totusi frati..

4 comentarii:

  1. da, e o carte foarte faină. ce e cel mai fain la djuvara ăsta, dincolo de faptul că a trecut de zelul limbajului de lemn, e primul istoric ce are o perspectivă externă și occidentală a istoriei române - atât ca și informații cât și ca abordare.

    și apropo de vedere panoramică a istoriei, îți recomand cu drag cartea asta http://librarie.carturesti.ro/civilizatii-si-tipare-istorice-23947 scrisă tot de el. e lucrarea lui de doctorat și a lucrat la ea 40 de ani - e o panoramă și sistematizare a unor tipare istorice mondiale. chiar îți dă o perspectivă deosebită la nivel mondial.

    RăspundețiȘtergere
  2. o citesc chiar acum! si-mi pare foarte bine de orice recomandare in plus. Pe langa asta, am mai primit si "Un secol cu Neagu Djuvara", de George Radulescu, asa ca-ncep anul 2011 cu nenea asta :D

    RăspundețiȘtergere
  3. @Adi: mersi de recomandare, daca n-o gasesc poate apelez la tine ;)

    @Ioana: lectura placuta.. sunt curios ce impresii iti lasa.

    RăspundețiȘtergere

Comentezi?