22 septembrie 2009

Fara vise

Nu mai pot visa. Cred ca mi-am pierdut abilitatea de a ma deconecta complet pentru cateva ore si a mai visa ceva concret si memorabil. Mi-oi fi epuizat imaginatia oare? Obisnuiam sa am vise atat de realiste si de fantastice incat meritau scrise scenarii pornind de la ele. Filme de groaza, filme de dragoste, filme de actiune cu urmariri periculoase puteau iesi din mintea mea involburata. De cativa ani parca am secat deodata ca o fantana in mijlocul verii. Ma culc si ma scol iar intre ele totul e blank, de parca nimic nu s-a intamplat. ON/OFF. Timp mort, timp gol, timp pierdut. Ceva lipseste. Nu gasesc explicatii. Ceva imi suge toata imaginatie creativa care ar trebui sa zburde printre neuroni de sa-mi pocneasca sinapsele noaptea. Sa fie blogul cel de vina? Sa fie toata tehnologia asta din jurul meu? S-au mutat visele in realitate? N-as crede ca altfel m-as trezi zburand peste campii. Poate nu-i dau suficient ragaz creierului sa adune o masa critica imaginativa care sa explodeze intr-o noapte intr-un vis ravasitor cu foste si viitoare prietene, un bal mascat, doi cai albi si-un vultur intelept care vorbeste. Sa conduc o masina care cade-ntr-o prapastie in vreme ce eu m-agat in crengile unui copac si raman asa atarnat visand ca ma pis pe mine. Si sa ma trezesc la timp desigur. Imi cam lipsesc astea. Si cand mai vine cate unu (de regula una, va stiti voi) si-mi dati peste nas cu visele voastre vivide sau translucide imi vine sa va rup fashul. Sau sa va smulg petalele ca la floricele. Voi nu stiti ca eu nu mai visez? Si va mai numiti creaturi sensibile. Am avut parte de mai multa sensibilitate de la un tantar si stiti ce s-a intamplat cu el.


Later Edit: tocmai ce-am avut parte de o dimineata cu un somn plin de vise scurte. A fost misto, m-am trezit de cateva ori zambind. Acum nu mai stiu ce anume visam dar cred ca lamentatia asta m-a ajutat cumva :).

12 comentarii:

  1. Am nu una, ci două recomandări de tratament:

    1) Pleacă undeva în vacanţă, preferabil undeva la munte departe de everyday life. Eu visez mai mult "în deplasare".

    2) (da' asta n-o să îţi placă) Vezi şi tu la ce boală se dau pastile care îţi promit la efecte secundare somn agitat, coşmaruri şi alte cele de acest fel şi procopseşte-te cu ea. La mine a mers cu enterocolită acută. (am zis că n-o să-ţi placă...).

    PS: nici nu vreau să ştiu ce ar păţi nişte creaturi mai sensibile decât un ţânţar :)))))

    RăspundețiȘtergere
  2. sa stii ca nici eu nu mai visam. deloc. si apoi am plecat in concediu, si visele au revenit. acum mi-e frica sa nu dispara iar

    RăspundețiȘtergere
  3. Saptamana viitoare am o minivacanta. Poate ajuta. o sa trec si pe la farmacie ;)

    RăspundețiȘtergere
  4. In cel mai recent vis iti aratam ca stiu sa leg sireturile ca tine! :))

    RăspundețiȘtergere
  5. Prinzi repede vad! O sa-ti mai arat niste smecherii...

    RăspundețiȘtergere
  6. Vrei sa-ti zic care e explicatia stiintifica la asta?

    Inainte, cand te trezeai amintindu-ti ce-ai visat te trezeai in timpul REM (somn cu vise), iar memoria ta de scurta durata functiona.

    Ce se intampla de cativa ani e ca (nu stiu care e motivul) te trezesti dupa ce-ai avut o sesiune de REM urmata de o sesiune de somn profund, in care creierul nu face absolut nimic iar memoria de scurta durata nu te mai poate ajuta.

    Daca chiar crezi ca nu mai visezi, poti sa pui pe cineva sa te trezeasca exact dupa o sesiune REM (care nu mai stiu cat dureaza, wiki can help) si o sa-ti amintesti ce-ai visat. :)

    Inteleg ca asta se intampla oamenilor care au o rutina in viata lor. Cat am lucrat la banca nici eu nu-mi mai aminteam decat rar ce visam.

    RăspundețiȘtergere
  7. d c vrei sa visezi?
    pt mine important e sa ma odihnesc bine si atat :)

    RăspundețiȘtergere
  8. @Cami: Fiecare faza de somn REM dureaza intre 15-20 minute. Apoi corpul si creerul se relateaza si isi incetinesc activitatea; urmeaza o noua faza de somn profund. Dupa o perioada de 60 pina la 90 de minute, se va instala din nou un somn de tip REM.

    Se crede ca toti oamenii viseaza in fiecare noapte, mai ales in timpul fazei de somn REM. Daca ne amintim ce am visat depinde foarte mult de momentul trezirii. Voluntarii treziti in mijlocul fazei REM isi amintesc visele foarte amanuntit si le pot descrie cu multa claritate. Daca sunt tzrezite dupa aproximati cinci minute de la terminarea fazei REM, isi amintesc deoar partial visele si relatarea este confuza. In cazul in care sunt treziti la zece minute dupa iccetarea fazei REM, majoritatea voluntarilor nu isi mai amintesc visele deloc.

    Din aceasta cauza ne amintim cum predilectie visele avute dimineata devreme, inainte de trezire, cind creerul trece printr-o perioada prelungita de somn REM si probabilitatea sa visam este foarte mare.

    I need a sleeping buddy :))

    @magazinu virtual: pai ma odihneam bine mersi si cu visele alea. In prezent mai tot timpul par obosit.

    RăspundețiȘtergere
  9. sa vezi ce experiente ai dupa o betie puternica. you should try one of those

    RăspundețiȘtergere
  10. cred e mai important sa visezi cu ochii deschisi decat in somn...

    RăspundețiȘtergere

Comentezi?