20 ianuarie 2009

Ghidurile locale

Fiecare din noi, atunci cand vrea sa stie ce filme ruleaza, ce trupe presteaza, de unde sa-si ia pizza sau unde sa-si faca manichiura, puna mana pe una din revistele de timp liber care se gasesc in orice local public: 24-FUN, Zile si Nopti ori Sapte Seri. La lucru le primesc pe toate 3 asa ca de cativa ani le rasfoiesc saptamanal. Sa vedem ce ofera fiecare in prezent.

24-FUN apare saptamanal in 25000 de exemplare (cea mai raspandita) dar este o editie de Timisoara + Arad. Deci cele 48 de pagini cat are revista sunt impartite locuitorilor din 2 orase. Nu deranjeaza prea mult chestia asta, suntem in Vest si ne separa doar 50 de km. Punctul tare al 24F-ului il reprezinta articolele: Robert Serban, Andrei Gheorghe (care la ora actuala a incetat sa mai scrie pentru ei), I.T. Morar (pentru aradeni), Daniel Vighi, Mihai Dobrovolschi, Loredana Orhei (ecologie), Diana Petrut, Luigi Popescu (despre carti) si amicul Lucian Mircu (cronica de film). Asta e motivul principal pentru care citesc ghidul: articolele. Structura paginilor e ceva mai aerisita si nu pare sa te agaseze cu atata publicitate, informatiile despre evenimente sunt usor de gasit, dar par cam putine, iar ghidul de servicii destul de util dar insuficient. Aspectul e un minimal placut, da impresia de ordonat. Nemultumirea ar fi doar numarul de pagini, cam putine pt doua orase.

Zile si Nopti e tot saptamanala si are tot 48 de pagini. Apare insa doar in 15000 de exemplare. La articole sta mult mai slab, oferind doar doua, pe langa editorial: Simona Donici si Zoltan Varga. Pluseaza insa la cultura si evenimente. Are informatii faine despre concerte, lansari muzicale, cinemacity. E mai glamoroasa decat 24 FUN, are hartie lucioasa si multe poze. Totusi pare sa te invadeze cu reclame si deseori sar peste paginile de la mijloc cand o rasfoiesc. In plus fata de celelalte doua, are horoscop. Si in fiecare numar prezinta un restaurant sau un club nou pe larg.

Sapte Seri e bilunara si, in opinia mea, asta e un minus, pentru ca sincer in a doua saptamana prefer sa iau un nr. proaspat din celelalte doua pentru a ma informa. Are in schimb 80 de pagini si apare in 20 000 de bucati. Ofera destul de multe articole: Cartarescu, Razvan Exarhu, Ioan Hategan, Veronica Alina Constanceanu, Julius Constantinescu, doar ca sunt scrise cu un font chinuitor de mic, parca-s pureci pe hartie. Are vreo 3 pagini de cultural ceea ce-i misto, afli din timp orarul pieselor de la teatru. Oferta de cluburi si baruri e foarte cuprinzatoare, ca si cea de restaurante si pizzerii. Nu-mi place insa grafica, e prea simplista, iar hartia e moale si subtire, aspect de ieftin. Bine, stiu ca-i gratuita, dar totusi...
Nu-mi sta mie in fire sa critic munca cuiva, asa ca ma voi opri aici, precizand insa ca desi toate sunt foarte utile (la lucru stiu ce inseamna sa cauti telefonul unui anume restaurant) ordinea de preferinta e cea indicata de structura postului meu. Voi restul spre care inclinati?

9 comentarii:

  1. Eu citesc intotdeauna pagina lui Robert Serban din 24FUN, asijderea pagina lui Vighi. Chiar imi place publicatia asta, de restul nu am nimic de zis:)

    RăspundețiȘtergere
  2. Şi eu. În rest, mă uit la poze şi poate la o recenzie de carte/prezentare de film.

    RăspundețiȘtergere
  3. daca e vorba sa aflu evenimente, urmaresc feedul de la LifeTM.info si timisoreni.ro .. mai simplu si eficient. cateodata mai contribui si eu.

    revistele astea le citeam si eu, dar mi+e lene sa le caut, plus ca de multe ori nu ma sincronizez si găsesc revista fix cu 2 zile inainte sa se termine perioada vizata.

    le-as cauta doar pentru articole.

    RăspundețiȘtergere
  4. @daimon: si eu cand am net acolo caut. ghidurile is bune cand sunt plecat de acasa, dar cum spui uneori ajung prea tarziu in mana mea.

    RăspundețiȘtergere
  5. habar nu am cate pagini are Sapte Seri la noi, dar e saptamanala. articolele nu mi se par extraordinare, citesc doar cronica de film a lui ALD

    RăspundețiȘtergere
  6. Sunt fan 24. E singura pe care o culeg de pe unde o gasesc. Bineinteles ca pentru articole. Pacat ca nu ma mai delectez cu aciditatea lui Andrei Gheorghe. In schimb ramane Robert Serban.
    Restul de doua sunt niste aberatii, tot ceea ce imi sare in ochi sunt reclamele excesiv de multe. Informatia este foarte saraca.

    RăspundețiȘtergere
  7. hm.

    robert serban a avut un editorial marlanesc saptamana trecuta, in care se lua de concurenta (respectiv libraria "cartea de nisip").

    trecand peste conflictul de interese (din cate stiu, are un interes la libraria de la capitol), nu aduce nici un argument serios atunci cand o demonteaza si o compara cu o pastravarie. singurul argument e unul subiectiv: "nu merge cand esti setat altfel".

    in rest, numa' de bine despre 24F.

    c.

    RăspundețiȘtergere
  8. Sapte Seri mi se pare a fi de bun gust. Ar urma Zile si Nopti si 24 Fun.

    RăspundețiȘtergere

Comentezi?