18 august 2010

A fi inuman

"Astăzi am devenit conştient de descendenţa mea. N-am nevoie nici să-mi fac horoscopul, nici să-mi cercetez arborele genealogic. Despre ce mi-e scris în stele sau în propriul meu sânge n-am habar. Ştiu că descind din întemeietorii mitologici ai neamului. Bărbatul care duce la buze butelca divină, criminalul care îngenunchează în piaţă, inocentul care descoperă că toate cadavrele put, nebunul care dansează cu fulgere în mâini, călugărul care ridică pulpana sutanei ca să se pişe peste lume, fanaticul care-şi umple sacul cu biblioteci ca să descopere Cuvântul, toţi aceştia sunt topiţi în plămada fiinţei mele, toţi aceştia alcătuiesc confuzia mea şi extazul meu. Dacă sunt inuman, este pentru că lumea mea s-a revărsat peste hotarele a ceea ce este uman şi pentru că a fi uman mi se pare o stare pauperă, mizerabilă, limitată de simţuri, restricţionată de legi morale şi coduri, definită de platitudini şi "isme". Îmi vărs sucul strugurelui în adâncul gâtlejului şi descopăr în el întelepciunea, dar întelepciunea mea nu izvorăşte din bobul de strugure, beţia mea nu-i datorează nimic vinului..."

Henry Miller- Tropicul cancerului

..simt o chemare catre Rastignirea Trandafirie..

9 comentarii:

  1. No, sa-ti zic ca acum juma' de ora citeam paragraful asta? Hai sa-ti zic :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Astazi am pus si eu mana pe Sexus si am de gand sa citesc.

    RăspundețiȘtergere
  3. @boghi: paranormal frate, ce sa-i faci..

    @Ifeelsodifferent: iar pentru nestiutori Sexus e o carte, sa fie clar..

    RăspundețiȘtergere
  4. :D Haide ca modul in care m-am exprimat e demn de o adolescenta de 15 anisori care are tendinta de a adauga terminatii latinesti cuvintelor. Meritam sa fiu luata peste picior.

    RăspundețiȘtergere
  5. inumani sunteti cu totii cateodata chiar daca apoi regretam

    RăspundețiȘtergere
  6. Interesante operele lui Miller.Cred ca o sa ma apuc si eu de el.

    RăspundețiȘtergere
  7. Cred ca Sexus e cea mai buna carte a lui. Chiar daca e tradusa nu tocmai stralucit in lb romana..

    RăspundețiȘtergere
  8. Inca nu m-am apucat de ea.. ramane sa-ti confirm ;)

    RăspundețiȘtergere
  9. Asa am si eu cu cine sa discut finalul.. e destul de ciudat, mai mult nu spun :)
    Majoritatea cunostintelor mele cand aud de Henry Miller schimba imediat subiectul. E traumatizant pentru mine avand in vedere ca e autorul meu preferat :)
    Am citit cam tot ce a scris,intial in engleza.. si in romana de cand le scoate Polirom. Au in pregatire Tropicul Cancerului, le-am ratat pe amandoua la Cotidianul.

    RăspundețiȘtergere

Comentezi?