10 aprilie 2010

Voi scuipa pe mormintele voastre

Mi-a luat vreo 6 luni ca sa pun mana pe cartea asta si intr-un final, in urma unei coincidente neasteptate dar fericite, am ajuns sa o posed. Eu pe Boris Vian am inceput sa-l citesc anul trecut, cu Spuma Zilelor, o carte care realmente m-a dat pe spate prin simplu fapt cu nu mai citisem nimic asemanator. Era ceva fantastic de absurd in scriitura francezului, o poveste suprarealista de iubire, dar asa, metaforizata la extrem si invesmantata in poezie, fantezie si tragedie. Cum sa spun, unei tipe ii creste un nufar in piept si are nevoie permanenta de flori pentru a trai, un tip avea un pianococktail, adica un pian care facea cocktailuri amestecand ingredientele pe baza notelor cantate la claviatura.. in fine, eram intrigat si avid de mai mult. Am dat apoi peste Smulgatorul de inimi, alta fantezie absurda despre o mama care naste tripleti pe care ajunge sa-i sufoce cu dragoste ei paranoica si despre un psihanalist care o studiaza pe ea si pe locuitorii unui satuc ciudat unde rusinea si morala cam lipseau. Iar acum, Voi scuipa pe mormintele voastre, o nuvela scurta de 130 de pagini care imbraca haina controversei inca de la aparitie.

Trecand peste titlul provocator, ofensator, senzational si intrigant..care oricum m-a facut curios (mie imi suna a injuratura), cum sa nu vreau sa citesc o carte al carei autor a decedat in timp ce urmarea ecranizarea ei la cinema?! Doar oameni suntem. Asa ca am citit-o. Ca sa fiu sincer, reputatia ei "scandaloasa" nu se confirma decat pe final, in cele 2-3 capitole culminante.. deci nu-i chiar asa de "interzisa" pentru cititorii de azi. Probabil in '47 spiritele erau mai sensibile la ura de rasa, clasa si la sexualitatea dezinhibata ce razbate din pagini. Mai ales ca Vian a setat povestea in State, scriind-o sub pseudonim (Vernon Sullivan) in urma unui pariu cu un editor ca in 10 zile va scoate un thriller de succes. A castigat, gratie subiectului scandalos - razbunare rasiala - care a facut-o sa fie interzisa si prin urmare sa vanda 100 000 de exemplare intr-un an.

Nuvela, ca nu-i pot spune roman la 130 de pagini, e altfel decat cele citite anterior, mai realista, cu o naratiune condensata, probabil ritmul fiindu-i dictat de graba scrierii, ca o necesitate pentru castigarea pariului. Cred ca as fi apreciat-o mai bine daca era ceva mai lunga. Personajul principal, Lee Anderson, e un mulatru cu 1 optime sange negru si care trece foarte usor drept alb in oraselul in care se muta. Angajat ca librar tipul incepe sa-si faca repede prieteni printre pustii din zona carora le furnizeaza alcool, el fiind adult si deci capabil sa cumpere bauturi. Nimeni nu-i intuieste insa originile si intentiile astfel ca ii faciliteaza destul de usor drumul spre societatea "mai" inalta. Misiunea lui e simpla: pentru moartea fratelui sau mai mic si mai negru isi va lua partea de sange indoit. Cartea e foarte angajanta si te prinde repede intrucat personajul lui Lee e foarte "convingator". E destept si atletic, foarte calm si misterios, intrigand si jucandu-i pe degete cam pe toti din jur. Flirturile sale cu pustoaicele de la cafenea iar apoi cu surorile de lume buna sunt delicioase. Trei sferturi din carte esti amagit ca citesti ceva usurel, de duminica, iar apoi in cateva pagini finale esti facut ferfenita de violenta deznodamantului.

S-a sustinut ca "Voi Scuipa.." este pornografica. Dupa standardele actuale nu e chiar deloc. Boris Vian e de-a dreptul cuminte, eu unul nu-mi amintesc nici un cuvant "murdar" din ea. Sunt episoade de amor dar mult e la nivel sugestiv, nimic prea explicit. Cred ca depinde de nivelul de toleranta al fiecaruia. Daca omul spune "am avut-o in mijlocul raului" sau "am intrat in ea" nu inseamna ca-i putem aplica aceeasi eticheta ca lui Henry Miller cand descrie "pasarica" pe juma' de pagina. Mai frapante sunt momentele finale, scenele alea sunt de un vizual brutal. Ciudat e ca intr-un fel te solidarizezi cu personajul Lee, ii consideri actiunea justificata, si, cu toate ca e imorala, ilegala sau de-a dreptul oribila, nu poti ca, reflectand subiectiv, sa nu-i intelegi motivatia. E meritul lui Vian ca a facut un personaj mai usor de compatimit decat de urat. Mi-as fi dorit insa o naratiune mai lunga si deci o carte mai complexa. Asta e prea aproape de scenariu de film (unul bun insa, nu ca ala din '59).

5 comentarii:

  1. Ma simt usor retardata pentru ca nu am dat mai repede de blogul tau, probabil ca am ocolit in mod inconstient blogerii timisoreni, iar in ultimul timp va caut. Deocamdata m-ai convins ca Biblioteca Centrala Universitara ar trebui binecuvantata pentru ca mereu gasesc volumele recomandate de putinii blogeri care inca mai citesc carti si nu doar reviste de duzina.

    RăspundețiȘtergere
  2. @Ifeelsodifferent: eu ma simt dezamagit ca ne-ai ocolit.. mai ales ca ne intalnim constant de peste 2 ani si sunt multi oameni faini (care citesc si carti nu doar reviste de duzina). Anunta-ma cand te saturi de Biblioteca si te invit la Schimbul de Carti timisorean de unde poti sa capeti niste carti chiar bune de citit..

    @serban: de acord!

    RăspundețiȘtergere
  3. si eu vreau la schimbul de carti.:D stau si eu prin tm sa-mi zici daca ai citit bruckner

    RăspundețiȘtergere
  4. Am citit doua: Luni de fiere si Copilul divin, poti cauta pe blog ce parere am avut..

    Urmatorul SdC se intampla pe 9 mai de la 15 in Funky Cafe!.. te asteptam :)

    RăspundețiȘtergere

Comentezi?