06 iulie 2009

O idee cat un parc: Arsenal Park

Cum vii dinspre Deva spre Orastie la cativa km de oras, pe dreapta, se intind 80 de hectare de baza militara dezafectata. Fosta unitate de experimente militare si fabrica de armament in comunism a devenit in capitalismul nostru crizat o unitate militara de vacanta in care barbatii scapati de armata si nevestele, iubitele sau prietenele lor pot vedea cu ochii lor niste tehnica militara, mai veche ea ce-i drept, pot trage cu replici de arme reale intr-un joc numit airsoft sau pur si simplu dormi intr-un tab sau pe afetul unui tun :).

Am fost si eu acolo in acest weekend (multam colega!), doar unul din cei 5 bloggeri invitati de Emil Cristescu alaturi de reprezentantii agentiilor de turism din Bucuresti si Timisoara ca sa luam pulsul locatiei si sa descoperim potentialul acestui Arsenal Park. Si daca tot ne-am dus la "razboi" ne-am luat fiecare cate-un insotitor ca sa ne apere spatele, rezultand astfel o trupa de 10 oameni pusi pe distractie! Eu cu Adina ne-am intors tocmai de la Bucuresti - ca deh am fost la B'estFest - iar gaska nebuna - OviSirb + Corina, Tomata + Cezar si Dece + Nebuloasa - s-au miscat dinspre Timi. Cum in natura distantele sunt relative am ajuns deodata. Acolo am dat peste famila de cosmar: VisUrat si Denisuca. Am fost preluati ca niste recruti si dotati cu tricouri kaki si placute militare apoi repartizati in camere.

Parcul incearca sa-ti aminteasca la orice pas unde te afli asa ca am dormit intr-o camera in care iti iese tunul pe fereastra. La propriu. Am zacut intr-un pat amenajat pe afetul tunului. Camera cu tab are patul intr-o felie de tab si e total nerecomandata claustrofobilor. Mi-a placut locul ca era curat si amenajat spartan in ideea de a nu folosi camera decat pentru somn sau curatat noroiul de pe tine sub dus. Scopul unei vizite acolo nu e odihna si relaxarea chiar daca se cheama "de vacanta". Scopul e distractia iar modalitatile sunt si vor fi variate. Atractia principala erau masinutele buggy, offroad si foarte galagioase. Imediat dupa ploaia care ne-a urmarit tot drumul prinzandu-ne in final la o bere sub umbrela (prilej cu care am aflat ca poate fi si mai putin de o secunda intre fulger si traznet atunci cand e deasupra ta) deci dupa ploaie cu ziceam, am pus mana pe o dracie dinaia plina de noroi - o mai forjase si pustiul dlui Emil - si m-am avantat pe cararile taberei. Nu mi-a luat decat vreo 2 minute ca sa ma impotmolesc, umplu de noroi, stropesc etc.M-am intors la bere, la mancare - apropo se manaca f bine - la tras cu pusca si povestit. Se anunta si o partida de airsoft dar nu s-a mai tinut din pacate, asa ca am golit cateva incarcatoare in copacii dimprejur sau in cateva victime neajutorate hehe Tomata s-a facut vanata de la un visurat. Ce se mai poate face acolo? Pai cicloturism: plimbare cu bicicletele cateva ore bune pe coclauri dupa traversarea Muresului cu bacul - foarte folositoare la arderea caloriilor - apoi excursii la Sarmisegetusa sau Castelul Corvinilor din Hunedoara. Si desigur tavaleala cu masinute. Din pacate pana sa ajung si eu sa ma tavalesc s-au stricat. In schimb am pus mana pe-o masinuta de golf si l-am indemnat pe Andrei, baiatul lui Emil, sa ma duca o tura pe centura. La care el imi replica: "cu sau fara balti?" :O Cum credeti ca am mers? Evident m-a bagat prin cateva ape dupa care l-am bagat eu prin cateva si la final eram amandoi uzi leoarca, cu diferenta ca el avea de 3 ori mai putini ani ca mine si o mana in ghips ca sa fim echitabili. Asta e, pe mine nu scrie sport extrem si habar n-am sa ma dau cu toate draciile pe care le incerca pustiu'.



Oportunitati de distractie sunt si se mai fac. Se amenajeaza bungee jumping pe un turn de apa de 50 de m, se vor instala tiroliene, locuri de catarat, pista de downhill, un club al ofiterilor cu mese de pingpong, un SPA, teren de sport, teren de minigolf. Exista facilitati de cazare pentru vreo 150 de persoane in aceasta tabara militara unica in tara. Locul se poate folosi si pentru teambuilding, are si sala de comferinta parca, exista o piscina cu apa calda pe care am o ciuda ca n-am incercat-o dar or mai fi zile. Noi ne-am simtit foarte bine acolo pentru ca ne-am distrat. Seara a fost party cu gratare, foc de tabara, o formatie de muzica ne-a facut sa ne simtim ca la nunta. Fetele or dansat non stop, noi baietii mai mult am beut si cantat sau am "socializat" cu doamnele agente de turism. Am conchis ca noi am venit printr-o agentia Sirba din Ovisad. A fost mult fun. Ce mi-a lipsit? Pai speram sa aud desteptarea cu o trompeta :O si apoi sa ma legan intr-un hamac la umbra intre copaci. E atata padure acolo...

Acum sa vorbim un pic si de cheltuieli ca doar distractia costa. Chiar daca acum nu m-a costat nimic, ca deh eram invitati, preturile nu imi par prohibitive sau exclusiviste asa ca data viitoare cand m-oi duce (si asta-i musai, am zis!) nu va trebui sa-mi iau credit din banca. Camere duble cu 40, 50, 60 de euro pe noapte gasesti si la oras dar unde mai poti spune ca ai dormit intr-un buncar sau pe un tun. Si sunt si oferte speciale de weekend, de grupuri mari - iei o vila intreaga - de sejur indelungat. Park-ul asta poate fi la o adica o idee de vacanta misto atunci cand va fi full opreational, adica in curand pentru ca mai trebe ceva iarba si multe multe masinute ca sa ne ajunga la toti :p!!

Acum voi stiti ca eu ma entuziasmez repede la lucruri noi si distractive dar sincer nu-mi pasa. Stam de atatia ani si asteptam ca statul sa faca turism in Romania. N-o va face niciodata cum trebuie, ceea ce ne trebuie noua sunt multe initiative private si idei misto care sa atraga. Cineva care sa vada potentialul unui proiect si sa-si asume riscul sa-l incerce. Ca cu banul public e usor sa te avanti si apoi sa-ti dai demisia cand esuezi lamentabil. Cand te gandesti cati bani s-au irosit pentru defunctul park Dracula si apoi ca un fapt banal si trist ca ursii din Brasov a devenit obiectiv turistic mondial iti vine sa te iei de cap. Asa ca ma bucur cand stiu ca nu doar ungurii, cehii, slovacii, polonezii au idei bune in ce priveste turismul de distractie. Tot ce regret e ca n-am apucat sa pusc un pic la blogerii astia cu traffic si rank sa le arat experienta mea de prastias a lu Stefan. In concluzie a fost un weekend frumos, numai bun pentru a incheia o saptamana petrecuta mai mult pe drumuri. Multumim dlui Emil pentru deschiderea fata de bloggeri si tovarasului Lucian pentru ca a facilitat prezenta noastra intr-un parc tematic deosebit. Mai multe poze aici si aici.

10 comentarii:

  1. vai vai domnu richie, kiar atat sa te vinzi? pai merita sa-i lingi in cur pe acesti 'minunati' antreprenori? Mai bine zis oportunisti. Ca tu zici ca statul e ala care nu se implica, asa e, dar decat sa se implice indivizi particulari ca asta.. Sa o lasam balta. Asa e, 60 euro camera mi se pare 'foooooooooarte acceptabil'

    RăspundețiȘtergere
  2. Bine bai cinstitule care esti tu destept si le stii pe toate. N-am zis foarte acceptabil am zis ca nu e prohibitiv, dar ce sa fac du-te roadeti coltul de paine in liniste ca nu te-a chemat nimeni sa te muti la Orastie. Si nu mai confunda regulile elementare de politete cu linsul oricarei parti anatomice ca nu scriu pe hartie de la stat! Acum putem sa o lasam balta.

    RăspundețiȘtergere
  3. bai domnu' richie, nu mai raspunde la toti fomistii in care zace ciuda si comenteaza doar pentru ca n-au ce face. marcheaza-i ca spam si treci mai departe. e simplu.

    RăspundețiȘtergere
  4. Mie imi place.arata belea. are si atveuri?

    RăspundețiȘtergere
  5. You evils!!

    Foarte fain arată locu'. Din ce-am văzut prin poze, e un parc tematic foarte reuşit. Şi la mai multe.

    Nu ne fac şi la Temeswar nişte bazine?

    RăspundețiȘtergere
  6. @VisUrat: ai dreptate, n-are sens sa-mi bat capul cu explicatii.

    @Anonim: poate aveau in garaj ca nu le-am vazut.

    @Cartitoiu: pai cum tot ei? n-au zis autoritatile ca ne fac bazin olimpic?

    RăspundețiȘtergere
  7. richie ...deci camera e camera are pret ce il vad pe site dar ce imi pot spune de tarifele atractilor? masinuta aia rosie, airtsoft...food...? arata tare nice si parca m-ar tenta o vizta

    RăspundețiȘtergere
  8. Tarife afisate:
    boogie - 15 euro/h
    golf cart - 10 euro/h
    airsoft - 15 euro
    biciclete - gratuite

    la mancare stiu ca era ceva gen mic dejun + cina la 6 euro iar mancare era multa si buna, tomata si nebuloasa nu mai incetau cu laudele :)). sunt si oferte speciale, daca sunteti grup mare luati o vila cu mai multe dormitoare, de ex una cu 3 costa 120 de euro/n si primesti un boogie sa te dai. mai sunt oferte de weekend cu pensiune completa (adica 3 mese pe zi) la 60 euro/pers. nu e moka dar nu imi par nici piperate, ca doar nu faci chestia asta saptamanal.

    RăspundețiȘtergere
  9. ms de informatii .. mi se par ok..adica ..hei ..tre sa traiasca si ei din ceva si la cate taxe cere statul ...chiar mi se par ok preturile :) deci ms

    RăspundețiȘtergere
  10. 'Sa traiasca si ei din ceva"?! Poate nu stiai adizzy, dar e vorba de Cristesci. Aia care au parcuri auto cu masini de epoca, si avioane atarnande pe Calea Sagului. Nu cred ca is fomisti, 'saracii de ei'. Si totusi, cel putin 100Euro/zi (in total) 'acceptabil'?? Sa fim seriosi!

    RăspundețiȘtergere

Comentezi?