09 septembrie 2010

Vin fiert

Rasfoind blogul lui Maka mi-a atras atentia o formulare de-a tovarasului nostru de la Alba Iulia care suna asa: "Avem 1 decembrie, unde se aduna lumea ca sa bea vin cald si sa vada artificii.." etc, restul e din alt context. Treaba e ca modul lui de exprimare mie mi-a amintit de-o experienta mai veche cand m-am dus cu niste preteni tocmai la Alba Iulia de 1 decembrie si-am ajuns sa bem exact acel vin cald de care vorbeste Maka, crezand ca e vin fiert. Ba chiar ne-am ofticat pe urma ca uite ba la astia nici nu stiu sa fiarba vinu.. Ma gandesc ca probabil am si parut un pic streini si banateni aroganti cand am cerut 5 pahare de vin fiert desi scria pe oala ca-i numa' cald... doamna s-a uitat chioras la noi, drumeti veniti ca sa cinstim Marea Unire. Dar povestea s-a repetat in alte 2 crasme si pe strada. Ce sa-i faci, era frig si am baut mult vin fiert.. pardon, cald. Acum, nu stiu eu daca in tot Ardealul e situatia asta sau numa in Alba Iulia, dar, hotarat lucru, vinul cald nu-i fiert. E cald si-atat.

Uite cum sta treaba. Vinul cald e ca ceaiul facut la microunde. Niciodata nu-l tii suficient si e doar caldicel. Vinul fiert e fiert oameni buni. Cu spuma pe marginea cratitei. Si rosu ca sangele de taur. Nu alb, galben sau rozaliu ca purcelul de lapte.. rosu. Si cu putin zahar daca-i sec sau deloc indulcit cand e dulce. Si fiert cu scortisoara si servit cu felii de portocale sau mar in el, fierbinte, ca sa-ti arda buzele, limba, sufletul, vintrele.. se-ntelege? Of, unde esti tu Nuzzule ca mi-e dor de petrecerile noastre cu vin fiert si chitari bete! Acum, drept ii ca si pe la Timisoara se mai fac blasfemii dinastea cu fiert vin prost si de toate culorile, pe la vreun festival sau ruga, dar cand ma duc iarna intr-o crasma, birt sau pub, vinu e asa cum trebe fiert. Si frige limba, nu mi se raceste-n cana! Sper ca la fel e si prin alte parti...

Ps: Tuica fiarta cum e pe la voi?

Si daca tot s-a dat liber la albumul solo a lui Brandon Flowers (da da The Killers) luati piesa live d-aci:

5 comentarii:

  1. sa stii ca nu m-am gandit niciodata - ai dreptate, e doar cald, nicidecum fiert, asa cum e ciorba uitata pe aragaz

    RăspundețiȘtergere
  2. Mi s-a facut gura punga citind articolul tau. In rest, la Focsani, vinul e fiert, nu cald. Si e bun de mori

    RăspundețiȘtergere
  3. Subscriu. Ori îi fiert, or' dă-l în mama mă-sii de treabă.

    RăspundețiȘtergere
  4. Acum astept sa vina frigul...sa ne strangem la povesti si sa fierbem vin. Spuma sa dea in foc, scortisoara sa ramana pe varfurile degetelor, iar fiertura sa dezlege vorbele.

    RăspundețiȘtergere
  5. Eu sincer nici nu am observat diferena dintre cald si fiert, teoretic vorbind. La noi la Temesvara e intr-adevar fierbinte.

    RăspundețiȘtergere

Comentezi?