31 august 2010

Un strop de sange vienez

trebuie sa existe-n Timisoara asta, oricat de departe ar fi ea de marea Viena.. Nu ma imbat cu apa rece visand la vechea eticheta si, chiar daca exista un eveniment anual numit "Timisoara, mica Viena", nu m-as hazarda sa vad orasul meu drept o copie in miniatura a capitalei austriece. Dar, un strop de sange vienez tot este si-aici pe malul Begai..., o pofta pentru cultura si pentru evenimente culturale, un gust minim pentru muzica clasica si pentru Opera. Si pe cat de mult se straduiesc niste oameni sa tina viu Festivalul de Opera si Opereta (zilele trecute a fost a 6-a editie), in aceeasi masura e si publicul dispus sa le rasplateasca eforturile printr-o prezenta de tip sala plina (cu toate ca e in aer liber) si cu un bun simt pe care nu-l vezi la un Festival al berii, spre exemplu. Nu zic ca n-or fi aceeasi oameni, sau macar o parte din ei, dar cred ca exista o reactie constienta sau poate un reflex in a-ti sti locul si a te purta ca atare.

Am fost in doua seri in Parcul Rozelor, in seara cand a fost "Carmen" si in cea cu baletul vienez. Multa lume in fiecare din ele. Parcul era plin. Am intelez ca zilnic s-au prezentat vreo 3000 de oameni. Si cel putin in ziua cu spectacolul de balet Sange vienez, una din serile racoroase care au 'lovit' orasul, spectatorii au manifestat acel stoicism ce caracterizeaza omul venit din interes nu din lipsa de ocupatie. Am vazut oameni de toate varstele, tineri si batrani in proportii egale, oameni pregatiti de stat, veniti cu paturi si haine groase. Cred ca in fata scenei erau si multi copii, ori asa mi s-a parut ca eram in spate, dar de obicei ii vad deseori la manifestari de genul asta (adica gratuite) cum stau fascinati cu barbia in coate si coatele pe marginea scenei si admira ceva menit sa-i uimeasca.

Desigur ca au fost si nelipsitii comercianti si chiar nu vad nici o problema in a vinde niste gogosi sau popcorn la poarta 'Operei in aer liber' (grilu cu pui la rotisat era poate cam mult) atata vreme cat nu devine un balci galagios. Lumea rabda mai bine frigu cu stomacul plin, asteptarea trece mai usor cand nu tre sa iti faci griji de sete etc. Si nu, n-am auzit fosnaieli deranjante de pungi chiar daca in spate erau cativa tineri bine aprovizionati. Au avut bun-simt, nici macar sucul nu a fasait. Si uitandu-ma prin public crantzanelele erau destul de rare. Deci se poate..

In rest cred ca Festivalul a fost inca o dovada ca 1. chiar se intampla 'chestii culturale' pe-aici prin TM (deloc putine) si 2. exista si un public pentru ele, chit ca gratuitatea lor e o motivatie in plus pentru o parte din acel public. Insa simplul fapt ca ceva e gratis nu inseamna ca va si atrage.. e nevoie de o minima curiozitate si un pic de simt al aprecierii. Adica nu stai 2 ore la un spectacol daca nu te atrage.
Cateva chestiuni legate de organizare: nu cred ca ecranul ala plasat in mijlocul spectatorilor e o idee buna; ar fi mai ok ridicarea lui mai sus sau mutarea intr-o parte a scenei ca sa nu fure din vizibilitate. Iar bancile alea din parc sunt cam mancate de carii.. ar putea fi inlocuite, se aude la primarie?

sursa foto

6 comentarii:

  1. Ah, inca cineva care este contra acelui ecran stupid si inutil. Poate ne aude cineva pentru a-l arunca la editiile viitoare.

    Si zici ca ti-au placut copilasii ? Niste simpatici cum stateau pe marginea aceea in fata sorbind tot ce se intampla pe scena. Chiar mi-a placut ca nu s-a gasit nici un snob-ipocrit-stupid sa ii alunge de acolo.

    Si zici ca ai ratat frigul de duminica ? Nici nu stii ce (frig) ai pierdut :))

    RăspundețiȘtergere
  2. Niciodata n-am inteles legatura intre mici si opera.
    Si da, ecranul ala era pus tare aiurea, dar pe alocuri m-am bucurat ca era, ca din spate nu vedeam atat de bine pe scena :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Spectacolul de anul acesta a fost grozav din mai multe motive. Unul fiind faptul ca e an de criza si ca e o palma data guvernului penibil care s-a gandit sa eficientizeze sistemul bugetar prin a da afara oameni din cultura.
    Putem sa ne imaginam Carmen fara Don Jose, pt ca l-au dat afara? Sau orchestra fara tobosar? Imbecilii...

    E foarte buna ideea asta de a se tine in aer liber pt ca eu cred ca sunt foarte multi oameni curiosi de opera dar pe care gandul de a se duce la Opera (in cladirea aceea fastuasa) ii sperie un pic. Timisoara are o filarmonica foarte activa si cu multe merite, este minunat ca toate astea se intampla la noi!

    Parerea mea e ca asa vor intelege oamenii de ce educatia si cultura trebuie sa fie prioritatea zero (poate parea exagerare, dar nu e), pentru ca astfel oamenii devin mai atenti si sensibili in general. Eu am fost doua seri si de fiecare data am ramas surprins de cat de relaxat si odihnit sufleteste m-am simtit dupa acele 3-4 ore de spectacol, desi era tarziu.. iar lucrul asta e ceva foarte important, mergi odihnit si linistit acasa, la serviciu, samd, mai putin stress mai multa atentie in jur, etc...

    Desigur nu putem scapa de romanisme, bancile alea de acum 30 de ani, ecranul amplasat prost, micul balci..

    RăspundețiȘtergere
  4. Eu am ajuns la Vaduva vesela si la Sange vienez si am fost foarte placut impresionata de spectacole. In schimb, multi din public mi s-au parut de toata jena. Joi am plecat din cauza copiilor din jur care chitaiau incontinuu si a parintilor care le dadeau explicatii cu voce tare. Au fost o gramada de intarziati care isi cautau un locsor cu discretia unui elefant in calduri, finuti carora le sunau telefoanele (ba intr-o seara, o domnita din spatele meu a mai si raspuns...) si alte specimene din astea. Iar despre copiii care stateau lipiti cu coatele de scena... nu mi se pare deloc normal sa fie la cativa centimetri de dansatori.

    julia

    RăspundețiȘtergere
  5. eu am fost și la Motanul încălțat Duminica dimineața, și să știi ca am fost uimit de cat de multa lume era. Mi-a plăcut, dar cred ca a fost cam greoaie pentru copii.
    Oricum o inițiativă excelenta, sînge vienez mi-a uns literalmente sufletul.

    RăspundețiȘtergere
  6. da, bancile alea chiar ar trebuie schimbate.

    Daca nu ar fi trecut Bega prin orasul nostru, atunci nu s-ar fi numit Mica Viena. :)

    RăspundețiȘtergere

Comentezi?