16 septembrie 2009

La portile Timisoarei

Mai in gluma mai in serios Alina ma intreaba cum as vrea sa arate Portile Timisoarei. Stiti voi, cele 11 cai de acces in urbea noastra. Pai raspunsul intr-o forma simplista ar fi "oricum, dar nu asa cum sunt acum"!! Eu nu circul prea des in afara orasului asa ca mi se intampla o data la cateva luni sa ies pe una din "porti" si  nici sa-mi dau seama c-am iesit. Cum bine ziceau niste straini, daca te zgaiesti la pancardele de pe marginea drumului la intrare in oras poti gandi ca intri intr-un SRL, sau o zona industriala, intrucat nu numai ca lipseste un "ceva" simbolic care sa iasa in fata si sa atraga atentia ca intri in mediul urban al unui municipiu de judet, dar nici macar pancardele cu numele nu sunt prea vizibile intre panourile cu reclame. Sau mai rau, intre copaci si boscheti. Nu ma indoiesc ca si edilii nostri au discutat problema asta dar e greu de priceput de ce nu s-a miscat nimic pana acum. Presupun ca nu e o problema de consens acolo. Asa ca, daca isi amintesc ca pe la inceputul anului se discuta de asta si a ramas in pom, sper sa faca ceva estetic si util, adica salubrizarea zonei adiacente soselelor si montarea unor panouri vizibile si mari cu ceva informatii despre oras ca populatia la ultimul recensamant (la 1 ianuarie 2009, avand 311.586 mii de locuitori e al doilea din tara), sau oras atestat documentar la 1212, primul oras liber de comunism etc. N-ar strica niste structuri solide din piatra sau otel sau amandoua, ceva sculptat acolo intr-o forma estetica care sa placa ochiului si sa aibe macar subtil legatura cu comunitatea. Si sa fie luminate pe timp de noaptea. Nu e obligatoriu pentru toate intrarile sa fie la fel, unele sunt mai importante decat altele, dar sa fie ceva. Si sa dispara "arcadele" alea metalice cu banere de firme care induc in eroare si mai rau, se pot prabusi de ruginite ce sunt.

4 comentarii:

  1. sa stii ca ai dreptate..niste structuri din piatra ar fi tare frumoase, numai ca ia in considerare stilul de lucru romanesc si viteza lui, oare cat vor tine drumul blocat pana termina o poarta? dar ar arata foarte frumos, ca doare e un oras plin de istorie :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu ma gandesc la porti adevarate, prin care sa treci. Vorbesc de "porti" simbolice ca si cai de intrare in oras care ar trebui marcate mai vizibil pe marginea drumului. Astfel nu ar fi necesara blocarea lui.

    RăspundețiȘtergere
  3. Şi să le dea jos pe alea comuniste care au mai rămas...deşi şi alea-s mai bune decât nimic. Cineva care vine dinspre Lipova, poate la fel de bine să creadă că din Dumbrăviţa face parte nu numai satu' de vile, ci şi Unirii.

    RăspundețiȘtergere
  4. Mersi de leapşă continuată. :) Sper să fie preluată (cu rimă).

    RăspundețiȘtergere

Comentezi?