13 august 2010

L-am gasit pe Caravaggio

Recunosc umil ca eu n-auzisem pana zilele astea de acest tip, Caravaggio. Asta e, sunt un incult cand vine vorba de pictura, n-am studiat-o si tot ce stiu e rodul unei minime culturi generale. Uitandu-ma insa la tablourile astea mi-a sarit pana si mie in ochi cat de realiste si naturale par si ca tipul foloseste lumina intr-un mod genial. Acum daca studiezi un pic afli chestii despre stiluri si modalitati de reprezentare, despre clar-obscurul italian, despre inceputul barocului... si despre Michelangelo Merisi de Caravaggio, un tip care la 1600 era "cel mai faimos pictor din Roma". Eu insa am dat de el in filmul asta! Poate vreti sa-i stiti viata unuia dintre cei mai "tenebrosi" pictori italieni. In fine tablourile mie imi par uimitor de 'moderne'.

David si capul lui Goliat
Martiriul Sfantului Petru
Arestarea lui Christos
Judith decapitandu-l pe Holophernes
Acum, motivul pentru care numele lui e atat de obscur pesemne ca e reputatia lui de scandalagiu, bataus - chiar ucigas - si faptul ca a murit cam repede (39 de ani).. dar de azi imi va ramane in memorie. Btw, Rembrant a fost un "caravaggist" din moment ce a pus lumina italiana in picturile sale.

2 comentarii:

  1. Hehe credeam ca am gresit blogul cand am vazut articolul asta :)

    Totusi numele lui Caravaggio nu e deloc obscur, este un pictor renascentist foarte cunoscut si celebru, unul genial ca si Raphael (si el a murit de tanar), iar lucrarile lui sunt la loc de mare cinste.

    Unele din lucrarile sale le-am vazut in original la Roma, daca te uiti la
    http://blog.sirg.ro/2009/02/19/o-reintalnire-cu-tulburatorul-caravaggio/ vei vedea a doua lucrare in amplasamentul sau original :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Pai eu n-am zis ca nu-i celebru pentru cine e familiarizat cu pictura, dar pentru plebea care citeste colectia Pictori Celebri de la Adevarul s-ar putea sa fie obscur :)

    RăspundețiȘtergere

Comentezi?