30 august 2009

Verbul caracteristic


Cati dintre voi isi cunosc verbul caracteristic personalitatii sale? Sau verbele, in caz ca unii aveti personalitati multiple :). In rarele mele contacte cu astrologia de pe ultima pagina am fost frapat de o chestie aparent insignifianta: Varsatorului i se atribuia intr-un loc verbul caracteristic "a şti" iar in alt loc "a cunoaşte". Ce-i drept, ele sunt intr-o mare masura sinonime, dar nu le-as considera absolut identice, mai ales daca vorbesc de o caracteristica generala a unei intregi zodii. E posibil sa ma insel, nu sunt specialist si nici nu ma pretind vreun cercetator al tainelor astrologice, dar dupa cum v-ati dat seama, uneori imi intra o chestie in cap si nu-mi da pace. In mintea mea "nespecialista" exista o anume diferenta, sa-i zic temporala, intre cele doua verbe, anume ca stiinta vine dupa cunoastere; mai exact dupa ce cunosc ceva, pot fi considerat ca stiu acel ceva! Iar inca o diferenta, minora ce-i drept, ar tine de finalitatea actului: cunoasterea ma duce cu gandul la pofta de a vrea mai mult, la cercetare, pe cand faptul ca stiu e finit, adica am aflat, deci stiu, nu mai cercetez. A treia delimitare o fac cand ma gandesc la modul de folosire: "a cunoaste" e mai elitist, pe cand "a sti" parca tine de vulg (de aia e si mai scurt pesemne). Deci eu, fiind Varsator, consider ca "a cunoaste" este ceva mai potrivit pentru a ma caracteriza decat "a sti". Chiar DEX-ul da niste definitii care-mi sustin clauza:

A CUNOÁȘTE, cunósc, vb. III. 1. Tranz. A lua cunoştință de obiectele şi de fenomenele înconjurătoare, reflectate în conştiință; a stabili în chip obiectiv natura, proprietățile unui lucru, relațiile dintre fenomene, a le da o interpretare conformă cu adevărul... Din latina, conoscere.

A ȘTI
ştiu 1. tranz. 1) A poseda în memorie pe baza experienței sau a studiului... Din latina, scire.

O micuta diferenta, cum ziceam. Dar n-am terminat. Dupa cum se zvoneste, Varsatorul, adica eu, ar umbla cu un picior in real si cu altu-n metafizic! Ca cele doua valuri... Asa ca de ce nu mi s-ar potrivi mie ambele verbe, avand deci nu unul ci doua verbe caracteristice. Ca sa fiu mai special :).

Si cred ca mai e loc si de un al treilea, "a asculta", o caracteristica care mi-am remarcat-o mai ales in relatia cu fetele. Ele vorbesc si eu le ascult. Bineinteles ca nu tin minte tot ce spun ele, ca oameni suntem, dar sunt selectiv si retin esentialul. Si uite asa gasim un alt verb caracteristic: "a analiza". Daca ati citit pana aici nu cred ca aveti de ce sa ma contraziceti cu privire la analiza. Gemenii sunt cica caracterizati de verbul "a simti". Ei bine la acest capitol sunt la fel de geaman ca ei si de plin de dorinta ca un Sagetator marcat de verbul "a dori" ori mai increzator decat un Peste pe care scrie "a crede". Si nu e Taur mai constient de propria existenta decat mine cand meditez la rostul meu in lume: a scrie inseamna "a exista". Probabil am o personalitate prea dezvoltata :)).

photo source

11 comentarii:

  1. Deci lol. Eu stiam ca verbul zodiei mele este "a gandi" (eu gandesc). Mi-ar place sa cred ca e adevarat (in ambele cazuri), dar actiunile ma dau de gol. :))
    Hai sa vedem totusi:
    eu gandesc - cu picioarele/ pe dos/ anapoda
    eu simt - confuzie/ agitatie/ cum imi creste pulsul/ ce n-ar trebuie sa simt
    To be continued...

    RăspundețiȘtergere
  2. cred ca verbul caracteristic zodiei berbec este "a face"; noi ne plictisim daca trebuie sa gandim prea mult si sa nu actionam in niciun fel :))

    RăspundețiȘtergere
  3. tot două şi la mine: a crede şi a cunoaşte. da' la mine e normal, că e zodie duală; să nu se certe pe acelaşi verb multiplele mele personalităţi :))

    RăspundețiȘtergere
  4. Te inseli Richie. Nu stiu de unde-ai luat verbele alea dar majoritatea sunt incorecte.

    Nu-ti mai zic care e care, ca si-asa nu asculti...

    RăspundețiȘtergere
  5. Cică la tauri e "a avea"...materialişti ce suntem...De fapt, nu-i chestie de materialism, ci de posesiune..zic eu.

    RăspundețiȘtergere
  6. La obiect cele despre Vărsători!

    RăspundețiȘtergere
  7. hiar ieri am citit ceva din atrologie. Cineva a facut un comentariu cum ca dupa varsta de 30 de ani te mulezi mult mai mult dupa caracteristicile ascendentului. Nu mi-a placut ideea deloc, pentru ca vreau sa raman Varsator toata viata ;)). Nu pot spune ca accept in totalitate astrologia, pentru ca nu e o stiinta exacta si pe deplin dovedita, dar pana acum pot spune ca m-am regasit fidel in carateristicile zodiei mele. Si am gasit dovada ca treaba cu ascendetul dupa 30 nu e adevarata ;)).

    RăspundețiȘtergere
  8. @Arashi: Pesti cumva?

    @cami: in loc de sarcasm ai putea sa ma indrepti spre situ care reprezinta autoritatea in domeniu pentru ca alfel nu faci decat sa-mi intaresti increderea ca astrologia asta online mai mult dezinformeaza. Nu le-am scos din burta dar nici n-am stidiat nshpe tratate.

    @cartitoi: asa deci posesiva :D

    @Vania: Doamne-ajuta...

    @SpotlessMind: pai tu mai ai vreme pana la 30 sa te convingi.

    RăspundețiȘtergere
  9. Da. Peste cu coarne de berbec si ascendent nehotarat, da probabil in leu. Contradictii cat cuprinde, ca sa am o scuza ca's ametita din fire :)

    RăspundețiȘtergere
  10. Verbul "a simti" pot sa te asigur ca este caracteristic zodiei rac , in nicun caz gemenilor la care e mai mult " a gandi , a rationa". Zic asta mai ales pentru ca " a simti" nu are absolut nicio legatura cu un geaman care e aproape opusul unui rac!

    RăspundețiȘtergere

Comentezi?