09 mai 2010

Avem timp

"Avem timp pentru toate. Să dormim,
 să alergăm în dreapta și în stânga,
 să regretăm ce-am greșit și să greșim din nou,
 să-i judecăm pe alții și să ne absolvim pe noi înșine,
 avem timp să citim și să scriem,
 să corectăm ce-am scris, să regretăm ce-am scris,
 avem timp să facem proiecte și să nu le respectăm,
 avem timp să ne facem iluzii
 și să răscolim prin cenușă lor mai târziu.
 Avem timp pentru ambiții și boli,
 să învinovățim destinul și amănuntele,
 avem timp să privim norii, reclamele sau un accident oarecare,
 avem timp să ne-alungăm întrebările,
 să amânăm răspunsurile,
 avem timp să sfărâmam un vis și să-l reinventăm,
 avem timp să ne facem prieteni și să-i pierdem,
 avem timp să primim lecții și să le uităm după aceea,
 avem timp să primim daruri și să nu le înțelegem.
 avem timp pentru toate.
 Nu e timp pentru puțină tandrețe.
 Când să facem și asta, murim.
"

 Octavian Paler

N-am de gand sa incep de-acum inainte orice articol cu cate-un citat mai 'destept' ca mine doar ca asta de mai sus e un mesaj pentru tovarasii mei prieteni neblogeri, primii oameni care au dat ochii cu ce ziceam eu pe aici acu 3 ani. Surprinzator, unii inca nu s-au plictisit si, desi nu lasa nici o urma a prezentei lor (din lene, din timiditate sau pur si simplu pentru ca ce spun eu e atat de uimitor ca-i amuteste!) totusi eu stiu ca sunt cu ochii pe mine. Intr-un fel as vrea sa le fac cadou cuvintele alea de mai sus care m-or cam pus pe ganduri. Stiu, nenea asta Paler are calitatea asta de a te opri din lectura si a te plasa in reverie. Pe mine m-a prins insasi expresia "avem timp pentru toate" pentru ca era una din vorbele mele..gen, avem timp, nici o graba, o facem noi si pe asta. Iar acum vad ca nu prea mai am timp asa ca inainte. Iar prietenii astia ai mei neblogeri ma cam trag de urechi, ca i-as fi uitat cica. Dragilor, de uitat n-am cum sa va uit, caci chiar si cand nu sunt cu voi, ma gandesc la voi si va plasez chipurile strategic in jurul meu. Doar lumile astea pe care ni le-am creat fiecare sunt intr-o perpetua miscare si, oarecum, independente de noi. Ca sa intram definitiv in lumea unuia trebuie sa renuntam la a noastra. Intr-un fel suntem ca bilele de biliard, fiecare e pusa in miscare de ciocnirile cu celelalte, si din cand in cand cadem in acelasi buzunar. Asa ca, zic ca ne-om mai strange noi din cand in cand tot asa ca pe vremuri, in cate-un buzunar mai incapator si-om recupera si la capitolul asta. Timp s-avem. Si nu uitati sa fiti tandri din cand in cand.


PS1: Acum, daca s-or gasi vreunii sa sara de cur "uite inca-un snob care-o citit un clasic si crede c-o inventat apa calda" ii rog sa se abtina ca nu mi-a pus halo pe frunte dupa prima pagina.

PS2: descopar cu scarba si dezamagire cata superficialitate e in capul unora care se declara atinsi de versurile "maestrului" si impartasesc entuziasmati varianta completa a poeziei Avem timp, ca sa se bucure tot norodul de semnificatiile metafizice ale acestei reflectii literare. Desigur ca nici infantila de pe cafeneaua.com si nici inaptul de pe poezie.ro n-au pus mana pe o lucrare de-a stimabilului ca sa deosebeasca un profesor de un pretins filozof. Ca daca ar fi citit nu-si permiteau sa puna in carca distinsului niste sforaieli de genu: "Am invatat ca te descurci si ti-e de folos farmecul cca 15 minute Dupa aceea, insa, ar fi bine sa stii ceva." sau "Am invatat ca nu poti face pe cineva sa te iubeasca Tot ce poti face este sa fii o persoana iubita." Hai ca-i de-a dreptul ridicol. Cine l-a vazut pe Paler scriind undeva cu prescurtari sau cu semne de punctuatie dublate (!!) tipic unei discutii pe interneti. Poezia se termina acolo unde e normal sa se sfarseasca - "murim!" nu mai e loc de completari. Nu-i manjiti numele punandu-i in gura dejectii de spamuit inboxul. Aveam impresia ca niste locuri dedicate culturii cum sunt cafeaneaua aia si poezie/agonie au si o autoritate minima a textului oferit. O garantie ca nu citim balarii. Se pare ca unii n-au timp sa cerceteze.

7 comentarii:

  1. thank you! thank you! thank you!
    de cand ma tot luptam cu morile de vant in ceea ce priveste poezia asta a lui Paler si variantele...
    ps: foarte faine si cugetarile tale, imi face mare placere sa te citesc de fiecare data :)

    RăspundețiȘtergere
  2. E greu de gasit chiar si un citat mai destept ca tine. Ne faci surprize frumoase de fiecare data. Esti...tu. Mie mi-a placut observatia cu tandretea; tocmai de asta: n-ai vrea sa tai cuvintul "scirba"? Poate unii oamenii nici nu stiu care e varianta reala si nu au de unde sa afle - decit de pe net; poate altii nu vor sa se opreasca la cuvintul "murim." Gindeste-te la asta cind ai...timp. Ca nu dau turcii...:-)

    Un uimit si timid Mersi. :-)

    RăspundețiȘtergere
  3. @anonim: varianta aia "completata" cred ca circula numai pe net.. iar oftica mea era indreptata impotriva celor care nu au binevoit sa verifice inainte de a publica de bun ceva gasit la randul lor intr-o sursa nesigura. Un simplu "umblator" pe net care descopera textul si nu banuie nimic ciudat nu are nicio vina, decat probabil naivitate, dar asta nu i se poate imputa si nici mie nu-mi starneste vreun reflex de superioritate. Sunt suficient de indulgent ca sa iert :p. Oricum nu e greu de identificat masluirea, sunt si saituri care precizeaza acest lucru (cum e saitul lui paler). Poate ca scarba e un cuvant prea puternic dar de vreme ce l-am pronuntat nu mi-l schimb.. il indulcesc un pic cu o imbratisare, anonimo :)
    Inteleg f bine refuzul de a ne opri la ultimul cuvant.. e bine sa n-o facem.

    RăspundețiȘtergere
  4. Foarte triste si frumoase versuri.
    Nimeni nu te judeca si nu te acuza. Este blogul tau si scrii ce vrei si cand vrei pe el.Cine te respecta, trebuie sa te accepte asa cum esti.
    Si nu te mai supara pentru ca nu iti face bine la sanatate.
    Succes!

    RăspundețiȘtergere
  5. Mersi. Si nu-ti fa griji ca nu-s suparat deloc. De regula sunt foarte calm.. ma mai oftic eu uneori da-mi trece repede.

    RăspundețiȘtergere
  6. De ceva vreme sunt in perioada Paler. O sa aduc si la schimb de carti, Viata pe un peron, cand oi ajunge si eu, cand oi termina si cartea :) si tot asa. Avem timp :)

    RăspundețiȘtergere
  7. Ma inscriu pentru ea. Acum am pus mana pe Eseu despre luciditate. Sper sa am timp de ea.

    RăspundețiȘtergere

Comentezi?