15 iulie 2009

Home -film in aer liber

Am fost aseara la film in aer liber. Eu si inca vreo 1000 de timisoreni ne-am adunat in p-ta Unirii pentru a viziona documentarul Home - click pentru vizionarea online. Nu vorbesc de cei nimeriti pe la terase la o bere si care au primit si-un film. Ma refer doar la cei care au venit special pentru film, care au stat tolaniti pe iarba (norocosii) sau in picioare 90 de minute cat a durat filmul. Astia merita felicitati. Chiar daca evenimentul a fost mult popularizat in zilele dinainte nu ma asteptam sa vad atata lume la un documentar. Mai ales un documentar despre planeta, ecologie etc. plus ca era a doua proiectie, mai fusese una sambata la Gradina de Vara. Deci, cum ziceam nu ma asteptam sa ne "inghesuim" atatia oameni de toate varstele pe cateva petice de iarba in jurul istoricei fantani. Cei cu adevarat norocosi sau care manifestau un interes aparte au avut locuri in randul I, pe bancute, chiar in fata ecranului. Ceilalti care pe unde s-a nimerit, in picioare sau pe jos. Si lucru remarcabil, foarte putini au parasit "sala" inainte de sfarsitul proiectiei. Mi-a placut sa vad atata lume la un loc la un film cu adevarat important prin tema abordata si realizare. Stim cu totii ca o animatie 3D sau o comedie "retarda" cu adolescenti atrage un public numeros, nu stiam insa ca exista atata lume in Timisoara dispusa sa se abandoneze 2-3 ore (cu tot cu asteptarea dinaintea proiectiei) intr-o seara de marti si sa participe la o vizionare publica. Bravo lor.

Filmul merge pe aceeasi linie a documentarelor ecologice care trag semnale de alarma in privinta impactului imens pe care rasa umana il are asupra mediului inconjurator. Asta e deja norietate. Cei mai multi dintre noi simt pe propria piele efectele. Nu ne mai miram cand auzim ca:
  • 20% din populatia lumii consuma 80% din resursele sale
  • 5000 de oameni mor pe zi din cauza apei nepotabile
  • 1 miliard de oameni nu au acces la o sursa sigura de apã potabilã
  • Aproape 1 miliard de oameni sufera de foamete
  • Peste 50% din cerealele comercializate in intreaga lume sunt utilizate pentru hrana animalelor sau pe post de biocombustibili.
  • In fiecare an, 13 milioane de hectare de padure dispar.
  • Trei sferturi din zonele de pescuit sunt epuizate, sau in pericol de disparitie.
  • Grosimea ghetii artice este cu 40% mai subtire decat acum 40 de ani.

Le-am auzit de atatea ori ca nu ne mai sperie. Suntem un pic blazati. Ne-am resemnat si asteptam consolandu-ne cu gandul firav ca nu se va intampla in viata noastra. Suntem pesimisti. Mesajul acestui film este ca "e prea tarziu ca sa mai fim pesimisti!" Nu ne-a ramas decat sa actionam si meritul regizorului Yann Arthus Bertrand e ca ne da motive de speranta. Lucrurile se misca:
  • In intreaga lume, 4 din 5 copii merg la scoala. Niciodata nu a fost oferita scolarizarea atator fiinte umane.
  • In Bangladesh, un om a facut ceva extraordinar si a fondat o banca care imprumuta numai saracii.
  • Antarctica este un continent cu resurse naturale imense pe care nici o tara nu le poate pretinde pentru ea,
  • Guvernele au actionat pentru a proteja aproape 2% din apele teritoriale, de 2 ori mai mult decât cu 10 de ani în urma.
  • Primele parcuri naturale au fost create doar cu un secol in urma. Acestea ocupa peste 13% din continente.
  • În Coreea de Sud, padurile au fost devastate de razboi. Datorita unui program national de reimpadurire, acestea acopera înca odata 65% din tara.
  • Costa Rica a facut o alegere intre cheltuielile militare si conservarea terenurilor. Tara nu mai are armata.
  • Gabon este unul dintre cei mai mari producatori de lemn.care aplica taierea selectiva - nu mai mult de un copac la hectar
  • 5000 de persoane traiesc in primul cartier ecologic din lume in Freiburg, Germania.
  • In Danemarca fermele eoliene produc 20% din energia electrica necesara tarii.
Solutii sunt.

7 comentarii:

  1. Solutii sunt intr-adevar. Dar daca guvernele nu fac nimic, ma refer la scara mai mare, cine sa faca? Cum sa ne selectam gunoiul daca nu avem pubele separate? Cum sa ne reciclam hartia, daca in Timisoara nu exista la indemana un centru de reciclare a hartiei? Cum sa evoluam daca in scoli ecologia este ignorata?? Cum sa nu cumperi becuri neecologice, daca ele inca se comercializeaza, ca doar is mai ieftine? Cu cine sa plantezi pomi in spatiile despadurite cand elevii au impresia ca se intorc in perioada comunista daca sunt pusi sa faca munca in folosul naturii? Cum sa protejezi natura cand parcurile sunt desfiintate pentru a construi cladiri de birouri? Eu astept ziua in care aceste lucruri se vor pune in functiune. Si-atunci mai vorbim de ecologizare.

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu cred ca meritul regizorului sta in felul in care sunt realizate filmarile.

    @tomata: in Timisoara a inceput sa se introduca tot mai mult colectarea selectiva a gunoiului.iata un raspuns la una din intrebarile de mai sus.

    RăspundețiȘtergere
  3. @tomata: in loc sa astepti fa un efort si du-ti personal hartiutele la A.M. Guttenbrun :p. Si daca tot vb de reciclat am primit de la Retim un sac de plastic pentru peturi. Ma intreb ce-o fi insemnand :).
    Sunt de acord ca avem multe lipsuri dar marea problema e neimplicarea. Cati dintre noi am luat parte la sedinta publica privind parcul copiilor. :) Si eu am avut o scuza buna...
    In plus am indoieli ca elevii sunt chiar atat de reticenti la plantatul unui pom. Doar sunt copii, ce poate fi mai fun decat o lopata, o groapa si o stropitoare. Legat de impaduriri eu zic ca in Timis stam binisor: anul trecut 330 hectare http://www.green-report.ro/stiri/impaduriri-pe-113-hectare-de-teren-timis

    RăspundețiȘtergere
  4. sa stii ca frumos din partea lor ca au participat, sa speram ca au si invatat(au luat aminte) ceva si nu a fost doar o chestie..iei free movie...
    si da suntem niste lenesi zicem ca facem si dregem, dar cati fac efectiv...
    offtopic...tare noua imagine

    RăspundețiȘtergere
  5. AM Gutenbrun e la mama dracului in afara orasului. Cred ca mai aproape e cel de la Arad pentru mine. Si nici macar nu poti sa te duci oricand ca nu-i deschis. La mine in zona sunt pubele pentru hartie si stii ce se intampla cu ele? Sunt golite laolalta cu toate celelealte reziduuri cand vine masina. De-asta zic ca nu exista un plan bine pus la punct cu amenzi stabilite pentru orice abatere, iar banii stransi sa se investeasca in alte proiecte ecologice. N-ai sa vezi asa ceva la noi. In Germania, daca prin punga se vede ceva ce nu trebuie sa fie in ea, ti-o lasa langa pubela si n-ai decat sa ti-o duci sus si sa te apuci sa selectezi manual ce ai aruncat in ea.
    Iar faptul ca tu ai primit sac de la Retim e pentru ca stai la casa... noi astia de la bloc stam cu zeama aia putrida sub nas si cu pubelele colcaind de mizerie pana se misca Retim-ul sa adune gunoiul.

    RăspundețiȘtergere
  6. Eu sincer m-am documentat dupa ce am fost la o prezentare de Corporate Social Responsibility unde erau citate o gramada de chestii din filmul "An inconvenient truth". Asa ca am cautat. Si m-am uitat la un documentar destul de bine explicat de un alt om de stiinta.

    Adevarul e ca e convingator acest om de stiinta, daca ai rabdarea sa-l asculti pana la capat. Dar apoi te intrebi, daca ai fost convins de primul fil, iar apoi de al doilea care il contrazice pe primul, unde e defapt adevarul?

    Eu cred ca suntem inca prea putin informati ca sa avem o parere.

    Aici e filmul: http://video.google.com/videoplay?docid=7593305076218696987&ei=BtheSujYGIL82wKj2MEv&q=inconvenient+truths

    Si mai are loc un proiect la inceputul lunii august tot prin AIESEC, se numeste Recycle IN si sunt curioasa cum o sa fie. O saptamana de traininguri, prezentari si campanii de constientizare.

    RăspundețiȘtergere
  7. @Tomata: fara a-i apara in vreun fel pe gunoieri ma gandesc ca intarzierea lor se datoreaza cumva si dobitocilor care ingramadesc gunoaie pe la colt de strada sau pe teren viran.

    @Cami: nu va exista niciodata un consens intre cercetatori, asta-i sigur.

    RăspundețiȘtergere

Comentezi?