02 noiembrie 2010

Pizza Richiozza

Mai in gluma mai in serios, m-am inscris acum o saptamana la un atelier de pizza. Workshop gastronomic, gen. Adica o chestie care ia barbatii din fata calculatorului si-i baga in bucatarie sa-si suflice manicile si sa-mbrace sort dinala cu pupa bucataru. Cu organizarea se preocupa Ama si Camelia, doua fete cu idei generoase pe care tin sa le impartaseasca unei comunitati in formare. Au mai fost si alte ateliere inainte, imi amintesc ca am vrut sa ajung la unul de facut paine dar n-am reusit. Totusi cand am vazut ca-i rost de pizza n-am stat pe ganduri. Asa ca duminica asta ne-am intalnit niste foarte multi oameni necunoscuti mie si am aglomerat Pizzeria La Maria dornici sa etalam necunostintele noastre la-nvartit aluatu'.

Ce s-a intamplat de fapt. Au fost una, doua, trei degustari de pizze facute de Cosmin, bucatarul/proprietarul locului, punctate de explicatii si sfaturi despre pizza, intre care o constatare foarte realista cum ca la noi, spre deosebire de italieni, pizzele se vor cat mai 'bogate'. Stiti voi, ca shaorma, cu de toate. Sfatul lui era sa nu arunci mai mult de 3-4 ingrediente pe blat. Si o alta chestie buna de stiut e ca bucatarii isi pregatesc aluatul cu o zi inainte pentru a lasa timp drojdiei sa respire, sa faca treaba ca lumea, ca daca manci o pizza din aluat proaspat facut iti cam cade greu la stomac. Sortimentele degustate au fost Margueritta (legat de care ne-o povestit Ama un pic de istorie), Pizza lu' Sefu, mai exotica ea, cu carciofi si zucchini si mai o chestie ce-i zice 'speck', f buna si asta, s-apoi o Taraneasca de-a noastra.

Dupa ce ne-am starnit foamea cu ele ne-a venit randul sa ne umplem de faina. Deci mi-am suflecat mainile, mi-am tras sort si-am pus mana pe aluat. L-am turtit, l-am lungit, l-am invartit, l-am tavalit prin faina si chiar l-am un pic plesnit de masa, pana s-a facut subtire si destul de lat ca sa-mi incapa tot ce-aveam de gand s-arunc pe el. Nu, nu l-am luat pe sus si nu l-am invartit pe-un deget pentru ca nu eram singur si nu eram acolo ca sa show-off. Plus ca aveam un singur aluat de caciula, cred, si n-aveam de gand sa-l arunc prin restaurant pe-al meu :)). Anyway, ca sa stiti ce pizza mi-am creat, va spun ca ea contine niste mozzarella, sunca, salam picant, ardei gras, ciuperci, masline si a dash of oregano ca sa fie cu gust. Cuptorul cu lemne a copt-o in 2 minute si cred ca cei care au mancat-o au avut orgasme palatine (am hotarat ca e mai safe s-o incerc pe altii decat sa mananc io dintr-insa :p).




Ps: e prima data cand ajung La Maria si cred ca o sa ma mai duc, ca au atmosfera misto si locul e primitor. Iar pizza chiar e buna, gustoasa si la pret f ok (ex: prosciuto-funghi 15 ron). Atelierul a costat 30 de lei (pentru cine e curios de actiuni viitoare se anunta unul de facut cozonaci) acoperind degustarile si pizza realizata de fiecare singur.

6 comentarii:

  1. Merci! Acuma trebuie neaparat sa mananc pizza azi, altfel o sa ma bantuie de nici n-o sa pot sa adorm. I love love love pizzaaa! Ce bine arata cea din ultima poza! :D

    RăspundețiȘtergere
  2. :)) mey Richie...ce m-am distrat citind articolul tau!.....la urmatorul atelier va fi mare framantare si fainareala, te bagi?

    RăspundețiȘtergere
  3. E pizza Margherita, nu Margueritta. Cum ai scris-o tu aduce a spaniolă. :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Wow, în Timișoara ? Foarte tare, măi Richie, nici nu știam că se desfășoară astfel de evenimente pe la noi. :D Dacă ar fi să remarc la tine un lucru ce-ți aduce un mare plus, e asta, că ești activ și participi la tot felul de chestii. :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Da se intampla multe chestii iar cei cu adevarat activi sunt organizatorii, oameni ca noi dar cu pasiuni constructive. Urmarestea-o pe Ama in Bucatarie ca sa fii la curent cu viitoarele ateliere.

    RăspundețiȘtergere

Comentezi?