19 noiembrie 2009

Lanterna buclucasa

Ceea ce o sa va povestesc ar fi putut ramane catalogat drept o tampenie sau nazbatie (in ton cu leapsa lui Ceciliu Strontz) daca n-ar fi putut sa ma coste viata. Am fost insa norocos si iata-ma 16 ani mai tarziu in situatia de a rade pe seama tampitului care eram odata.

Nu stiu cati va amintiti dar acu multi ani, cand eram prin clasa a sasea se incepea frumoasa materie numita Fizica, cea mai interesanta si fascinanta studiere a fenomenelor inconjuratoare. Eram mare amator de fizica, carti de fizica si laboratoare de fizica. Unul din capitole se refera, cum e si normal, la curentul electric. Bineinteles ca partea practica era cea mai interesanta si distractiva. Joaca in laboratoare unde faceam circuite inchise cu beculete si intrerupatoare. Nimic periculos acolo, supraveghere profesorala tot timpul. Daaar... Ca sa ne testeze inventivitatea, dubioasa profesoara (o creatura micuta si diabolica), ne-a dat o tema de casa: sa construim o lanterna folosind un bec si-o baterie plus ce ne duce capu pt intrerupator.

Ok, deci eu singur acasa, parintii la servici, gasesc un bec de la instalatia de brad, curat vopseaua de pe el, iau si o baterie de 1,5V, pun mana pe un tub de plastic (dinala pt cornete) il tai cu traforajul pana la dimensiuni corespunzatoare si ii fac o gaura pentru a introduce intrerupatorul - un capat de creion rupt. Mai lipseau conexiunile. Am luat doua sirme, cabluri dinalea izolate, le-am rupt plasticul din capeti si, ce m-am gandit io: ia hai sa le testez conductivitatea :)). Si mintea mea necoapta m-a dus pana in dormitorul alor mei, la priza ;). Stiti voi, nu bagati degetele, cuiele si mai ales sirmele(!) in priza? Deci stiam si eu asta, ca nu mi-s prost, dar tot am facut-o. Cu doua sirme subtiri de 1 mm si lungi de vreo 10 cm, dezizolate la capeti, m-am asezat in fata prizei si mi-am dat. Le-am bagat in priza, tinandu-le de partea izolata desigur, si cum stateam eu asa, nush ce asteptam sa vad, dar am zis ca daca tot nu se intampla nimic ia hai sa le ating!! Well kaboom...

O flama imensa m-a orbit, priza a plesnit, peretele deasupra ei s-a inegrit iar eu am fugit ingrozit. Au picat toate sigurantele, inclusiv la vecinu de langa mine, si cateva ore pana au ajuns ai mei am stat fara curent. M-au intrebat ce s-a intamplat de nu-i curent, ca doar se dezghetase frigiderul, dar am tacut malc. Dovada era insa in camera lor, pe perete. Am mancat o mama de bataie ca deh, era sa ma sinucid in prostia mea si-o meritam, dar mi-a intrat in cap sa nu ma mai joc cu prizele si pana la urma mi-am facut lanterna buclucasa fara sa mai testez nimic. Si a functionat cat sa-mi iau o nota bunicica.
Sper ca boghi sau corina sa fi facut tampenii care nu le-au pus viata in pericol. Care to share?

5 comentarii:

Comentezi?