12 decembrie 2008

Culmea nesimtirii literare

Sa vinzi cartile luate cu 6 lei de la Cotidianu la colt de strada cu 15. Bisnitareala cu 150 % adaos comercial.

*acest post trebuia plasat in categoria "De ce e romanii naspa" dar nu am vrut sa mai pun si eu sare pe rana nevindecata a orgoliului national. Deci, oameni buni, de ce trebuie noi (poporul mioritic) sa cautam cu orice pret sa ne imbogatim peste noapte. Am fost atata vreme saraci? Ori suntem atat de avari? Eu pur si simplu sunt uimit. Nu e vb doar de carti, astea sunt maruntisuri. Dar in acelasi timp sunt un model al felului in care stim sa facem afaceri. In loc sa gandim pe termen lung, ne limitam sa furam pe termen scurt si apoi sa stam cu burtile la soare. Se poate observa in orice fel de afacere: luam ieftim, vindem exagerat de scump, de 2 chiar 3 ori valoarea, sa scoatem repede profit ca sa ne acopere si viitoarele pierderi. De ce nu gandim nemteste? Pune-ti un adaos rezonabil, vinde calitate, creste-ti piata si fidelizeaza-ti clientela. Revin la cartile vechi. Ce logica trebuie sa ai ca sa vinzi o carte veche de 40 de ani, la un pret apropiat cu editia noua? Potentialul client stie ce cauta deci se va orienta spre librarie luandu-si o carte nou-nouta. Daca vanzatorul ambulat ar da-o la jumate sau un sfert de pret, ca-i veche futu-i, acel client imediat ar cumpara-o. Doar vrea s-o citeasca ce naiba nu s-o tina in rama. (Excludem cartile-cadou, alea sunt altceva, nu pot darui o carte toata rupta) Bine, stiu ca nu ambulantii fac pretul, ei sunt doar niste oropsiti ce stau in frig si striga marfa. In spatele lor sunt anticariatele sau proprietarii. Dar daca librariile isi permit sa vinda niste carti la reduceri extraordinare, mare parte din bani mergand la edituri, voi care vindeti pe strada in vant si ploi, ce mai asteptati?

8 comentarii:

  1. Salut! Te-ar interesa un link exchange? Daca da,dai tu un add la IM:nykleo sau lasa-mi un comentariu pe blogul meu.Bafta la trafic!

    RăspundețiȘtergere
  2. Futu-linioara-i. :)
    Cand reactivezi comentariile in aceeasi fereastra?

    RăspundețiȘtergere
  3. aleluia, comentarii normale :D

    RăspundețiȘtergere
  4. Ce coincidenta. Am dat marti de nenea-vanzator-de-carti-vechi-scumpe de langa BCR din centru. Fericita ca am ochit vreo 4-5 volume de la Cotidianul pe care le pierdusem din varii motive, sar sa le cumpar. Cand aud cat m-ar costa toata afacerea, am pufnit in ras. Da' ce nene, sunt semnate de autor? Raspunsul lui? Foarte romanesc: "Daca nu-ti place, sa-ti iei prin posta de la Cotidianul". Ceea ce am si facut.

    RăspundețiȘtergere
  5. Exact la ala le-am vazut si eu. Langa Emil Cioran, peste liniile de tramvai.

    RăspundețiȘtergere
  6. Si daca cumperi de pe site, si platesti cu cardul e si mai ieftin. :P

    RăspundețiȘtergere

Comentezi?