26 ianuarie 2010

Geografie masculina


Meditam intr-o seara in timp ce ma plimbam prin ger cautand niste inghetata la un anume tip de cautare - Gasirea Nordului. E o expresie uzuala folosita pentru a sugera faptul ca in sfarsit barbatul si-a gasit ce cauta si are niste claritate in viata. Iar uneori ceea ce cauta tipul e jumatatea lui mai buna, sau ceva de genu', si deci, in consecinta, femeia este asemuita cu gasirea Nordului - un pol al frigului - ceea ce mi se pare din cale-afara de nedrept. Si total gresit. Metaforizand, asta ar implica ca noi n-avem ceva mai bun de facut decat cautarea iernii vesnice incarnate intr-un trup frigid de femeie cu care sa schimbam saruturi degerate. Pe-aproape, dar nu chiar... Uite cum stau lucrurile.

In cea mai mare parte a timpului noi barbatii (si cand spun asta vorbesc de mine, evident) suntem niste busole dereglate. Uneori oscilam, alteori pendulam, uneori ne invartim in cerc sau ne avantam pe toate drumurile fara un simt clar al directiei pentru ca, cum e si normal, neavand nevoie de "directii" ... putem merge oriunde, putem face orice, intrucat avem cunostintele necesare by default. Deci, in ipoteza in care nu suntem dintre aia 5 % care stiu de unde vin si incotro se duc inca de la inceput si care odata setati pe un curs o tin de-a dreptul ca o turma de rinoceri, noi ceilalti experimentam chestii. Scuza ar fi curiozitatea si increderea noastra aroganta ca in orice parte am lua-o o sa fie bine, o sa ne descurcam, chiar daca n-avem idee cum. Bun. Inapoi la ideea de inceput.

Uneori cautam o femeie, o iubita, o companioana, o gagica. Asta nu inseamna ca ne cautam Nordul intr-insa (ala e alt punct geografic..). Dar cand o gasim se intampla ceva misto..capatam o perspectiva clara, stim unde vrem sa ajungem. Dintr-o data busola dereglata s-a reparat si arata acum Nordul - ala care semnifica nu doar fericirea unuia sau a altuia ci o destinatie comuna care altfel nu merita atinsa. Deci, in consecinta, femeia de langa tine e tocmai magnetismul, acea forta invizibila care transcende palpabilul si afecteaza intreaga geografie a barbatului facandu-l sa-si atinga scopul, indiferent daca el era constient de scopul acela. Uneori. Alteori ea esueaza lamentabil sucindu-se si provocand dezastre intocmai ca o inversie de poli magnetici!! Ca-n filme... ce mai..

photo source

8 comentarii:

  1. Nouă ne trebuie un ”ikigai” clar și bine definit, măcar pentru subconștient.

    E nostim cum te trezești mai ușor dimineața să ajungi la școală, la facultă sau la lucru doar gândinu-te că va fi EA acolo. Și dacă tot ne-am trezit de dimineață, hai să și facem ceva; nu?

    RăspundețiȘtergere
  2. Pai normal ca provocam dezastre...ca si noi putem fi busole...si atunci suntem ceva dereglari uneori :P

    RăspundețiȘtergere
  3. mai nasol cand femeia iti fura nordul... asta in conditiile in care oricum bajbaiai...

    RăspundețiȘtergere
  4. Orientarea in teren difera de la caz la caz, desi se zvoneste ac barbatu' ar fi cel inzestrat cu talentu' asta aparte. Ce mi se pare mie mai corect, ca si exprimare este ca fiecare om e doua busole, amandoua cautand nordul.

    Indiferent ca esti barbat sau femeie, esti doua busole, una cautand Nordul geografic (orientare, obiective, aventura drumului initiatic repetata) si una cautand Nordul magnetic (energie, echilibru, armonie). Si intre astea doua busole, una domina intotdeauna si nu te poti simti linistit si implinit decat atunci cand ai al drum alaturi de tine acea busola care ti-e complementara.

    Din cauza asta, dupa cum sugera si Horica, tind si eu sa cred ca universul e mult mai suportabil cand ti-ai gasit orientarea, fie ea geografica sau magnetica, in functie de caz ;)

    RăspundețiȘtergere
  5. @raka: Interesant omule cu doua busole..cum iti complici tu existenta :)) Nu era de ajuns una dereglata?

    RăspundețiȘtergere
  6. Cata consideratie pt. femeie ;))
    Sunt surprinsa...:)

    RăspundețiȘtergere
  7. "Uneori ma orientez dupa steaua polara, alteori dupa cuta de pe fruntea ta" cum ar spune Alifantis. Dar ce te faci cand ea e doar o furtuna magnetica si iti inverseaza polii vietii? :)

    RăspundețiȘtergere
  8. @gaza: chiar asa surprinsa? ma indoiesc :p

    @oita roz: atunci te intorci in port inainte sa te scufunzi..

    RăspundețiȘtergere

Comentezi?