19 mai 2010

Voluntariatul online

Sunt sigur ca foarte multi din cei activi online si care pun oleaca de gandire creativa intr-un text mai mult sau mai putin reusit sunt bombardati la un moment dat cu "propuneri de colaborare". Email-uri suficient de mestesugite pentru a nu fi marcate spam, rod probabil al unor minti bine antrenate de piaristi, se aduna in cosul zilnic laolalta cu cereri agramate stropite din belsug cu osanale la adresa uimitorului tau talent. Nu poti sa nu te miri de atata lipsa de originalitate. Greseala celor mai multi e ca tot ce fac e sa ceara sprijin fara sa spuna ce ai tu de castigat. Toti mizeaza pe voluntariat si, intr-un fel, pe o ciudata solidaritate electronica, de parca doi oameni fara chip si glas abia au asteptat sa se gaseasca via interneti ca sa o puna de-un proiect.

Ok. In mintea mea ceva nu pusca. Eu inteleg cand 2 oameni s-au cunoscut online, au descoperit interese comune si apoi la o poveste cu vin fiert sau orice altceva au zis hai s-o punem de-un proiect misto. Nu inteleg insa cand cineva are un plan detaliat, sustinere financiara si incepe sa caute "voluntari". Iar aici nu intra initiativele sociale, ecologice sau de binefacere. E vorba de proiectele care au scop crearea de comunitati si evident, pe termen mediu, conversia lor in surse de castig real, ca altfel ce rost are sa creezi comunitatea respectiva. No bun. Si aici vine nemultumirea mea. Vrei sa incepi ceva dar fara sa investesti prea mult si ai nevoie de ajutor, adica iti trebuie oameni priceputi care sa-ti ofere acel continut ce sa-ti cultive o comunitate. Ii gasesti probabil pe baza de recomandari sau descoperind munca pe care ei o fac deja deliberat pentru orgoliul lor propriu sau din prea mult timp liber. Intr-un fel statutul lor e deja creat iar acapararea lor iti va aduce garantat o publicitate din gura-n gura. Si tu ii inviti la voluntariat. Ei bine, mie mi se pare putin pe dos.

In prmul rand nu-i motivezi deloc. Si nu vorbesc de angajat sau de platit salarii. Exista suficiente metode, de la tichete de reduceri la oferte speciale sau invitatii la evenimente. Am stabilit doar ca nu e vorba de oameni care s-au trezit dimineata cu un vis si au trimis un mail. Ma refer strict la cei care nu pleaca de-acasa fara un plan clar, fara un target, fara o minima investitie. Iar lucrul trist e ca vor investi suficient de mult in "hardware" (design, tehnica, etc) dar "software"-ul va fi pe baza de voluntariat: daca vrei, nu-i musai, daca nu gasim pe altcineva..

Si sunt sigur ca vor gasi doar ca it's not fair! Chiar si o minima promisiune de castig real in momentul unei conversii a muncii tuturor ar fi de preferat decat increderea in naivitatea voastra si in dispunerea de a oferi "ajutor". Acum cativa ani au pornit destule proiecte de genul asta: despre carti, filme, seriale, muzica, fashion, sport.. nu cred ca cineva a promis castiguri pe viitor. Dar ele au venit si n-am de gand sa comentez daca toti cei care au depus efort si-au vazut rasplata. Acum insa se stie ca daca pui un proiect la punct e foarte posibil ca sa se tranforme intr-o sursa de castig. Promite si tu macar o cafea si-o acadea pentru contributori. Sau uite 5 lei pentru fiecare articol original. Iti iei la finalul lunii cecul. Sau asociati cu drepturi egale. Ca de-atata voluntariat se mai satura omul, pe bune. Sa tot muncesti pentru succesul altora iti ajunge fierea in gat. Mai ales cand iti ignori propriile visuri si proiecte si in loc sa creezi in jurul tau iti risipesti energia in zeci de gauri negre si fara perspective clare. Pentru ce? Renume? Satisfactie proprie? Iluzii..

2 comentarii:

  1. Ce pot sa zic decat ca-s patita si inca sunt voluntara pe cateva site-uri. Insa cu unul ma bucura asocierea, cu celalalt, incerc sa trag foloase cat pot. Sper sa auda cine trebuie sa auda.

    RăspundețiȘtergere
  2. Mno, da' e treaba lor, dacă au suficient de mulţi "clienţi" înseamnă că în mintea lor merită. Când suficient de mulţi oameni îi vor ignora total, va deveni unsustainable pentru ei să investească efort în căutări, şi vor trece la investit bani.

    Până atunci ..

    RăspundețiȘtergere

Comentezi?