24 ianuarie 2010

Ultimul apel

Presupune ca in urmatoarele 5 minute ti se acorda sansa sa dai ultimul telefon pe lumea asta. De fapt ti se cere s-o faci, ca un imperativ necesar, ceva ce nu poti refuza facil pentru ca altcineva stie mai bine decat tine ca e nevoie s-o faci si ca alta sansa nu vei mai avea. Asa ca ... pe cine suni?

Ma gandesc ca ti-ai suna si tu familia. Crezi ca ti-ar ajunge alea cinci minute? Doua minute si jumatate pentru fiecare parinte, in ideea in care ii prinzi pe amandoi laolalta. Mai putin daca e si-un frate sau o sora cu ei, cand vor dori sa te auda timpul ti se va parea insuficient pentru a explica ca e ultima oara cand mai vorbesti cu ei. Crezi ca maica-ta va intelege fara sa creada ca glumesti, crezi ca taica-tu va gasi ce sa zica?

Daca ti-ai suna iubita/iubitul..cum ar decurge conversatia? Probabil ceva  de genul: Hei, eu sunt. Ce faci? ... Bine... Auzi... Tre sa-ti spun ceva.. Nu n-am prea mult timp.. Cinci minute din momentul in care te-am sunat.. Nu, nu ne putem vedea mai tarziu...Asculta-ma un pic!... Ba da, as vrea, dar nu depinde de mine... Nu stiu.. Cred ca niciodata...asa mi s-a spus..Pai de asta te-am sunat, ca sa-ti spun... Cum sa ma joc cu asa ceva? ... De ce vorbesc asa?... Pai cum sa vorbesc, nu vezi ca nici nu ma asculti? ... Bine, uite cum e... se pare ca mi s-a terminat timpul.. si n-as fi vrut sa plec fara sa-mi iau ramas bun... Nu plec din tara!!! Plec de TOT ma!!... Da...mor, puii mei... Te rog sa intelegi... haide lasa-ma sa vorbesc... asculta, vreau sa stii ca te iubesc... ok? (si apoi linia se intrerupe si nici macar n-apuci sa primesti o replica asemanatoare, ceva ca sa nu ramai confuz, sa stii ca nu esti singur... ceva potrivit in asemenea momente...).

Dar daca ai fi in "tranzit", neavand pe cineva cu care sa fii implicat serios? Ai suna una din fostele drame? Poate ai avea ceva de marturisit... sau poate de pus o ultima intrebare, de lamurit ceva...stiind ca e ultima ocazie. Ar fi corect? N-ar fi nedreapta implicarea in propria ta drama a unor alti actori deja iesiti din scena vietii? Sau iti trebuie neparat auditoriu... Ai face din ultimul moment un twist final declamand in receptor ceva de genul: "Ai fost prima/ultima/cea mai mare/singura iubire!!" sau "Te-am inselat de doua ori fraiero/nemernicule!" ori "Am mimat in prima noapte, m-am razbunat, adio!" Ar fi distractiv :).

Sau poate ai suna pe cineva abia cunoscut... ca sa-i mai auzi glasul o data. I-ai spune motivul real al telefonului cu inima usoara? Poate ai incepe prin a-i spune ce fericit(a) esti ca ai intalnit-o, ca ai simtit o conexiune imediata...ca te inspira prin simpla prezenta sau ca n-o vei uita niciodata, chiar daca n-ati avut decat niste instantanee in episodul asta numit viata. Si poate ca te-ai opri sa explici motivele acelei bruste declaratii de sinceritate si in locul cuvintelor gandite ti-ar scapa din gura ceva de genul "Ma faci sa-mi doresc sa fiu mai tanar.." si nimeni n-ar intelege sensul exact...insa oricum linia se va fi frant curand si explicatia va fi ramas in aer.

Poate ar trebui sa suni un prieten, sau mai multi.. sa le transmiti ca deseara dai de baut dar ca-i rogi sa aduca ei bautura la tine..Si sa le spui ca au fost tovarasi buni de drum dar ca-n curand vei pleca intr-o plimbare solitara. Vor fi contrariati, te vor injura sau vor crede ca faci misto de ei, oricum n-or sa insiste sa explici stiind ca o sa beti impreuna mai incolo, unii mai multi decat altii ce-i drept...

Probabil cea mai frustranta conversatie pe care ai putea s-o faci in alea 5 minute ar fi cu robotul operatorului telefonic ascultand ultimele oferte de telefoane ieftine pe puncte loialitate. Ti-ai baga ceva in loialitatea lor acum cand ai auzi ca vor sa-ti dea 1000 de minute nationale cand tu mai ai doar 5 de vorbit.

Inclin sa cred ca cea mai bun miscare ar fi sa suni un necunoscut, la nimereala, tastand niste cifre intamplatoare, dand buna ziua si luandu-ti adio prin el de la lume..Ar fi ceva cu bun simt, ai evita tragedia unei conversatii stropite cu lacrimi sau neincredere si probabil ai creste stima de sine a necunoscutului. Si astfel ai reporta si minutele ramase, in viata urmatoare!!

12 comentarii:

  1. Oare ar fi musai sa spui ca mori? N-ai putea sa spui "va iubesc", pur si simplu, fara explicatii, fara de ce-uri?
    Vor afla oricum, nu e cazul sa pierzi timp pretios explicand asta. Nu?

    RăspundețiȘtergere
  2. Deci tu ai incerca sa-i menajezi.. Mi se pare normal sa vrei asta.

    RăspundețiȘtergere
  3. richie, "mortal" textul... Da, intotdeauna luam si varianta care ni se pare cea mai buna... sa nu le spunem... desi telefonul(ultimul apel) oarecum cauta ceva reconfortant si pentru sufletul nostru nu numai al lor. Pentru unii, prieteni sau nu, straini sau rude, ultimul apel poate fi traumatizant. Varianta mea perfecta ar fi sa suni pe cineva, nu neaparat apropiat, nu neaparat cunoscut... dar care sa stie dupa primele 10 secunde de ce l-ai sunat. Fara intrebari superficiale, fara dialoguri tensionate. Discutie cretina care sa-ti fie acceptata moale doar pentru ca e ultima (poate chiar prima)... aluzii amuzante si haz de necaz... si sa se incheie cu un singur regret simtit "daca tu m-ai sunat pe mine... eu pe cine o sa sun...?!"

    RăspundețiȘtergere
  4. 5 minute ? Depinde cât de descărcat sufleteşte eşti la momentul"ţ". Rahatu' ascuns sub preş de-a lungul vieţii nu poate fi vidanjat în 5 minute. D-aia-i bine să nu-l acumulezi.
    Ăsta-i cazul ideal. Teoretic. Practic...

    RăspundețiȘtergere
  5. @Liz: ultimele tale cuvinte mi-au dat o perspectiva noua asupra momnetului, in sesnul ca disperarea devine contagioasa cumva si se transmite prin unde radio :)

    @Dan: Pai 5 minute. Mie oricum nu-mi place sa vb la tel asa ca sa cer mai mult ar fi nelalocul lui :)). Eu insa ma gandesc ca rostul apelului ar fi mai mult de ramas bun decat de descarcat sufletul.

    RăspundețiȘtergere
  6. pai eu in 5 minute nu apuc sa spun nici buna ziua, avand in vedere ca vorbesc toate cele 13 h in retea pe luna , plus minutele nationale!!
    soo, nu ne dai mai mult timp?

    RăspundețiȘtergere
  7. Nimeni nu moare cu adevărat. Pentru a ajunge la un alt nivel al conștiinței și al percepției adevărate a realității, trebuie să "lăsăm carcasa". Trebuie să lăsăm coaja materială în care ne-am născut. Unii ezoterici au reușit să atingă alt nivel al conștiinței în timpul vieții. Ei au acces la adevăratul Adevăr, nu idioțenia materială după care fugim cu toții. Probabil aș suna un ezoteric (chiar pe Oreste) să-l întreb ce mă așteaptă, dincolo ... Să-l întreb dacă "dincolo" voi găsi altă vibrație, alt EU.

    RăspundețiȘtergere
  8. Nu m-as fi gandit la un astfel de subiect dar e bine de tinut minte. E intradevar o dilema, oare pe cine as suna?

    RăspundețiȘtergere
  9. Ma gandesc, cum suntem noi mai mereu online pe mess, am suna la mama acasa si la toata lista de mess am tasta repede un sarut si-o imbratisare! :)
    Prea neserioasa?

    RăspundețiȘtergere
  10. @Nico: mai daca ai si vreo 300 de mesaje incluse dai un mass dupa. Timpul e finit.

    @Moroi: numai sa nu-l prinzi pe Oreste in emisiune sa te tina pe fir mai mult de 5 minute.

    @ddunia: probabil ca ai dreptate, eu m-am imaginat insa mai degraba intr-o sala de asteptare cu un telefon public.

    RăspundețiȘtergere
  11. sincer? sunt 800 de mesaje?? si nici alea nu imi ajung o luna:))
    dap, stiu! si eu ma mir de mine

    RăspundețiȘtergere
  12. Pot folosi cele 5 min pentru a-mi revizui lista de injuraturi pe linia celor de la Guvern?

    RăspundețiȘtergere

Comentezi?