16 septembrie 2009

Mancarurile mele favorite

Daca tot m-am intors de la masa cu burta plina si pofta de scris de ce sa nu trec eu in revista un top 10 al mancarurilor mele favorite, acele "delicatesuri" pe care le-as papa oricand si oriunde, si care au acea calitate uimitoare de a-ti lasa gura apa imediat ce-ti amintesti ca sunt pe masa din bucatarie. Plus ca as putea folosi lista ca o eventuala carte de vizita pentru nevasta-mea. Cand va fi vremea... Deci Top 10 de-ti ploua-n gura:

- salata de vinete. Nu-mi placea in copilarie deloc dar noroc ca m-am destupat la minte si mi s-au maturizat papilele ca acum nu ma mai satur de ea. Cand face maica-mia chestia asta o simt de la etaj si-mi ghiortaie matzele de pofta. Pana la felul I eu deja m-am saturat cu multe felii unse cu salata gustoasa. Ah, si-mi place fara sau cu putina maioneza. Cine are stoc in congelator pentru la iarna :)) ?

- salata beoff. Alta chestie care ma face sa apreciez sarbatorile. Orice masa festiva are un platou dinasta de salata de beoff. Dementiala. singura problema e ca nu-mi place rece, ci asa mai dezmortita la temperatura camerei sau, ideal, imediat ce-o fost preparata si e inca un pic calduta de la cartofi, pui, morcovi etc. Stau prin bucatarie cand se prepara, asa fara o treaba anume, pandind momentul cand sa ma arunc pe ea. Tre sa-i iau fata lu taica-miu ca altfel nu mai pup. Asa, si asta sa fie cu maioneza din plin!

- supa de usturoi cu crutoane. Am mancat doar de doua ori in viata, in turele prin Cehia si Slovacia, dar o fost cea mai buna din supele lor. Cred ca-i ceva specialitate de pe-acolo. Pare saraca in compozitie, niste fiertura cu bucati micute de usturoi si parca niste fidea sau paste microscopice dar odata ce ti-ai bagat crutoanele in ea, alea se umfla si ai ce inghiti. Iar gustul, nu va zic. Daca aveti drum sau abilitati de gatit, sa ma luati cu voi ba!!

- ciorba de fasole. Asta-i ciorba mea preferata, as manca trei portii la o masa (dar manc doar doua ca ma satur cu paine), o iubesc din copilarie si nu mi-o imaginez decat cu sfecla rosie prin ea ca sa-i dea culoarea specifica. Neaparat de papat cu ceapa rosie! fuck, ce foame m-a luat.

- cartofi prajiti, sau pai, french fries, you name it! Astia or sa ma bage in mormant dar macar voi fi un om fericit. De obieci ii comand ca garnitura la o mortaciune dar eu ii manc si separat, gen main dish, cu cascaval ras peste si muult ketchup picant. V-am zis ca or sa ma omoare. Sunt ca si Coca Cola, ii comanzi fara sa-ti dai seama si dau dependenta.

- muschi de vita cu sos de piper verde. Asta e ceva mai fancy, am mancat de putine ori dar ce amintiri... De fiecare data intreb "Asa, si cum se face?" cu gandul ca ma duc acasa si-mi trag o portie doar pentru mine :)) Zau, sosul ala e genial, unt, piper verde, coniac, smantana - orgazm!!

- ardei umpluti. Eu nu ma prea omor dupa sarmale, eventual pe la vreo nunta, dar ardeii umpluti sunt slabiciunea voinicului. Nu exista moment cand sa fi refuzat vreodata imbucatirea lor. Poti sa ma trezesti la 4 dimineata si sa-mi zici ca ma asteapta pe aragaz doi ardei umpluti si stropiti cu smantana ca nu te-o blestema ca mi-ai intrerupt somnu'. Valabil si pentru ardeii copti si prajiti in ulei.

- ceafa la gratar. Mancarea barbateasca, specialitatea romanului iesit la iarba verde nedespartit de gratar si carbuni. Toti masculii tre sa stie sa-si prajeasca ceafa, nu la soare bre, pe gratar, sa arati nevestii cum te stii cu focu'. Nu-i asa de usor cum pare, ceafa tre sa iasa usor in sange, zemoasa si gustoasa nu o halca uscata si carbonizata la suprafata ori cruda in interior. E o arta fratilor. N-o sa uit cum faceam acu 2 ani cefe la gratar in seara de revelion pe ninsoare si -15 grade.

- omleta. Asta-i chestia default la barbat, basic skill-ul cu care vine din fabrica, atat de necesar pentru a supravietui pana in primul fastfood/restaurant. Fara pic de rautate barbatul e tot atat de prieten cu cartea de bucate pe cat iubeste femeia instalatul Windows-ului. Tocmai de aia daca e sa se priceapa la tigaie apoi stie sa faca o omleta de se linge pe buze. E cazul meu, cand ma trezesc dimineata visand la o omleta cu sunca, ceapa verde, branza mmm. Partea naspa e ca pute toata bucataria la final, dar ce conteaza, eu am razbit foamea pentru o ora si ceva.

- shaorma. Si daca tot am zis de fasfood, pai nu-i mancare ca shaorma. Meniul studentului grabit, doza de colesterol care pica numa bine dupa cateva beri la miezul noptii, acea delicatete de care tre sa profiti in tinerete pentru ca stii ca la batranete ti-o va interzice doctorul. Plus ca am eu chestie cu lipia aia, uneori o manc si goala. Ca fapt divers, mi-am tras si o shaorma home edition cu setarile de baza: piept de pui, varza si cartofi prajiti + sos de mujdei si a iesit perfect.

Gata, zece mancaruri preferate. Observati ca nici nu m-am bagat in deserturi ca alfel ieseam cu frisca la gura :)). Sau de mancarurile servite pe munte la foc de tabara (fasole la conserva, slanina prajita, frigarui cu surprize etc). Astea sun ocazii speciale si nu prea le repet odata intors la civilizatie. Shit, nici n-am crezut ca o sa-mi faca asa placere sa vorbesc despre mancare. Gata ma opresc. Luati-o ca leapsa sau cum vreti da ziceti-va poftele.

12 comentarii:

  1. Richie... in primul rand, e salata de "boeuf". In al doilea rand, nu stii cum se face muschiul de vita cu sos de piper verde?

    "sosul ala e genial, unt, piper verde, coniac, smantana"

    Tocmai ti-ai raspuns la intrebare :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Oarecum la subiect: eu, ca fată, ştiu să instalez şi Windows şi fac şi omletă, dar cam atât la nivel de mâncare. :))

    Îţi împărtăşesc topul în mare parte. Pofte!

    RăspundețiȘtergere
  3. Done :))
    A fost un supliciu, mai ales ca sunt la lucru :))

    RăspundețiȘtergere
  4. Eu am stoc in congelator de salata de vinete.Si da,este extrem,extrem,extrem de buna:D

    RăspundețiȘtergere
  5. Hai, bă! Mă dezamăgeşti! Ardei umpluţi!?!?! Come on!!!

    :))) Dar .... revenind spre sentimente mai calme...fiecare cu gustul propriu.

    RăspundețiȘtergere
  6. @alisim: Thanks
    @Arashi: si eu tot la munci eram.
    @Kali: unde stai? :))
    @Cartitoiu: hai ma ca nu-s umpluti cu intuneric!

    RăspundețiȘtergere
  7. tare postul ...excluzand ciorba de fasole :D
    dar gusturile nu se discuta ;)

    RăspundețiȘtergere
  8. Fain acuma. Crap de foame. Subscriu la toate in afara de ardei umpluti si muschi de vita cu piper verde (ca de-asta n-am mancat). Dar chiar ardei umpluti??? ;))

    RăspundețiȘtergere
  9. Ce-aveti cu ardeii umpluti??! Sunt deliciosi!! Si pe loc fruntas si in topul meu.

    RăspundețiȘtergere
  10. ardei umpluti?....nope...mie nu imi place carnea tocata. da de salate nu zice nimeni nimik? la nimeni nu ii plac? :)

    RăspundețiȘtergere
  11. Baaa gataa, care se mai ia de ardeii mei umpluti isi ia un ban! Am zis. :)) Mai putin Spotless Mind ca ea are gusturi bune :p.

    RăspundețiȘtergere
  12. :))) Mă sparg de râs! "nu-s umpluţi cu întuneric"...bwahahaha!

    RăspundețiȘtergere

Comentezi?