21 august 2009

Plimbare prin Budapesta

Nu poti ajunge la SzigetFest fara sa dai o raita prin capitala Ungariei si, chiar daca Budapesta e un popas firesc in drumul romanului catre Europa, spre rusinea mea, abia zilele trecute am vazut-o prima oara cu adevarat. Adica am batut-o la pas. In doua zile am parasit si noi insula cu concerte si ne-am aruncat privirea asupra stradutelor si bulevardelor, am patruns in cafenele si cladiri monumentale si am lejerit in parcuri. E un oras superb, urias dar fara sa te apese in vreun fel aglomeratia. Nu stiu de ce, dar mi-a parut mai "aerisit" decat Praga. Poate si vremea mohorata a tinut turistii la distanta, ori poate nu e chiar atat de invadat ca si capitala Cehiei.

Noi ne-am invartit in jurul Parlamentului ala regesc cand pe-un mal cand pe celalalt mal al Dunarii sa vedem daca se munceste, si sincer parea cam parasit. Vacanta parlamentara? Apoi am patruns in biserica Sf Stefan, dar vremea fiind mohorata nu ne-am mai urcat in turn pentru priveliste. Am inconjurat Opera si apoi am constatat ca Academia Maghiara de Stiinte arata aproape identic cu Filarmonica din Praga, aceleasi cladiri monumentale in stil neo-renascentist care te fac sa te simti marunt. Am urcat si pana la Bastionul Pescarilor care era plin de turisti iar Biserica Sf Matei era in restaurare. Ne-am odihnit in curtea Castelului Buda si am tras cu ochiu la o nunta de chinezi apoi ne-am ratacit prin niste alei mai dosnice si in fine am zacut pe iarba la umbra unui pom. Am gasit si o cafenea micuta - Cafe Kafka - unde ne-am adapostit de ploaie intr-una din zile dupa care am "investigat" si Fashion Street-ul dar fara sa cadem prada ispitei din magazine. A fost o vizita rapida cu rol de teasing pentru o viitoare excursie mai "organizata" un pic. Cred ca o sa ma intorc curand... Daca asteptati poze, v-am pus vreo 200 :))!


12 comentarii:

  1. Aawww... Budapest...
    Mi s-a facut dor.
    :((
    Vreau inapoi.
    Dar vai de innorat a fost. Anul trecut a plouat o singura data [in toata luna august], noaptea, in rest niciun nor pe cer.
    Oricat as fi vizitat, eu nu ma pot satura de orasul ala. Daca nu te-ai plimbat noaptea pe malul Dunarii sau n-ai urcat pe deal la "statuie" [tot noaptea, sa vezi privelistea de neuitat, feerica, de vis etc-etc], ai pierdut farmecul orasului.
    Aaa :)) am vazut si fantana in care ne bagam picioarele =))
    Frumos. Sa mergi noaptea, next time. O sa fie cel mai frumos oras din lume.

    RăspundețiȘtergere
  2. Frumoase sunt partile centrale, pe care le-ai pomenit si tu, dar daca intrii in detalii vezi ca este un oras mutilat de comunism, cu blocuri cam ca pe la noi, un metrou absolut execrabil, autobuze vechi, murdare... ma rog ceva mai curat ca Bucurestiul...dar ideea este sa nu facem din el un oras monumental... un oras frumos al Europei de Est...

    Poti sa-ti spun pe nerasuflate cel putin 30 de orase ale Europei mult peste Budapesta...

    RăspundețiȘtergere
  3. Budapeste imi este inca pe lista de "to see". Fiind aproape mi se pare mai accesibila, asa ca nu m-am inghesuit. Am vazut-o doar din fuga vreo ora, cand am fost cu cainele la veterinar.

    RăspundețiȘtergere
  4. @Anda: te cred ca ti-e dor. Ar trebui sa mai mergi pe-acolo. Eu n-am apucat sa vad noaptea orasul ca eram la concerte de regula. Si numa intr-o zi o plouat cat am stat acolo. Cum ziceam sper sa revin ca sa stau macar cateva zile.

    @Anonim: e normal ca orice oras sa aibe si parti proaste si nu te contrazic ca exista oase mai frumoase. Am vazut si eu cateva.

    @Arashi: mai veterinarul tau sta in Budapesta?

    RăspundețiȘtergere
  5. Nu. Dar o dusesem la vreo 5 veterinari pe aici... şi am zis să încercăm şi acolo la clinică. Deşi, am încercat degeaba.

    Dar a propos la ce spuneai despre vameşii care au întrebat de Sziget. Când am trecut graniţă şi a scos animala capu' pe geam, au întrebat dacă mergem cu kutya la expoziţie. Când am spus că nu, următoarea reacţie a fost "ah, doctor". Când am ajuns la Budapesta am aflat că era ceva expoziţie chinologică internaţională.

    RăspundețiȘtergere
  6. PS: şi hei! era veterinarul câinelui, nu al meu :))))))

    RăspundețiȘtergere
  7. Haha, desigur ca al cainelui. Se simte bine acum?

    RăspundețiȘtergere
  8. Hm... depinde. Do you believe in heaven?
    Uite: www.arashi.blosone.ro/2009/05/kara/

    RăspundețiȘtergere
  9. Doar in cel pt catei... M-ai deprimat acum. Si koop Island Blues e asa o piesa faina.

    RăspundețiȘtergere
  10. @Richie: very off-topic: Concertul ăla cu Boban Markovic n-a mai fost pentru că promotorul român a invocat forţa majoră pe motive politice. Nu mă întreba de ce, că şi nenea managerul orchestrei era cam supărat.(Cel puţin aşa am citit eu printre cuvintele lui.)

    RăspundețiȘtergere
  11. Mersi pentru lamurire. Poate se reprogrameaza.

    RăspundețiȘtergere

Comentezi?