26 decembrie 2010

Am gustat Kopi Luwak

Inca de la deschiderea Mokum Cafe Tomi si Oana m-au "amenintat" ca or sa faca degustare de Kopi Luwak, cea mai smechera, scumpa, exclusivista, exotica sau cum vreti voi cafea de pe Pamant (bine, teoretic, ar mai fi una si mai scumpa insa mai rara si nu asa renumita) iar ideea m-a tentat dar m-a si pus un pic pe ganduri, caci aveam niste habar despre motivul pentru care cafeaua asta e asa cum e. E, cum ar veni, la gura a doua. Mai intai o rontaie un pic zibeta de palmier (sau luwak-ul, un animal indonezian de zici ca-i combinatie dintre pisica si mangusta) si, intrucat boaba de cafea e mai capoasa ea, trece intreaga prin stomacul animalului. Oamenii din Sumatra o cauta printre excremente si o spala, o usca, o prajesc si da, fac cafea din ea. Obiceiul nu e unul excentric ci a aparut din necesitate: populatia indigena nu avea voie sa-si puna boabe deoparte si numai asa isi putea permite cafeaua acum 200 de ani. Gustul deosebit al cafelei astfel preparate a prins foarte repede la proprietarii de plantatii si datorita raritatii ei a ajuns foarte scumpa in lumea occidentala inca din colonialism.

Tomi a deschis un sac dinasta de kopi luwak saptamana trecuta, joi seara, si 8 norocosi au fost grupul de test la degustare. Dupa ritualul necesar (privit, pipait, adulmecat si macinat boabele) ne-o pregatit la french-press licoarea asteptata si ne-am servit. Cu apa, ca sa neutralizam aromele reziduale de prin guri. Acum, cat e fierbinte nu are cine stie ce efect, gustul oricum nu e de cafea pe care-o stiu. E diferita. Doar ca are un aftertaste pronuntat. Si e mai aromata. Iti ramane multa vreme in gura si o poti savura cum se cuvine. Iar pe masura ce se raceste senzatia e ca ai manca niste ciocolata neagra sau cacao, dar fara gust amar. Destul de interesanta zic.. nu ceva de baut la primul ceas al zilei insa in mod sigur ceva de savurat intr-o seara speciala.. Pica bine, ca nu e deloc acida si are continut redus de cofeina.. multumita sistemului digestiv al zibetei aleia. Probabil curand se va gasi in meniul Mokum, pentru curiosi... sau excentrici. Se vor gasi cativa, zic.

8 comentarii:

  1. Localul Mokum arata foarte bine, e incantatoare ideea ca au nenumarate sortimente de cafea, dar lasa de dorit spatiul. adica daca tot iti permiti sa iti cumperi o cafea Kopi Luwak, care nu cred ca va costa doar 5 lei, macar sa ai si spatiu de "degustare". Dar e incantatoare ideea unei noi cafenele in TM.

    RăspundețiȘtergere
  2. Ideea lor e de "coffee to go... and more". Nu insista pe sezut la masa, plus ca e si de nefumatori.. tocmai din cauza spatiului. Ei insista f mult pe calitate si fidelitate fata de adevaratii barrista. De ex ceaiurile si ciocolata calda sunt asa cum trebe, nu la plic. Cafeaua e preparata prin diverse metode: esspresso, french press, slow coffee.

    RăspundețiȘtergere
  3. Curios al naibii. Pe la ce pret estimezi?

    RăspundețiȘtergere
  4. Cred ca nu mai mult de 50 de Ron. Dar nici ei n-o hotarat inca.. dupa sarbatori ;)

    RăspundețiȘtergere
  5. Putin offtopic, dar inrudit: Mokum cafe e foarte misto fix pentru ca e de nefumatori. Si multe altele, dar asta m-a fericit cel mai tare. Este foarte neplacut pentru nefumatori sa inhaleze fum second hand in toate localurile si sa iasa de acolo duhnind ca o scrumiera. Pe tema asta am renuntat sa mai ies in oras - si nu e sclifoseala, ci mi se pare inconfortabil, enervant, inacceptabil, e ca si cum ai inhala gaze de esapament. Iar faptul ca Mokum ne scuteste de acest disconfort in dezavantajul lor financiar (fumatorii urasc locurile de nefumatori si le evita) este senzational. Sper sa nu schimbe taberele, asa cum au facut-o multe locuri care au inceput bine. So far, so awesome.

    RăspundețiȘtergere
  6. Știi ce-i zicea Morgan Freeman lui Jack Nicholson despre Kopi Luwak, în The Bucket List, nu ? =))Se pare că chiar e adevărat ! Adică nu mă îndoiam, dar mna, interesant !
    Și pentru că nu găsesc alt loc să-ți las comentariu cu anu nou și alea, îți zic aici: La mulți ani buni și sănătoși, Richie, să rămâi așa simpatic și dornic de cunoaștere ( și cinefil, desigur ) cum ești acum, că ne place :D !

    RăspundețiȘtergere
  7. Ati incercat scortisoara si anason in cafea ?
    Fara sa vreau sa supar sau sa deranjez cititoarele(cititorii) acestui blog va propun sa incercati gustul unic si de ne-uitat al singurei CAFEA 100% NATURALA (80% Arabica si 20% Robusta) din lume in amestec cu plante si condimente alimentare naturale.
    Cateva dintre ele:
    scortisoara;cardamonul;ghimbirul;cuisoarele;ceaiul verde;anason stea;anason chinezesc+altele 8.
    Cum o cheama ? Nimic mai simplu sa afli numele ei(lor) .
    Tot ce trebuie sa faci este sa vizitezi : http://www.fitnesscoffee.ro .

    RăspundețiȘtergere

Comentezi?