09 noiembrie 2009

Efect Paranormal



Istoricul filmului Paranormal Activity e un exemplu clar de "vis american" dar si de stupiditate corporatista si iti da o idee despre cat de incalcit e drumul catre succes in cinema, dar si cat de mult ai de castigat daca posezi un dram de noroc. Oren Peli era un anonim pentru industrie, un debutant in regia de film care avea o idee: sa faca un film horror despre fantome, o chestie care-l inspaimanta din cale-afara. A vrut sa-l faca insa altfel, intr-un mod mai personal, cu camera de amator, filmand in propria casa, fara scenariu, stric improvizatie pe teme discutate inainte, cu actori amatori care in film sunt si cameramani. Un proiect de 15 000 $ tratand subiectul aproape epuizat al caselor bantuite si a posedarii demonice.

Desi filmul a fost terminat din 2007 a durat 2 ani ca sa cunoasca recunoastere si succes international. Lansat la un festival horror (ce n-as da sa avem si noi un Screamfest), Peli a oferit DVD-uri tuturor celor care-l puteau ajuta cu distributia. O copie a ajuns la bosii de la Miramax care erau incantati dar n-au reusit sa-l bage in reteaua de cinematografe. Abia in 2008 a picat in mana celor de la Dreamworks, si de-acolo, dupa ce a fost vizionat pe rand de producatorul executiv, producatorul sef si apoi seful de studio, toti impresionati de idee, a ajuns si la Spielberg. Acesta l-a returnat spunand ca e bantuit din cauza ca, la cateva ore dupa vizionare, a ramas incuiat in casa, usa fiind blocata, dar i-a dat unda verde.

Ok, deci tuturor le-a placut filmul, l-au cumparat (Paramount cu 300 000 $) si ... s-au gandit sa-l refaca! Tipic! Norocul a fost ca s-au gandit sa-l testeze mai intai pe un public real, asa cum era. La vizionare publicul a inceput sa paraseasca sala, dar nu pentru ca filmul ar fi fost prost, ci pt ca erau speriati. Asta i-a convins de impactul pe care il are si au pastrat varianta originala cu un final retusat la sugestia lui Spielberg. Cearta dintre Dreamworks si Paramount au amanat si mai mult lansarea lui PA. Totusi Oren Peli si producatorul de la Miramax au mai facut o proiectie cu o sala plina de pusti care a fost un asa hit ca au vandut drepturile de difuzare in 52 de tari. Abia apoi cei de la Paramount s-au hotarat sa-l lanseze cum trebuie si au inceput un marketing foarte agresiv. Publicul era indemnat sa intre pe site-ul oficial si sa ceara proiectia filmului in orasul lor. In 10 zile au numarat 1.000.000 de cereri. Efectul era clar, au dat de aur. Pana acum Paranormal Activity a incasat aproape 100 de milioane de dolari numai in America de Nord si va depasi Blair Witch Project la capitolul cele mai mari incasari cu cea mai mica investitie devenind cel mai profitabil film indie facut vreodata.

Ce credeti ca fac cei de la Paramount? Pregatesc sequel-ul normal, ca sa mai castige niste bani din drepturile internationale pe care le-au pierdut initial cu ezitarea lor de fata mare. Opinia mea e ca va iesi un fiasco ca la sequel-ul BWP - Book of Shadow, care incerca sa explice inexplicabilul cand tocmai teama de inexplicabil e cea care tine spectatorul in scaun oferindu-i fiorii pentru care a platit. Dupa cum vedeti, n-a lipsit mult ca Oren Peli sa ramana anonim, dar in acelasi timp tot ce a avut nevoie a fost o yala blocata in casa lui Steven Spielberg ca sa ajunga milionar. Coincidenta sau ajutor spiritual?

Un comentariu:

Comentezi?