20 noiembrie 2009

Destinatii: Valea Mortii



Cand eram mic aveam ideea asta nebuna cu mai doi prieteni ca atunci cand vom fi mari si cu bani sa purcedem intr-o expeditie pana in Triunghiul Bermudelor, sa vedem cu ochii nostri ce naiba se petrece acolo. Eram atat de incantati incat am fi acceptat chiar sa nu ne mai intoarcem, numai sa primim explicatia suprema. Douazeci de ani mai tarziu am vise o idee mai cuminti, dar continui sa ma excit la destinatii dificile si imbracate intr-o doza de mister. Urmatorul vis: Valea Mortii (Death Valley, CA).



 Red Cathedral
Care-i faza cu valea asta? Simplu, e cea mai joasa zona din America de Nord (-85.5m), situata in desertul Mojave undeva la sud de muntii Sierra Nevada (nume faimoase pentru fanii filmelor westen, un loc de trecere in Goana dupa Aur), o depresiune uscata si fierbinte de 120km. Un cuptor inospitalier si chiar periculos pentru oameni fara experienta ca mine, devenit insa parc national si, deci, obiectiv turistic. Poti vedea acolo dune de nisip, vai de sare, tot felul de formatiuni geologice bogat colorate si ciudat alcatuite, cu nume ca si Red Cathedral, Bridge Canyon, izvoare si mlastini, lacuri si oaze. Tot acolo e si faimosul Zabriskie Point, care a dat numele unui film de Antonioni.


Zabriskie Point
Un lucru misto e ca acolo inca mai pot fi gasiti indieni: tribul Timbisha are o istorie continua de 1000 de ani in zona si pot fi intalniti in oaza Furnace Creek (vestita pentru temperaturile record masurate) unde ai la dispozitie si facilitati de cazare. La Furnace Creek Resort au un han si o ferma insa preturile sunt destul de piperate (minim 130$ pe noapte). Oare cu cortul se merge? In fine motivul pentru care mi-a fost suscitat interesul in directia Vaii Mortii sunt "misterioasele" pietre miscatoare. Bolovani de 100 de kile care de la un an la altul pleaca la plimbare calatorind chiar si 200 de metri. Deocamdata inexplicabil, se banuieste ca un cumul de factori influenteaza deplasarile pietrelor, intre care: vantul, temperatura si constitutia solului. Oricum, o explicatie fara loc de interpretari ar strica tot farmecul fenomenului, asa ca sper sa ramana asa. Macar pana ajung si eu acolo. Faceti o cheta pentru biletul de avion?


photo source

4 comentarii:

  1. Sincer...nu pot decât să-ţi urez baftă!

    RăspundețiȘtergere
  2. Ai vazut emisiunea lui Bear Grylls din desertul asta? Mi se pare un loc extrem, nu stiu cum ai suporta caldura.

    RăspundețiȘtergere
  3. Am fost acolo. E mai mare emotia si entuziasmul decat caldura:)

    RăspundețiȘtergere

Comentezi?