08 ianuarie 2009

Slumdog Millionaire

Filmul asta era sa treaca pe sub radarul meu cinefil daca nu l-as fi vazut nominalizat de 4 ori la Globuri. Iar cand am mai si auzit ca Danny Boyle il regizeaza am simtit ca trebuie sa fac cumva sa nu-l ratez. Si cata satisfactie mi-a oferit numai eu pot sti. E genul ala de film in care te rupi de actiune pentru a te intreba in fuga: "oare chiar se mai fac filme dinastea?" Ei da, se fac, putine dar exista. E o mare asemanare intre Slumdog Millionaire si Cidade de Deus prin faptul ca amandoua au de a face cu saracia mahalalelor din marile orase (Mumbai si Rio de Janeiro) si cu lupta pentru supravietuire a copiilor. Totusi cele doua filme nu sunt identice, cel al englezului fiind condus de o poveste de dragoste, dar feelingul, cel putin in prima parte e identic: o analiza destul de fina a vietii din mahala.
Pe scurt in film e vorba de un pusti, Jamal Malik, care ajunge sa concureze la emisiunea "Vrei sa fii miliardar?" in varianta indiana si are sansa de a castiga marele premiu: raspunsul la ultima intrebare i-ar aduce 20 de milioane de rupii. Emisiunea se opreste insa si baiatul ajunge pe mana politiei care il interogheaza suspectandu-l de trisat! Sub tortura si batai, tanarul isi povesteste viata pana in momentul concursului si astfel prinzi ideea centrala a filmului, anume ca tot ce a trait si experimentat in existenta sa a avut rostul de a-i furniza acele raspunsuri necesare pentru a castiga concursul. E ca si cum asta era destinul sau... Iar dragostea pentru o fata de mahala il face sa si-l urmeze pana la capat indiferent de riscuri. Totusi savoarea filmului nu sta in suspansul oferit de concursul in sine, ci in fresca societatii indiene care in mare parte nu depaseste nivelul de subzistenta. E o saracie lucie acolo si la o scara impresionant mai mare decat la noi acasa. Si totusi filmul nu te incranceneaza, ci are rolul de a naste speranta. E meritul actorilor copii care joaca excelent si fac din situatiile tragice un comic absurd. E un film ce merita vazut tocmai pentru ca are ca subiect o alta lume departe de a noastra, dar in care parca gasim niste asemanari. Eu zic sa nu-l ratati!
Trailer

2 comentarii:

  1. interesant, mai ales ca mi-a placut foarte mult "Orasul Zeilor" si mi se pare putin riscant sa faci o comparatie cu un film atat de mare; l-am trecut pe lista cu "de vazut"

    RăspundețiȘtergere
  2. Timpul o va spune. Asta de-abia ce-o aparut :)

    RăspundețiȘtergere

Comentezi?