20 noiembrie 2009

Vot in alb? Inca nu.

Auzim prin presa din 2008 incoace vorbindu-se de votul in alb, acel procedeu democratic care intr-un stat de drept legitimeaza protestul electoral. Si ca daca recurgem la acest "artificiu" dam o palma binemeritata candidatilor care ne-au dezamagit pe parcursul guvernarii sau in campania electorala. Ei bine, palma asta nu e decat o mica adiere pe care politicienii o vor incasa pleostiti, cu o mina serioasa si reprosand-o proastei guvernari de pana-acum sau opozitiei care n-a facut decat sa puna bete-n roate: "Dupa cum vedeti poporul a taxat nesimtire lor!" Si in afara camerelor de filmat vor zambi pe sub mustata stiind ca mica cruciada a "albilor" nu i-a amenintat nici un pic intrucat legea e de partea lor. De ce? Pai:

Legea 35/2008 art.45 al. 13 stabileste ca “Sunt voturi albe buletinele care nu au aplicată ştampila „VOTAT”. Aceste buletine nu intră în calculul voturilor valabil exprimate.” chiar daca ele sunt contorizate pentru a avea o imagine clara asupra prezentei la vot. Nici macar n-am sa insist pe riscul de fraudare a unor buletine albe ca neaua fiind probabil sa fie patate dupa perdea cu cerneala murdara a unui Geoana, Base, Vadim sau Crin. E la mintea oricui ca nu poti avea incredere in nici un presedinte de sectie de votare sau observatori intrucat toti care merg acolo o fac pentru bani.

Ineficienta procedeului actual iti este insa relevata daca studiezi un pic aplicarea votului de protest in tari mai civilizate. Logic: exprimarea unui consimtamant valabil se poate face doar in masura in care iti este permisa si exprimarea unei abtineri, iar asta in mod expres nu tacit. Neprezentarea la vot nu e o abtinere expresa, poate ai avut ceva mai bun de facut si ai ramas acasa, poate ai uitat, se mai intampla. E ca si cand lipsesti din sala la vot, nu te-ai abtinut, ci ai lipsit (bine exista si varianta de protest prin retragere din sala dar asta e doar o abtinere teatrala). Deci te prezinti la urne iar pe buletinul de vot e nevoie sa se specifice si optiunea de protest: ma abtin, nu votez nici unul, sunt impotriva tuturor celor de mai sus! Franta, Spania, Ucraina au casute dedicate acestei optiuni. Si da, atunci abtinerea mea este expresa, valabila si conteaza procentual, acolo unde-i doare pe candidati. Nu e doar statistica. Votul in alb are o forta acolo. La noi e risipa de hartie care transmite la fel de multa nemultumire ca un sondaj electoral.

Surse: wiki, apd

8 comentarii:

  1. Şi s-a făcut lumină!
    Foarte edificator articolul tău, am înţeles şi eu în sfârşit de ce votul alb încă nu e o formă de exprimare în Românica... pentru că n-are nicio şansă să rămână alb!

    RăspundețiȘtergere
  2. Asta cu votul în alb nu se potriveşte încă la electoratul nostru. E ca şi cum participi la o orgie sexuală dar nu "te bagi". Dacă s-ar contoriza voturile astea, cu siguranţă ele ar creşte procentajul vreunui candidat.

    RăspundețiȘtergere
  3. Mda, nici eu nu as merge pe varianta "alba". La locale mi-am anulat votul mazgalind ceva asemanator ca mesaj cu pixul pe foaie.

    Acuma nu vreau nici sa il anulez pentru ca din cate stiu, voturile nule se redistribuie proportional canditatilor care au avut voturi valide. Ori eu nu vreau sa dau nici 0.000001% unora dintre ei :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Daca chiar vrei sa "tragi o palma", voteaza! Asta e solutia. Pentru ca daca nu te prezinti, lasi sa voteze un taran in locul tau. Si crede-ma, la sate, primarul ii mobilizeaza pe toti sa voteze. Prin ce mijloace, iti dai seama si tu.
    Deci nu lasa altul sa voteze (in alb sau nu) numele tau.
    Din pacate nu prea ai cu cine, chiar daca vrei sa votezi. Dar un vot impotriva actualei situatii, indiferent cu cine din opozitie tot e mai bine..

    RăspundețiȘtergere
  5. Am fost la alegerile parlamentare supraveghetoare într-o secție de votare. După ce s-au deschis urnele și s-au numărat voturile, supraveghetorul din partea PSD le-a luat pe cele albe și le-a ștampilat la candidații săi(era atunci vot pe colegii, dacă vă mai amintiți). Am sunat la Biroul Electoral Județean și am anunțat. Mi-au zis să fac un proces verbal în care să scriu ce s-a întâmplat, nr de voturi, etc. El, văzând asta, a vorbit la telefon, nu știu cu cine. Am fost sunată imediat și mi s-a spus să nu mă duc să depun procesul verbal, fiindcă voi avea mari probleme (amenințări destul de grave). Nu am cedat și m-am dus la BEJ. Am fost primită de o doamnă care a zis că nu poate face nimic, dar să-i las procesul verbal (atenționându-mă că eu sunt o fată tânără și nu ar fi trebuit să mă bag fiindcă nu mă pot pune împotriva lor). La mine în județ a ieșit PSDul victorios.

    Fain, nu? De atunci m-am lecuit.

    RăspundețiȘtergere
  6. @Dora: ma bucur ca te-am lamurit :P
    @Dan: voturile se contorizeaza dar numai statistic.
    @Arashi: voturile nule nu cred ca se distriubuie niciunde, n-am auzit in lege asa ceva. la parlamentare era vorba de mandatele celor care n-au intrunit pragul electoral, deci tot voturi valide, care se distribuie celorlalti care au trecut pragul.
    @Lau: nu stiu care e solutia fericita. cred ca ideea e sa faci ceva cu care sa fii impacat.
    @ofata: esti un exemplu de urmat, sper ca sunt destui ca tine acolo. parerea mea e ca trebuia sa-i contactezi pe astia de la ONG-uri, care in principiu asta vor sa faca: sa vegheze.

    RăspundețiȘtergere
  7. Poti sa-ti nulifici votul stampiland de doua ori. In locuri diferite, evident.

    Nu uitati de referendum. Acolo nu ne jucam.

    RăspundețiȘtergere
  8. O initiativa interesanta ar fi sa se centralizeze toate mesajele pe care le lasa oamenii pe buletinele de vot. Ei deseneaza si scriu lucruri care cred ca ar merita din plin sa ajunga la urechile noastre...si mai ales ale candidatilor. :)

    RăspundețiȘtergere

Comentezi?