25 mai 2010

Seriale noi

Daca tot s-a terminat Lost-ul zic sa raman pe subiect si sa termin si cu leapsa de la Knox privind serialele. O voi adapta un pic rezumandu-ma doar la cele nou aparute sau din care abia s-a difuzat un sezon.

Spartacus: Blood and Sand. Asta e un epic series produs si difuzat de StarzTV, lansat anul asta si din care s-a intamplat deja sezonul 1. Personajul arhicunoscut din antichitatea lumii romane e prezentat intr-un mod absolut contemporan: inconjurat de violenta si sex, intr-o lume perversa si decadenta, asa cum se presupune ca era republica romana tarzie. Spartacus e un razboinic trac luat prizonier si vandut ca sclav unui ludus (scoala de gladiatori) din Capua. Acolo isi cultiva skill-ul inascut de razboinic intr-un mod cvasi-onorabil, domolindu-si furia de razbunare si invatand tot mai multe tehnici de ucis. Aproape fiecare episod contine cate un fight in arena publica transformand serialul intr-un mix pulp de Gladiator si 300, cu violenta grafica de neinchipuit (decapitari, spintecari, retezari de membre), slow-motion si sange digital stropind artistic ecranele. Nu se face rabat de la nimic, serialul e plin de nuditate si sex si moarte, dorind cumva sa socheze si sa captiveze in acelasi timp. Story-ul insa te prinde de la episod la episod pentru ca personajele sunt incantator de vicioase iar totul se petrece pe fundalul politicii romane care, dupa cate stim, implica o gramada de masinatii si asasinate. Check out this Trailer.

Human Target. Asta e un serial bazat pe niste BD-uri dar e binisor facut si ofera destula distractie. E vorba de un trio de barbati care au o firma de security mai speciala, pentru tintele de rang inalt cum ar veni. In centru e Christopher Chance, jucat de tipu care a fost sotul Oliviei in Fringe vreo 2-3 episoade. Asta e un fel de agent special multiskilled si cu un simt al umorului apreciabil, care se infiltreaza in jurul tintei expunand-o pentru a identifica posibilele amenintari si a le elimina. E ajutat de Winston, un negru mare si cu voce blanda, fost politist cu o gramada de relatii, si de Guerrero, un hacker dat dracu'. Eu unul pentru Guerrero ma uitam la serial, caci e jucat de Jackie Earle Haley (Rorschach pentru cei care stiu Watchmen) si are un stil foarte acid, chiar cinic de a trata orice problema. Serialul insa nu e genul un episod-o misiune, ci are o miza mai larga caci nimeni nu stie trecutul lui Chance si se pare ca el se ascunde de cineva. S-a dus un sezon si acum ramane sa astept al doilea. Trailer.

Stargate Universe. Al treilea serial din franciza Stargate (dupa SG-1 si Atlantis) isi propune sa schimbe registrul clasic care presupunea o echipa de 4 oameni calatorind dintr-o baza catre alte planete prin poarta stelara. Schimbarea consta in refugierea unei comunitati de civili, oameni de stiinta si militari, in urma unui atac, pe o nava "antica" (si cand zic antica ma refer nu numai la faptul ca era facuta de Antici ci si ca avea o vechime respectabila) si plimbarea lor prin alte galaxii in incercarea de a prelua controlul si a se intoarce acasa. Nava Destiny e complet automatizata, calatoreste dupa un curs prestabilit, se incarca din stele (adica trecand prin stele cu usile rezervoarelor deschise) si planteaza porti stelare (desi pana acum n-am vazut sa planteze vreuna). O alta mancare din start care cred ca le-a cazut greu multor fani originali. Dupa 18 episoade pot zice ca nu sunt deloc dezamagit, cu toate ca au fost cateva episoade plictisitoare, dar in mare pastrez interesul pentru el. E altfel, mai dark, mai dramatic, cu mai multe personaje care se cer a fi dezvoltate..nu e chiar deloc funny. Permanent exista conflicte intre cei de pe Destiny, au de infruntat probleme de baza ca hrana, apa, aer, sunt intotdeauna in mediu ostil si incearca sa se descurce cu orgoliile tutoror. Se remarca in mod deosebit personajul Rush (jucat de Robert Carlyle) om de stiinta cu o moralitate dubioasa, cel care a facilitat accesul tutoror pe nava. Intr-un fel se aseamana cu BSG sau cu Voyager doar ca are tendinta de "teenage drama" din cand in cand, cu muzica rock si montaje video reflective. Trailer.

Caprica. Spinoff-ul din BSG pe care l-am asteptat un an s-a dovedit ceva foarte diferit, un fel de telenovela sci-fi cu doua familii in centru: Graystone si Adama, setata cu 50 de ani inainte de BSG. Daniel Graystone e multimiliardar si autorul unei realitati virtuale in care toti tinerii scapa sa defuleze. Joseph Adama e tatal lui Adama cel din BSG, acum doar un pusti. Amandoi si-au pierdut fiicele intr-un atentat executat de Soldatii Zeului Unic, niste copii manipulati de o dependenta de opiu. Daniel le recreeaza insa in mod virtual si ele capata o personalitate si constiinta proprie. Dar Zoe Graystone evadeaza intr-un trup de cylon, primul soldat automatizat creeat de oameni - devenind tipicul ghost in the machine (un AI) - iar Tamara Adama o fantoma nemuritoare intr-un joc care recreeaza Caprica in cel mai fin detaliu. Nu stiu exact unde se va ajunge dar serialul a fost destul de interesant. Nu poseda insa creativitatea din BSG si nici acelasi nivel al dramatismului. E mai pamantean si, deci, mai supus greselii. Trailer

Flash Forward mai are un pic si se termina iar dupa cate am inteles a fost si anulat. Pacat, devenise chiar interesant. Flash Forward s-a dorit sa fie noul Lost, preluand ideea cu flash-urile in viitor din Lost si coroborand-o cu tema conspiratiei si a sfarsitului lumii. Intr-o zi intreaga populatie a globului isi pierde cunostinta pentru 2 minute si 17 secunde, moment in care si-au vazut viitorul de peste 6 luni. Joseph Fienes e agentul FBI ce preia fraiele investigatiei si descopera intr-o inregistrare un personaj constient in acel moment: suspectul zero. Cautarea lui ii conduce catre o organizatie care realizase un experiment global (ceva cu tachioni) si cauzase moartea a milioane de oameni. Flash Forward a devenit pe parcurs un thriller foarte tensionant, cu tot felul de rasturnari si dezvaluiri, cu o lupta continua de schimbare a viitorului care anunta inca un global blackout. Din pacate audientele cred ca l-au condamnat si totul se va transa in finalul acestui sezon. Pacat. Oricum insa merita vazut. Trailer.

Un comentariu:

  1. eu am inteles ca va continua Flash Forward.


    Oricum, restul nu le stiu si le voi studia:D

    RăspundețiȘtergere

Comentezi?