19 ianuarie 2010

Eroi de poveste [Leapsa]

Noi astia oameni cititori ne mai dam din cand in cand si lepse "nisate" cum e si asta primita de la Bogdan, care zice sa enumar zece personaje preferate din cartile copilariei. Acum problema mea e ca nu mai tin minte ce citeam in copilarie, au curs ceva biti din vremea aia si e posibil ca sa intru si prin adolescenta cu marja de eroare, dar sa vedem..

Locul 10: Nica a lu' Stefan a Petrei - primul personaj cu care mi-am dorit sa ma identific mai ales dupa ce-o fost La cirese, La scaldat, La "culcat" canepa la pamant (hehe!) si dupa ce-o pus ochii pe Smarandita Popii, faina fata.. Am incercat sa pun in scena toate aventurile sale dar n-am gasit canepa si nici caprele Irinucai, doamne ajuta.

Locul 9: Spartacus - da ma e si carte, nu doar film, ceva roman istoric imbogatit da' foarte drag mie..

Locul 8: Robin Hood - sincer cred ca n-as minti daca v-as spune ca in mintea mea ar fi prototipul barbatului de seama: bun arcas, luptand impotriva nedreptatilor, ajutand saracii, iubind printese si chefuind cu talharii tovarasii lui :))

Locul 7: Robinson Crosoe - asta om valabil, descurcaret, inventiv, cu un psihic bun..linistit si solitar pentru ca domnlui Vineri nu poate fi considerat o figura reala si o creatie a imaginatiei sale :))

Locul 6: Contele de Monta Trista Monte Cristo - cadere si renastere urmata de razbunare si iubire parca.. emotii din copilarie..

Locul 5: D'Artagnian - desi Athos era mult mai nobil, in mintea mea de copil nu ma putea atasa de un mosneag cu figura paterna ci de un tanar curajos si impetuos. Dragi mi-or fost aventurile celor 3 muschetari.

Locul 4: Ciresarii - oricare din ei, sunt tineri eroi din carti romanesti si n-avem multi dinastia..

Locul 3: Ahile din Razboiul Troian - tinand cont ca am dormit cu Legendele Olimpului sub perna si visam zei si eroi in fiecare noapte, orice explicatie e de prisos. Si Hercule e la bataie pentru locul 3

Locul 2: Musashi - "Chiar si in moarte, barbatii trebuie sa aibe culoarea florii de cires" zice Hagakure (Calea Samuraiului) iar Musashi este samuraiul meu ideal, nascut modest, devenit ronin si apoi samurai si inventator al stilului de lupta cu 2 sabii. E o carte pe care ori tatii o predau fiilor, ori fiul o recomanda tatalui.

Locul 1: Paul "Muad'dib" Atreides - figura centrala din Dune si cel mai drag personaj din universul arakian imaginat de Frank Herbert...nu cred ca va fi altul care sa-l detroneze in inima mea, nici macar Ender..

pasam leapsa characterelor de poveste Cameliei si Dorei, ba chiar si Cretzei si lui Arashi.

Btw, am scris si pe-aici ceva. Aruncati o privire daca va detesta Universul in general.

8 comentarii:

  1. Ei, eu trebuie sa recunosc ceva: ma vedeam pe post de Athos:)).

    Si l-am preferat pe Ender, poate si din cauza ca a fost prima carte SF care m-a atras. Dupa ea, mi-a mai pus tata in mana si alte SF-uri, dar aceea a fost de suflet.

    In schimb, niciodata nu mi-au placut ciresarii si Ahile. Stiu, bad Todo :)).
    Aveam mai multa treaba cu Hera (am ceva legaturi cu ea) si Hercule.

    RăspundețiȘtergere
  2. Pfuai, câte amintiri mi-ai trezit cu eroii ăștia :) La mine ordinea ar fi fost un pic inversă, Ender era undeva în top3, dar în mare parte tot ei.

    Și să nu uităm un vechi proverb japonez:”Hana wa sakura ni, hito wa bushi - Printre flori, florile de cireș, printre oameni, samuraii”.

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu stiu cum ti s-a parut tie ca Athos era un mosneag cu figura paterna :).
    E drept ca era mai in varsta decat D'Artagnan, dar de aici pana la mosneag...Vorba aia "un batranel pe la 30 de ani"... :P

    RăspundețiȘtergere
  4. si chiar planuiam sa ma apuc de citit Dune dupa ce termin cu Sherlock Holmes..legat de Dune, filmul e cum e, imi place, e in topul meu, dar abia ultima data cand m-am uitat, pentru a nu stiu cata oara, la el am simtit ca lipseste ceva, ceva ce numai cartile vor umple, sper...pot sa preiau leapsa?

    RăspundețiȘtergere
  5. Ahile...Oh, asta da personaj. Cand citeam Legendele Olimpului, Ahile era si a ramas pentru mine prototipul barbatului perfect.

    RăspundețiȘtergere
  6. Nu-i bai ca-i intrat si in adolescenta, eu atunci am citit mai toate cartile copilariei, nu de alta, da' vroiam sa le inteleg :)

    RăspundețiȘtergere
  7. Ciresarii sunt intr-adevar eroii copilariei noastre :D

    RăspundețiȘtergere

Comentezi?