18 septembrie 2009

Bye Bye America

S-a deschis stagiunea la Teatrul National Timisoara. Si s-a deschis bine, cu o piesa tinereasca in sala mare a TNT-ului, piesa pe care am vazut-o aseara. E doar a patra piesa pe care o vad intr-un an (de restul am vorbit deja) dar cred ca ar trebui sa fiu multumit ca am gasit timp pentru ea intre vizitele la cinema si descarcatul de torrenti. Partea misto la teatru e asteptarea dinainte cumulata cu surpriza din timpul spectacolului amandoua cauzate de faptul ca niciodata nu stii cum o sa fie. Nu exista trailere pentru piese de teatru. Ceea ce poate ca e un lucru bun, I love a good surprize.

Asa deci. Bye Bye America e o piesa de Carmen Dominte, montata de Cristian Ban, in care gasim o poveste cu tineri fascinati de visul american. O gasca de baieti skateri si-au propus sa plece in America, tara tuturor posibilitatilor, locul unde te poti reinventa si iti poti face viata asa cum vrei. Problema e ca nu le ajung banii de drum. Liderul grupului, Batman, ii cere ajutor financiar lu nenea Shakespeare, un "pustnic urban" care emite in aer dintr-un post de radio amator. Intre timp fratele mai mic a lui Batman, Manu "de la Manuel" se indragosteste de fata care vinde inghetata, Misha, si nu vrea sa plece fara ea. In consecinta, situatia deja complicata de lipsa banilor se rascomplica si mai tare cu cresterea numarului de "fugari". Mi-a placut piesa, asa moderna si nonconformista cum e ea, cu vulgaritati si sensibilitati, cu vise naive si probleme serioase. Personajele - alea patru care aveau consistenta - sunt foarte usor de indragit. Ni s-au oferit pe langa senzatiile vizual-auditive si unele olfactive, din partea lui nenea Shakespeare care pufaia cu relaxare dintr-o narghilea de s-a umplut sala de tutun dulce aromat.



Actorii au intrat foarte bine in pielea personajelor iar piesa a curs intr-un ritm frenetic fara hopuri sau pauze lungi. Nici n-am simtit cum a trecut ora. Nenea Shakespeare (Ioan Strugari) e un zapacit genial care "face emisiune", coace cornulete si bea bere. Ocazional da sfaturi tinerilor despre iubire, viata, parinti si mai tranteste cate-o zicala. Batman (Calin Stanciu) mi s-a parut rolul cel mai consistent si cel mai convingator, fiind deopotriva sef de gasca si frate mai mare, cel pe care viata l-a calit. Misha (Malina Manovici) e blonda prostuta care fuge de-acasa pentru a fi cu fratele mai mic, Manu (Bogdan Spiridon), amandoi prea naivi pentru a sti ce presupune viata din America, dar hotarati sa-si apere iubirea. Cu toti au facut o treaba buna umpland scena si rolurile lor au fost potentate de prezenta baietilor skateri cu rol de figuratie care au completat imaginea de copii de strada ramasi de capul lor. O piesa foarte interesanta si plina de umor, nu neaparat prin text ci prin interpretare, care mi-a facut pofta de mai mult. Luna asta as mai vedea si Trei Surori de Cehov si Norii de Aristofan. Programul aici.

sursa foto, precum si o analiza mai atenta a piesei gasiti aici.

5 comentarii:

  1. sună foarte frumos, aş vizionao cu plăcere dacă se mai repetă, cred

    RăspundețiȘtergere
  2. "Nenea Shakespeare" e proful meu de teatru:X
    Iteresanta piesa asta "Bye Bye America" si eu am vazut-o dar se juca la centrul comercial Bega.
    Nu prea mi'a placut pentru ca s-a cam pierdut "magia" aia a teatrului. Contemporanismu asta cam strica unele piese...Parerea mea.

    RăspundețiȘtergere
  3. Iti respect parerea dar cred ca magia tine mai putin de locul in care se joaca piesa si mai mult de continutul ei si interpretarea actorilor :). Dar inteleg ca unii mai traditionalisti ar putea fi dezamagiti de un cadru inedit...:) sper sa vezi altele care sa-ti fie pe plac.

    RăspundețiȘtergere

Comentezi?