14 octombrie 2009

Moartea ta e destul de cool, prietene?

Acum 20 de ani lucrurile erau simple, majoritatea tineau capu jos si ciocu mic, nimeni nu arata ca are mai mult decat celalalt ca se punea intrebarea da de unde? Dupa Rev s-a dus naibii marea uniformitatea: imediat si-au scos toti video-urile, tv-urile color la vedere, au inceput sa-si traga masini bengoase si ceasuri cu jdemii de parai. Oook romanii au descoperit MTV-ul si epitetul de "cool" sau "cul": masina cool, haine cool, adidasi cool, gagica cool si peste toate O ATITUDINE COOL!! Ce inseamna asta? Inseamna sa le afisezi pe toate accesoriile alea de mai sus intr-un mod ostentativ si neafectat ca si cand nu ti-ai lua de la gura mai mult de-un scuipat ca sa le ai. Yep jmecherii de dupa blocuri s-au suit in jeep-uri si merzane si se intrec in atitudini...

Cu ce ne doare asta pe noi, anormalii care nu suntem destul de cool pentru a ne semnaliza prezenta in lumea asta. Ne doare cand un bolid mustind de atitudine cool ne spulbera trupurile si visele intr-o coliziune frontala. Yep, asta ne doare, dar numai un pic, ca murim repede incarcerati intre fiare contorsionate sau arzand. Misto nu-i asa? Am ajuns pe prima pagina, in primetime, subiecti de tragedii, destinatari perfecti pentru flori si lacrimi. Am devenit cool, prieteni. Atitudinea cool ne-a cuprins si pe noi. Nu ne-o doream, dar asta-i viata, c-o moarte suntem toti datori.

Stiu ca nu-i cinstit. Cocoana si-a dat anu trecut cu Ferrariul prin Timisoara ca un tip cool ce era si l-a zdrobit pe Lucian Reja in fata ochilor prietenei sale. Not cool! Claudiu Hauptmann s-a izbit asta vara cu 130 la ora de-un Espero in judet si-a ucis 6 oameni inclusiv propria logodnica. Not cool! Cinstit si corect ar fi ca alde Cocoana sau Hauptmann si sutele de vitezomani ca ei sa se angajeze pe post de dummy in crashtest-urile EuroNCAP. Alea sunt "accidente in perfecta siguranta". Cool de cinci stele. Cu pedala in podea dar fara victime colaterale.

* o idee nascuta de Brightie si ajunsa la mine prin mijlocirea nebuloasei

6 comentarii:

  1. Buna, Richie, si multam fain de articol.
    Apreciez faptul ca l-ai si documentat, dandu-i astfel o nota realista.
    Vad ca ai un blogroll destul de "grasun"... ce-ar fi daca l-ai da mai departe :) ? (in acelasi timp, evident, nu ai nicio obligatie in sensul asta - e doar o sugestie).

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu vreau sa transform intr-o leapsa pentru ca as banaliza toata chestia. Daca vreun cititor simte ca are ceva de spus s-o faca la el pe blog linistit. Eu as fi scris si fara sa ma nominalizeze nebuloasa, era un subiect pe care sunt ofticat.

    RăspundețiȘtergere
  3. Am nominalizat pentru ca imi era teama sa nu se piarda. Ma bucura sa stiu ca oricum ai fi scris.

    RăspundețiȘtergere
  4. Uite, mie mi s-a parut putin sinistra ideea de a face din asta o leapsa. Da, e o modalitate de a face sa circule o idee, un statement chiar, dar sa faci leapsa din cat de cul e sa traiesti pana mori intr-un mod oribil m-a cam derutat. Altceva nu pot comenta...

    RăspundețiȘtergere
  5. @Nebuloasa: stiu nebu, tu pui suflet in chestiile astea pentru ca esti acolo, pe sosea.
    @Arana: nu a inceput ca o leapsa ci unii au preluat-o in forma asta pentru a o extinde la cat mai multi.

    RăspundețiȘtergere
  6. Avusesem eu candva o idee... din aia luata din filme americane. Sunt tone de pusti teribilisti, vitezomani, cu masini de la mama si tata si uneori fara carnet, pe care culmea, ii vad oamenii dar nu prea ii vede politia. Nu insist de ce nu... dar frumos ar fi sa fie luati de manuta si sa faca ceea ce in numitele firme americane se numeste "community service". Si anume la Judetean, la traumatologie sau cum ii spune sectiei. Adica sa stea 8 ore pe zi, sa intoarca de pe o parte pe alta pacientii internati in urma accidentelor, sa le tina la gura paharul de zeama cu pai si sa ii hraneasca cu lingurita, sa ii stearga de saliva la gura, sa le puna plosca si sa le schimbe cearsafurile cacate. Ma gandesc ca dupa vreo 10 zile de facut chestia asta unora care ca si ei au zis candva "chestia aia nu o sa mi se intample mie!" sau unora care zic "dracu sa il ia pe cretinul care m-a nenorocit pe viata", poate le mai trece... coolismul.

    RăspundețiȘtergere

Comentezi?