24 aprilie 2009

Despre tachinare

Sa tachinezi pe cineva inseamna sa-l necajesti in gluma si fara rautate, sa-l contrariezi in lucruri marunte, in scop de amuzament. E una din activitatile mele preferate as putea zice, intrucat de obicei arunc mici intepaturi prietenilor atunci cand momentul o cere. E o chestie de fun, se practica in gasca, in cuplu, se cheama "a face biza de cineva". Evident nu poti tachina pe oricine. In mod clar nu poti face asta cu un necunoscut, tachinarea necesitand o anume obisnuinta de comportament intre doi indivizi, astfel incat "victima" sa priceapa usor jocul si sa nu se atace. Cu un necunoscut, acest lucru e aproape imposibil riscand ca o simpla gluma sa fie luata drept o jignire si de-aici incolo lucrurile se incurca.

Totusi, chiar in randul prietenilor sau cunostintelor obisnuite, e nevoie de multa cunoastere reciproca ca sa accepti zambind o tachinare adevarata. Tocmai de aceea cand tachinez pe cineva, dupa cele cateva secunde de seriozitate imi arborez imediat mutra aia sugubeata, fac cu ochiu si rostesc pe ton impaciuitor ca am glumit. E necesar, am observat, unii sunt sensibili la diverse "atacuri" mai ales daca nu sunt obisnuiti cu felul meu de a fi. Femeile, in general, fac pe suparatele si tre' sa le explici c-a fost doar o gluma, ceva spus doar de amorul artei. Cu barbatii e mai lejer, fie se amuza la randul lor fie iti transmit ceva de luat in gura si apoi trec mai departe. Simplu.

Problema e cand si tu iti primesti doza de intepaturi fara sa te astepti. Primesc destule de la amici, se poarta alea cu "Richie se face ca lucreaza" sau "pe tine nu te-am sunat ca stiam ca lucri", si nu ma afecteaza deloc. E chiar amuzant. Uneori insa primesc si "lovituri" pe neasteptate, nu le pot clasifica si ma atac prosteste. Mai ales cand vin de la persoane cu antecedente in discutii extra-serioase, nu sesizez schimbarea de registru sau trecerea in derizoriu si primesc replica cu efectul unei palme. In lipsa unui cadru explicativ din care eu sa simt caracterul inofensiv al "loviturii", cum ar fi abordarea unui zambet sau o privire nevinovata in loc de mina serioasa si cu aer de repros, reactionez ca un caine batut si ma bosumflu. Stiu, pare stupid ca eu, un practicant al acestei "arte", am nevoie de atata claritate, dar e perfect de inteles daca acceptam ca obisnuinta de care vorbeam mai sus nu se castiga in cateva luni ci necesita ani de practica. Apoi, la fel cum eu am grija sa nu jignesc gratuit, atasand tachinarii marcaje destul de evidente pentru a semnaliza ca glumesc, chiar daca le dezvalui treptat testand rabdarea "victimei", nu mi se pare nerezonabil sa astept tratament asemanator. Ma intepati in gluma, asigurati-va ca folositi partea neascutita a lamei si nu piscaliti zgarieturile deja existente, ca sa zic asa. Iar daca o faceti puneti un zambet macar. Chiar si pe mess functioneaza, unde jumatate din sensul unei conversatii se pierde.

Ps: videoclipul sirbului nu este deloc tachinare :p

10 comentarii:

  1. Aşa l-am tachinat eu cândva pe unu' până când tipu' s-a supărat şi a fugit cu blonda!...

    RăspundețiȘtergere
  2. Dupa ce am vazut videoclipul lui Ovi m-am uitat inca o data sa vad daca l-am sters din feedreader. ATAT de tare m-am atacat. :)

    Defapt nu reclama m-a enervat, ci comentariile laudative primite la ea, de parca nu stiu ce opera de arta ar fi fost creata umanitatii.

    Oricum... cu tachinarea, cred ca cel mai greu lucru e ca gluma care o faci sa-i placa si celuilalt. :P

    Asa ca nu te supara pe ala care te-a tachinat. Poate nu-ti stie inca toate ungherele si a facut o mica greseala.

    RăspundețiȘtergere
  3. L-ai sters pe Ovi din reader :)) LOL!!
    Ps. nu-s suparat pe nimeni si oricum mie supararile imi trec repede nu stii?

    RăspundețiȘtergere
  4. Ah na, unii oameni pur si simplu nu stiu de gluma. Am vazut asta printre prietenii mei, cand cel mai glumet discuta cu cea mai crispata, sa vezi acolo scandaluri si amenintari de accidente rutiere pe trecerea de pietoni. Eu sunt mai pasiva. Ma atac atunci cand nu-mi convine nimic, toate mi-au mers oricum prost, am nevoie de solutii nu de comentarii, si o mica gluma sau o remarca aruncata aiurea, mai mult sau mai putin proasta, poate pune capac la tot. Tachinarea, dupa cum o vad eu, se face in momente potrivite. Glumele sunt altceva, acolo te astepti sa mai si dai chix. In rest, daca as lua in serios ce-mi spun prietenele mele uneori, pai de mult as fi fost friend-less (dar chiar daca a fost o intepatura, daca am ras la ea mult, totul e iertat... iti trebuie ceva neuron sa apreciezi umorul, chiar daca esti implicat in banc).

    Cat despre videoclipul lui Ovi, nici mie nu mi s-a parut o capodopera-extraordinara, dar a zis si el (daca n-ati observat) "cunostintele limitate". M-am prapadit de ras (ceea ce se si dorea de fapt, nu?), nu stiam la ce sa ma astept, oricum.

    RăspundețiȘtergere
  5. Ok, Anda mi-a urmat exemplul si a impartasit din propria experienta. Altcineva? Haideti oameni buni, suntem cu totii prieteni aici, sa vedem cine si in ce ipostase tachineaza sau este tachinat. :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Eu stiam reclama si exact la aia ma asteptam, de aia n-am schitat nici macar un zambet. Ma gandeam ca poate a facut ceva editare serioasa de pe la jumatatea videoclipului si a pus o gluma beton, numai ca la gluma lui s-a gandit oricine care a vazut reclama.

    Nu-nteleg ce e asa special.

    RăspundețiȘtergere
  7. PS: Pe Ovi l-am scos cam acum o saptamana din reader

    RăspundețiȘtergere
  8. eu ironizez foarte mult femeile... din cauza ca nu le suport, considerandu-le pe majoritatea curve si proaste! :))) (da, am multe complexe si mi le rezolv agresiv! :) )

    se intampla frecvent sa cunosc o femeie, de obicei in context de job si dupa 10 minute de discutie sa incep s-o insult, de-a dreptul, pentru ca n-am nicio rabdare sa ascult cretinatati.

    ... ca sa nu mai zic ce-mi e dat sa aud, de la suratele mele, in sauna si in vestiarul salii de sport de "fitze", unde ma duc... abia ma abtin sa tac! :)))

    RăspundețiȘtergere
  9. :)) ai grija la sala de sport sa nu se lase cu bataie!! tras de par, palme... baietii ar aplauda :p

    RăspundețiȘtergere

Comentezi?