10 februarie 2010

'Te-as putea iubi, proasto'

Stii ceva...
Ce parere ai avea despre mine daca ti-as spune din prima zi cand ne-am vedea ca te-as putea iubi? Exact asa. Dupa prima intalnire fata-n fata, dupa prima cafea bauta, dupa prima sesiune de zambete complice si barfe soptite referitoare la cuplurile din jur, la barmani sau chelnerite si mai ales, dupa ce am scapat de platitudinile din cunoasterea online si ne-am relaxat garzile, deodata mi-as fixa privirile in tine si abordand un chip serios ti-as spune ca pot si stiu sa te iubesc. Si n-ar fi lucru putin, n-ar fi ceva ce as mai fi zis de 20 de ori pana atunci, ar fi 'una prima volta', un prim salt in necunoscut, o prima sondare a taramului spre care atat de mult imi doream sa pornesc. Ce-ai spune?

Ai fi putin socata? Doar suprinsa? Neincrezatoare? Ai pufni in ras? Cum altfel ai reactiona la vorbele unui strain nebun... unul care face declaratii de amor la prima intalnire. Ce disperat nu? Cum sa-l crezi pe un om in stare sa se indragosteasca de tine in cinspe minute. E strigator la cer!!

Mai ales ca nu te consideri extraordinar de frumoasa - sau capabila sa sucesti mintile instant - doar le vezi pe altele prin reviste si te roade invidia, le admiri parul, bratele, pielea delicata, sanii fermi sau talia inscrisa in tiparele vremii si-ti spui ca ele sunt reprezentante ideale ale fizicului feminin.

Te consolezi insa cu numarul tau de facultati sau carti citite, cu proiectele terminate la termen, banii ce-i aduni, pozitia castigata in societatea ta redusa, cu atentia celor din jur care te apreciaza, te asculta, ti se confeseaza etc. dar stii ca desi lucrurile astea sunt mult peste atributele fizice eu nu le-as fi putut afla in cinspe minute. Ergo, daca tie crezi ca iti lipseste frumusetea, iar mie cunostintele despre tine, cum as putea eu vorbi sincer si in cunostinta despre asemenea iubiri? In mod sigur ma joc cu mintea ta.

Dar daca nu ma joc? Daca am si eu un numar de femei citite, o serie de relatii terminate la termen, o pozitie castigata in barul de la colt si cateva texte scrise in admiratia femeii ideale de catre un barbat idealist. Daca stiu sa-mi citesc inima mai bine decat citeai tu paginile lui Rilke si sa-mi recunosc acea stare de indragosteala care sa-mi dezlege limba lasandu-ma dezgolit in fata ta de orice urma de timiditate. Tot ca pe-un usuratic m-ai privi? As primi tot mila si dezgust din partea ta? M-ai trata la fel ca pe un cersetor, infiorandu-te si dandu-mi cu picioru' de teama sa nu-ti rapesc vreo bucatica de farmec? Sau ai vedea in mine un pusti nestiutor si de la inaltimea condescentei tale mi-ai zambi mamos si m-ai trimite la culcare.

Si totusi, oricare din solutii ar fi mai preferabila decat sa intri-n joc. Sa mirosi sange proaspat si victima facila, sa-ti pui roseata in obraji si sa te fastacesti pervers ca sa scoti pana la urma un "esti primul care-mi spune asa ceva!". Si probabil ca as fi, doar sunt prea constient de acest sistem "ticalosit" care ne-nvata sa asteptam miscarea celuilalt si apoi sa contraatacam din cu totul alta parte ca sa starnim confuzie si nesiguranta. Vei pune pret pe vorbe sincere sau vei adora si tu duplicitatea unor vorbe goale dar frumos mestesugite? Poti sa alegi? Arta flirtului e la fel de amagitoare ca si publicitatea, de fascinanta ca o reclama bine facuta dar cu aceeasi senzatie de proaspat inselat cand esti cu marfa-n buzunar.

Poate te-ai ars si tu odata. Poate s-au ars doar cei din jur si tu te-ai invatat. Visai la fel ca ei poveste de iubire pe plaja sub clar de luna, declaratii fierbinti si mesaje secrete lasate in cutia postala, barbati care sa lupte pentr-un petec din batista ta si orice frantura de cavalerism nascut dintr-un roman de vitejie. Dar cavalerismul si iubirile romantice nu sunt contemporane. Romeo si Julieta ar fi azi subiect de emisiune pacatoasa. Ai invatat regula jocului "du-te colea, vino-ncoa, sezi bland, nu ma lasa." Se cheama perfidie. Deci aplic-o. Hai! Pedepseste-mi insolenta de a fi pronuntat acele vorbe care au termen "mai mult de 6 luni" pana sa se faca auzite! Fa-o! Scoate-ti tertipurile la iveala si tine-ma in jurul tau pana te plictisesti, alunga-ma apoi si jubileaza incantata de cat talent ai dat dovada in jocul amagirii. Nu m-as mira deloc. Vei fi doar inca o copie nereusita a idealului meu feminin, cu nimic diferita de celelalte copii aruncate in groapa uitarii. Tu-ti savurezi victoria iar eu voi scrie despre tine, poate, o poezie. Sau poate nici atat.

Dar daca ai fi totusi altfel, asa cum te-am visat dupa ce-am vorbit un timp si, drept urmare, cunoscandu-ma si tu la randul tau, poate, m-ai iubi si tu din prima, proasto*...

-------------------------------
* titlul inspirat de-o poezie a lui andrei ruse:

 te-aş putea iubi proasto
nu ştiu de ce
te-aş lăsa noaptea să ţi-o tragi cu cine vrei tu
şi când
te-aş aştepta acasă şi te-aş lua în braţe
ca pe un copil
nici nu m-aş atinge de sâni sau de picioare
ai fi prea obosită
aş înţelege

ţi-aş face mic dejun cu ouă prăjite perfect
cu albuşul puţin ars şi gălbenuşul moale
o cană cu lapte sau cafea
te-aş privi chiar dacă îmbătrâneşti

de fapt
te-aş plăti să stai
doar să-mi asculţi povestea
nu mi-aş băga nimic în tine
nici visele nici dorinţele

18 comentarii:

  1. Superb si postul si poezia. Bravo. :)

    P.S. Si eu imi dau seama aproape instant daca as putea iubi pe cineva sau nu.

    RăspundețiȘtergere
  2. @alina: sper sa si raman asa ;)

    @ily: mersi. din pacate si eu imi dau seama destul de repede.

    RăspundețiȘtergere
  3. daca mi-ar zice cineva asa ceva ,nu, nu l-as crede... dar, frumos scris

    RăspundețiȘtergere
  4. Wow. super. M-a atins. Ce trebuie sa fac sa cred in dragostea la prima vedere? Pentru ca vreau sa simt si asta!!!!

    RăspundețiȘtergere
  5. :) din pacate iti dai seama repede daca iubesti pe cineva? de ce din pacate?

    si, daca deja cunosteai fata 'online', nu e chiar absurd sa-i spui de la prima intalnire : te iubesc !
    desi felul in care ai descris-o, nu 'emana' chiar o dragoste maaree :))

    felicitari oricum :)

    RăspundețiȘtergere
  6. @Fata din Port: trebuie sa mananci sanatos in primul rand.

    @gaza: era vorba daca as putea iubi nu daca iubesc, iar pacatoasa e constatarea ca cealalta n-ar putea.. e ca o mica dezamagire.

    nu, nu mi se pare absurd. plus ca o cunoastere 'online' e incompleta. absurd ar fi sa-i spui pe mess ca o iubesti.

    descrierea nu e unitara, nu apartine unei singure femei, dar se poate aplica in multe cazuri. si tocmai sarcasmul din descriere e dovada ca mie nu-mi pasa de chestiile alea de suprafata caci imi cunosc inima. :) cam asta am gandit eu cand scriam, poate nu am fost prea explicit.

    RăspundețiȘtergere
  7. oh... sa-mi declare un tip ce-ai scris tu aici...
    fuck it, I'd fall for the guy :|

    RăspundețiȘtergere
  8. Mr. Richie, bine scris textul (artistic vorbind). Apoi, bine ai zis ca "din pacate" iti dai seama daca te-ai putea sau indragosti de cineva, ca pana la urma te lipsesti (la fel si eu) de farmecul incercarii de "a fi cu cineva"...
    Apoi, referitor la post, e una a zice "te-as putea iubi" cu te iubesc. Consider ca putem iubi pe aproape pe oricine, pentru ca toti suntem capabili sa oferim un zambet, o mangaiere, un sarut...
    Sunt totusi, curioasa, daca el ar fi cel care ar primi acel cuvinte

    RăspundețiȘtergere
  9. "ouă prăjite perfect
    cu albuşul puţin ars şi gălbenuşul moale"

    ... ooo, da!

    RăspundețiȘtergere
  10. ai zis ca te citesc undercover cand ziceam ca-mi pare ca vorbesti despre kestii uitate de lume,dar care mie imi par minunate.
    I guess ca si eu stiu destul de repede, partea proasta e ca daca un barbat zice asta, s-ar putea sa se poata, picture a woman in aceeasi ipostaza, din pacate se chiama ca e doar ridicola, penibila, absurda poate chiar disperata.
    Si tot cred ca exista o data si o data cand nu mai e doar din pacate...

    RăspundețiȘtergere
  11. cred ca e unul dintre singurele posturi pe care le-am citit si mi-au placut la nebunie... esti bestial! :)

    RăspundețiȘtergere
  12. @unknowname: asta e doar din cauza cutumei in de regula barbatii sunt mai forward ceea ce e chiar adevarat. depinde insa de barbat daca se sperie sau nu de o tipa mai infingareata.

    @soul4rent: well, iti recomand sa mai citesti din aceeasi categorie dar asa, unu pe zi, sa nu devii dependenta :))

    RăspundețiȘtergere
  13. te citesc de foarte mult timp si imi place ceea ce citesc...doar ca pana acuma am stat in umbra si nu am comentat :P

    RăspundețiȘtergere
  14. Nu cred ca pot sa vad ceva mai frumos de-atat acum:).

    RăspundețiȘtergere
  15. clar, prostuta, usor dusa as spune daca spui ca vorbea serios cand a afirmat ca te iubeste; este absurd chiar daca am lua in considerare ipoteza ca prostuta avea 17 ani si habar nu are ce este iubirea; chiar si asa, la 17 ani cred ca o persoana sanatoasa stie sa faca diferenta dintre realitate si fictiune; dar nici interlocutorul nu avea altceva mai bun de facut. sau cine stie? poate ca il distra prostia acesteia sau il uimea "maimutareala" ei si incerca sa gaseasca o solutie psihologica... deci, prostuta sau nebuna ?

    RăspundețiȘtergere
  16. Daca mi-ar spune cineva ce ai scris tu aici, i-as spune "fugi de aici, tu ai citit asta pe net!" :))))))))


    oricum... sublim...

    RăspundețiȘtergere
  17. da destul de original si in aceelasi timp direct si la subiect frate mult noroc :)

    RăspundețiȘtergere

Comentezi?