20 noiembrie 2008

Evolutia mea muzicala [Leapsa]

De pe blogul care merge In reluare mi-a parvenit o leapsa cu istorie si muzica. Sa fac un trackback pana la prima caseta(!) sau vinil ascultat in copilarie si sa urc de-acolo pana in prezent cu gusturile mele muzicale. Pe principiul esti ceea ce asculti... Ok, sa vedem.

A fost odata ca niciodata, cu mult timp inainte de tube & trilulilu, o vreme in care oamenii ascultau casete. De atunci dateaza si primele mele amintiri muzicale. Prima caseta pe care mi-am cumparat-o si de care eram indragostit (de caseta nu de artist) a fost Dangerous - Michael Jackson. Era prin 91 cred, deci aveam 12 ani atunci. Black or White, Give into me, Remember the time...numai piese beton, le stiam pe de rost. Evident ca mi-am facut rost si de Bad si Thriller si cu asta am incheiat trilogia regelui pop. Aveam cele mai tari albume ale MJ-ului.
Alte vechituri: Queen - Greatest Hits 2 (Radio Gaga si Under Pressure), Roxette - Joyride, Ace of Base - Happy Nation, Modern Talking.

Ce mai ascultam? Da, prin 94 cand terminam generala si faceam reuniuni, imi placeau baladele alea rock de la Guns, Jon bon Jovi, Brian Addams.

In liceu am ascultat de toate de la Dr Alban la E-rotic si de la 2Unlimited la orice alta trupa pop-dance. Evident ca am fost si mare fan de hip hop dinala cu Nana, Down Low si C-Block. Pana la ei insa am trecut prin perioada mea de rave. Marusha, Dune si RMB - o triada de basi distorsionati la un bpm super-rapid care scotea lumea din casa. Eram extatic. Si acum le mai ascult cand ma prinde nostalgia si simt nevoia sa mi se ridice paru-n cap: Hardcore Vibes, Somewhere over the rainbow, I can't stop raving, Redemption, Spring (isi mai aminteste cneva Spring - omg ce piesa) etc.

Enigma a avut un mare impact asupra mea. MCMXC a.D e un album perfect si m-a prins din prima. The Principle of Lust ... ;). Am facut o pasiune pentru sound-ul gregorian si mi-am mai achizitionat ceva albume in genul ala. Apoi Era, Mike Oldfield, Vangelis si alti instrumentisti de renume.

Hip-hopu a dominat liceul: Puff Daddy, Snoop, Dr Dre, X-zibit, Nas, Fugees tot ce aparea cumparam, era perioada cu cd-urile pirat din piata. Saptamanal luam cateva noi, acum am vreo 200 acasa. Rap-ul romanesc a fost o alta distractie. I-am prins pe BUG de la inceput, de la albumul unu. Tocmai la munte unde dupa o saptamana il stiam pe de rost. Albumul 2 la mare, in 97 parca, cu o fata agatata dintr-o tabara. Ea avea walk-man eu am cumparat caseta si nu aveam cum s-o ascult. Asa ca stateam ca doi gugustiuci, fiecare cu cate un dop in ureche, ascultand cum si-o bagau mafiotii. Romantic, pe bune...fetei chiar ii placeau. Desigur ca au urmat toti hip-hoperii romani mai rasariti: Parazitii, Racla, La familia, Ghetto Dacii, Morometzii etc.

Sa nu uit de muzica freestyle si de breakdance. Asta e ceva deosebit, majoritatea au auzit de Music Instructor si Flying Steps, aveau niste videoclipuri cu dansuri de ramaneai masca. Miscarea a prins si la noi in tara. Simplu sunt cel mai cunoscut caz, dar drumul lor a fost lung. Inainte de a fi ceva serios era o joaca, trupe de cartier, gasti de prieteni care se adunau si dansau. Eram si eu prieten cu o trupa din TM - Moonwalkers - mergeam cu ei la antrenamente, ii sustineam pe la diverse show-uri si schimbam muzica cu ei. Era destul de greu sa faci rost de muzica asta, nu se gasea pe toate gardurile, vorba aia. Freestyle Project, Pandera, Rockell, Bomfunk Mc's, Freestylers, etc erau genul de formatii pe care nu le gaseai decat pe compilatii obscure. This was before Google.

In faculta cred ca a dominat muzica house si trance si bineinteles Prodigy. Nu frecventam cluburi aproape deloc, doar cumparam compilatiile Trance Nation si Future Trance in fiecare luna. Era arhi-suficinet. ATB, Blank and Jones, Paul von Dyk si altii ca ei m-au contaminat vreme de cativa ani buni.

Dupa faculta, cum am zis si aici, am trecut pe alternativ rock si indie. Linkin Park - Hybrid Theory un super album, Meteora la fel, Evanescence - Fallen absolut mirific. Vorbesc de albume pentru ca sunt absolut complete si nu le ascult altfel decat integral. Coldplay, Damien Rice, Killers, Travis, Keane, Snow Patrol etc ii stiti si voi pe toti.

Am o slabiciune pentru muzica electronica si trip-hop: Faithless, Massive Attack, Portishead, Wax Tailor, Morcheeba si in ulimii 2 ani ascult drum si bass cat cuprinde: Pendulum, High Contrast, Aphrodite, Concord Dawn, Ben Sage.

Cam asta e istoria muzicala din spatele meu. Sa zica si seiceanu care e a lui. Si Alice daca binevoieste.

7 comentarii:

  1. Mie de la C-Block imi placea So Strung Out. Mi se increteste pielea de fiecare data cand o ascult, brings back so many memories... :-<

    RăspundețiȘtergere
  2. Mi-a placut toata istoria asta dar am si eu o mica completare/corecţie: Paul Van Dyk (nu Dike :D)

    RăspundețiȘtergere
  3. @dora: c-block era faini de tot, aveam un album al lor si toate piesele erau super.
    @ionesta: ai dreptate. scz. graba. thx.

    RăspundețiȘtergere
  4. Binevoiesc, doar ca mai greu :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Timpul iti apartine. nu as vrea sa o tratezi flusturatic :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Imi amintesc de concertul Marusha din Discoland, socant, fantastic. Imi amintesc de perioada Snap, B.G. The prince of Rap cu This beat is hot, de Marky Mark. A urmat trecerea la metal...si mai apoi perioada Prodigy. Acum ascult radio pe net..plm...

    RăspundețiȘtergere
  7. La concertul ala al Marushei nu am ajuns si inca regret si acum... plm.

    RăspundețiȘtergere

Comentezi?