06 aprilie 2010

Festivalul Dramaturgiei Romanesti 2010

Nu pot decat sa fiu de acord cu cele scrise mai jos de Simona in Zile si Nopti:

Răspândita zicere despre timişorenii care alcătuiesc „un public tradiţional de teatru” ori „un public de teatru tradiţional” e o gogoriţă. Cei mai mulţi dintre timişoreni nu alcătuiesc niciun fel de public, pur şi simplu fiindcă nu merg la teatru. Iar dacă merg, din an în Paşte, merg la spectacole, nu la teatru. „Eu nu merg din principiu la astea locale, merg eventual când vine ceva de la Bucureşti” este lozinca spectatorului obişnuit, a cărui opţiune, conturată de afişe ţipătoare şi agramată, are drept unic criteriu notorietatea numelor, carevasăzică vedetele pe care le ştie...de la televizor. Există „falii” desprinse din scoarţa groasă a nedusului la teatru, există publicul etnic care merge dintr-o obişnuinţă sănătos cultivată la teatrul său şi de treizeci de ori la aceeaşi piesă, publicul tânăr care face coadă la Auăleu, la fel cum există chiar şi o firavă specie a spectatorului conştient, care alege pe criterii estetice, capabil de decela inefabilul fenomenului teatral. Dacă, în mod cert, timişorenii nu alcătuiesc un public „de teatru tradiţional”, ar fi un ridicol sofism să crezi ca asta îi face, automat, un public de text contemporan. fragment de pe blogul Simonei Donici (de citit integral)
 Cu alte cuvinte, scenele tripticului nostru Teatru se infierbanta din weekend, caci intre 10 si 17 aprilie acolo se va desfasura Festivalul Dramaturgiei Romanesti 2010. Programul il aveti pe situl oficial. No, cine mai vine? Hai ca la Thespis v-ati inghesuit intr-un hal ca n-am mai avut loc sa intru :). Acum dati un ban sa stati in fata?

8 comentarii:

  1. la Thespis a fost fain, unde mai pui ca a fost si pe gratis :D
    banuiesc ca si la astia o sa fie tot ok, ca am inteles ca au reduceri pt astia mai studenti ;)
    so yeah, abia astept :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Richie, trebuie sa iti spun ceva ! Pentru cele pe care le scriu in ZN si in alte publicatii (despre inapetenta timisorenilor fata de teatru, jazz, muzica clasica, despre nonaderenta maselor la cultura, despre suse si spectacole de kkt subventionate din bani publici, despre administratie, gropi si dictatura microbistilor), primesc saptamanal un numar de mailuri. Cam jumatate dintre ele sunt cu inuraturi. Iar dintre astea, cam un sfert vin de la galeria polista si sofer, restul de la "masa critica indignata" ca "nu respect spiritul timisoarei" si nu recunosc ca florin piersic si, de pilda, petre bokor sunt...artisti! Asa ca, daca vrei sa fii mister popularitate in urbe, dezice-te de mine si opiniile mele. (Stiu ca prin anumite culise mi se zice rotweiler, nu pot sa-mi tradez porecla:)) ) Ne vedem la fdr?

    RăspundețiȘtergere
  3. Voi incerca sa fiu pe-acolo dar n-o sa ma gasesti in culise :) eu sunt spectatorul anonim prin excelenta. iar popularitatea nu as sti cum sa mi-o duc deci voi incerca sa-mi pastrez cumpatul si ratingul la nivel suportabil.

    RăspundețiȘtergere
  4. looooooooooooooooool, Richie. Acum altceva: vazui o katana in "vitrina" blogului tau! Pai? :)

    RăspundețiȘtergere
  5. nu poti compara Thespis cu TNT, in primul rand pentru ca au un public tinta foarte diferit, si-n al doilea pentru ca intr-adevar criteriul monetar chiar face diferenta.

    in alta ordine de idei, unde dracu gasesc si niste preturi pentru bilete separate, abonamente, etc? stiu ca pot verifica la casierie, dar asa ca idee, exista prin site informatia? ce fel de festival ii asta fara detalii?

    RăspundețiȘtergere
  6. @Mona: ai vazut bine.. ce sa spun, e o slabiciune de-a mea, dezvaluie o fascinatie pentru samurai, o pasiune pentru cultura asiatica, un oarecare simt idealist... precizez ca e singura katana din vitrina. peretii camerei sunt goi :))

    @Daimon: dar nu compar, tocmai pentru motivele pe care le-ai amintit. am afisat un pic de malitiozitate batand un apropo. legat de preturi, nu-ti ramane decat sa suni la casierie, situ e destul de rudimentar..si crede-ma arata mult mai bine fata de acum un an. in prezent e ceva mai informativ in ce priveste piesele.. amintesc insa ca de cand merg eu o piesa costa 10 lei pt studenti si 20 intreg. nu cred ca e peste mana.

    RăspundețiȘtergere
  7. me, kendo! n-ai vrea sa treci pe la dojo? sa te faci samurai, poate? :)

    RăspundețiȘtergere
  8. haha..care erau sansele.. inteleg ca practici? genial. acum, de vrut as vrea io, da mai sunt detalii legate de timp si bani care ma fac sa cred ca poate nu-i momentul potrivit :(

    RăspundețiȘtergere

Comentezi?