14 aprilie 2009

Guest post: O altă faţă a Barcelonei

In urma articolului in care imi exprimam visul de a vedea Barcelona gratis castigand niscai bilete de avion la un concurs, am primit un mail consistent de la o veche si buna prietena, Deea, rezidenta in Spania de 2 ani, insa pe cealalta coasta, in A Coruna.

"Am citit ce scriai pe blog despre Barcelona si respectivele comentarii si ma gandesc sa-mi spun si eu parerea, poate mai gasesc pe cineva de acord cu mine. Ce e de vazut in Barcelona: cele cateva cladiri ale lui Gaudi si poate Montjuic. ATAT. Timp necesar, maxim o zi. Si eu sincer cred ca te bucuri mai mult de ele vazandu-le pe internet decat calcandu-te in picioare cu celelalte mii de turisti si platind taxe de intrare exorbitante, plus ca majoritatea sunt intr-o faza de reconstituire permanenta si te lasa sa vezi doar o parte din ele fiind acoperite de schele.
Marea Mediterana … hmmm poate pe vremuri. Acum e o cloaca, apa e asa de calda ca un te racoresti de cele probabil 40 de grade de afara, e plina de meduze si alge moarte. Litoralul Marii Mediterane … hotel langa hotel la cativa metri de plaja.
Cat despre paella si sangria hmmm un sunt rele da, fuck, sangria in fond si la urma urmei ii un vin prost amestecat cu fructe, eu totusi as recomanda un vin adevarat spaniol, un Rioja de exemplu, asta daca se poate trece peste eternele clisee turistice.

Daca vreti sa cunoasteti Spania profunda evident nici o sansa in Barcelona pentru ca orasul e asa de plin de turisti ca nu veti avea ocazia nici macar sa auziti vorbindu-se spaniola, birturile si restaurantele sunt super turistice, nimic autentic, singurul lucru autentic sunt preturile, cam de trei ori mai mari decat in alt oras mare din Spania. Ca sa nu mai spun ca totul e super full si astepti dupa un blid de mancare o ora in fata gheretei ca sa-ti aduca in final in scarba o mancare nashpa. Discotecile la fel, nu va ganditi la cluburile cool, underground pe care le merita un oras de tipul acesta, veti gasi doar discoteci de plaja cu stripteoze care danseaza pe masa. Poate daca cunosti vreun bastinas te poate duce prin ceva locuri mai faine dar daca mergi in trupa numai de romani sau staini esti pierdut.

Bine bine si atunci de ce e asa faimoasa si renumita si de ce mere toata lumea daca ii nashpa?? Pentru ca se vinde o imagine diferita, imaginea unui oras cool prin excelenta. Exista un cult a tot ceea ce poate fi mai extravagant si mai diferit si mai modern, ceea ce in fond si la urma urmei nu e asa de rau dar in Barcelona oboseste, ajunge sa fie hilar si ridicol. Ce oameni o sa intalniti in Barcelona in afara de turisti si tigani romani care fura din buzunare?? Imaginea tipica ar fi: un gay care se freaca cu perechea lui oriunde si oricum pe principiu ca lui nu ii e rusine ca ii gay, genii neintelese, eterni studenti de 30-40 de ani care se tarasc pe jos in miezu zilei drogati si beti si mandri de asta, iar putinii oameni normali care munceste pentru banu lor sa-si faca o casa si o familie sunt vazuti ca nishte burghezi de mierda si care ar trebui exterminati. Asta apropos de cat de liberali si open minded suntem.

Ca sa nu mai vorbesc de problemele de nationalism din Cataluña. Te astepti ca intr-un oras asa de turistic sa gasesti placutele cu informatii in engleza, franceza sau alte limbi de circulatie internationala??!!! Gresit! Vei gasi multe locuri in care totul e scris in Catalan, asta deoarece principalul rol al acestor placute un este de a informa ci de a protesta impotriva regimului de opresiune spaniol. Principala ocupatie a barcelonezilor fiind de altfel aceea de a protesta impotriva a tot si a toate, doar se poarta.

Eu ca recomandare generala v-as zice: mai lasati dracu miturile turistice si orasele “must see”, parerea mea e ca daca cineva vine de la Barcelona si zice ca a fost fain, minte, ii e rushine sa zica ca o cheltuit o groaza de bani aiurea sau ii este frica sa nu creada cineva ca un e destul de cool ca sa aprecieze un oras ca Barcelona."
Andreea

11 comentarii:

  1. Nu contest ce afirma aici Andreea, dar ii voi da un argument simplu pentru care Barcelona trebuie vizitata: Nou Camp

    RăspundețiȘtergere
  2. Perfect de acord. Templul fotbalului de calitate trebuie vazut din interior. Nu ca m-as omora eu cu fotbalul dar totusi, barca joaca fain, si stadionul ala e urias.

    RăspundețiȘtergere
  3. Eu am vazut Barcelona in noiembrie si nu avea nimic in comun cu ce descrie ea aici. Daca esti liitat si mergi in plin sezon, asta si primesti. Pfff, ce se cred toti descoperitorii adevarului absolut, ce la moda e sa fii gica contra. De ce? De ce sa descreditezi un oras superb doar pentru ca tu ai fost nemultumit,pentru ca te-ai dus in plin sezon, adoptand mentalitatea celoralti turisti pe care ii critici.

    RăspundețiȘtergere
  4. Eu as tinde totusi s-o cred, din moment ce-i prin zona respectiva de vreo 2 ani... in plus, nu vad ce motiv ar avea ea sa submineze turismul / economia catalana prin faptu' ca ne-anunta ce-i pe-acolo de fapt :)) si-s de-acord cu ea pentru ca si eu cand am fo' in Grecia, Salonic si Atena n-au fost deloc asa cum imi fusesera prezetate si noroc au avut cu litoralu' ca sa nu plec total dezamagit din patria lu' Heracles. Bine, nu contest, la atii s-ar putea sa le placa si sa nu fie de-acord cu mine, ceea ce e ok, pentru ca la urma urmei, si commentu' asta si guest post-ul sunt niste pareri personale spuse in forma de sfat. Nu-s litera de lege :)) Cine vrea tine cont de ele, cine ba, ba :))

    RăspundețiȘtergere
  5. Vizitarea unui oras nou e in primul rand o experienta personala, fiecare o traieste in mod diferit. Unii pot fi multumiti altii nu. Ideea e ca ceea ce spune andreea poate fi perfect adevarat si am mai auzit-o si din gura altora: Barca e un oras f turistic, la fel ca Parisul si in curand Praga. In situatii de genul asta apar si profitorii si in consecinta calitatea serviciilor scade. Iti poti lua niste tepe extrem de usturatoare daca nu ai pe cineva care sa te indrume. Mi s-a intamplat in Bratislava de ex. In Coruna in schimb am avut ghizi extrem de amabili care au stiut unde sa ne duca ca sa ne simtim bine.

    RăspundețiȘtergere
  6. wow... that was something.

    andreea, intoarce-te acasa...
    spun asta pentru stiu ce spun! :)

    anyway, la fel as face si eu, la scara mai mica, recenzia clujului - un oras in care abia am asteptat sa ma mut si pe care-l consideram superb, plin de chestii faine... iar apoi, pentru ca mi s-a facut dor de casa si mi-a fost imposibil sa ma adaptez la viata departe de familie, prieteni si orasul meu natal, am ajuns sa detest clujul, sa-i vad doar partile urate, mitocania oamenilor, mizeria, aerul poluat, agitatia, prostimea etc... iar lipsa unui loc gen Piata Unirii face acest oras de nelocuit. :)

    e o viziune subiectiva, data de experientele pe care le-am trait in acel lor, data de perceptia zi de zi a unei realitati care nu ne place, nu ni se potriveste dintr-un motiv sau altul.

    RăspundețiȘtergere
  7. Foarte interesant articol!
    La pomul laudat nu te duci cu sacul...
    Cel mai frumos oras pe care l-am vizitat a fost Praga..

    RăspundețiȘtergere
  8. Deci sa "lasam dracu" Barcelona, Paris-ul, Londra, Venezia, Viena, Praga etc.? (Cred ca astea intra in categoria "must see".) Nu e putin cam dur? Normal ca nu apreciem cu totii aceleasi lucruri, dar chiar sa nu existe nimic ce merita vazut in aceste locuri? Daca am fost in unele dintre aceste orase si spun ca mi-a placut, sunt fie o mincinoasa, fie o ipocrita? :)

    RăspundețiȘtergere
  9. M-am intors acum doua zile din Barcelona.
    Ca orice metropola, are mizeriile ei. Nu am cum sa contest asta.
    In acelasi timp, este o bijuterie de oras. Am vazut cladiri si arhitectura cum nu mi-am imaginat, o curatenie incredibila, un acvariu de vis si multe, multe cluburi si baruri geniale.
    Pe langa asta, am stat si in buricul targului si nu am dat un sac de bani pe excursie - am cheltuit jumatate din cat ma asteptam - eu, pofticiosul.

    Barcelona este cu siguranta unul dintre cele mai superbe orase pe care le-am vizitat.

    Semnat,
    Horia, fie ipocrit, fie mincinos

    RăspundețiȘtergere
  10. Bine ai revenit Horica. Cat ai stat? Comentul tau e binevenit pentru amicii mei care urmeaza sa plece si erau un pic deprimati ca sa zic asa...

    RăspundețiȘtergere
  11. am vizitat si eu barcelona la sfarsitul lui februarie. mi-a placut, nu m-a impresionat in mod deosebit, poate pentru ca toata lumea mi-l ultra-laudase inainte.
    cam mult kitsh, pe ici, pe colo.

    RăspundețiȘtergere

Comentezi?