04 octombrie 2008

Extrem de tare si incredibil de aproape

Asta e reactia pe care am avut-o la finalul cartii omonime a lui J.S Foer. Tare pentru ca e o realitate dura prezentata intr-o maniera f originala (iar asta mi-a placut) si aproape pentru ca te atasezi de personajul principal, micul Oskar si vrei sa-i fii alaturi. Nici nu ai putea face altfel. Cum sa nu-i intelegi frustrarea cand tatal sau a murit in atentatul din turnurile gemene fara nici o vina decat de a fi la o intalnire de afaceri. Sau cum sa nu-i intelegi ura fata de psihologul care-l intreaba daca vede vreun lucru bun in moartea tatalui sau(!). Sau supararea pe care i-o poarta mamei sale pt ca si-a gasit un prieten cu care sa-si imparta suferinta in vreme ce el sufera in tacere. Sunt enorm de multe de spus despre cartea asta si daca o cautati pe net veti gasi un googleplex de recenzii, intrucat cartea aparuta anul trecut la noi e f citita. Eu o sa spun doar ca e foarte trista. Sunt niste pasaje, si ma refer la scrisorile bunicului lui Oskar "catre copilul meu nenascut", cu adevarat emotionante. E o bogatie de stari si sentimente asternute pe zeci de pagini de catre un om mut (supravietuitor al bombardamendtului Dresdei in WW2) care cu lumea reala interactioneaza prin semne si scurte propozitii scrise intr-un caiet: "Nu vorbesc. Imi pare rau."
Cartea lui J.S. Foer merita citita nu pentru a vorbi despre ea ci pentru a o fi simtit.

Un lucru bun e ca va fi ecranizata la anu si sper sa iasa un film bun. Pana atunci am putea urmari un alt film dupa o carte a lui Safran Foer, Everything is Illuminated, in care propriul rol e jucat de Elijah Wood.
Trailer

6 comentarii:

  1. Hmm, ''Totul este iluminat'' am citit partial (am sutit-o temporar de la niste colegi, la mare) insa dupa un timp am gasit-o greoaie si oarecum redundanta. Probabil o voi reciti cand voi avea timpul si dispozitia mentala.

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu stiu ce sa zic. Poate filmul e ok. O sa ma uit si daca imi place voi cumpara si cartea.

    RăspundețiȘtergere
  3. crede-ma,filmul e super ok. l-am vazut aproape tot pe cinemax. eu as citi cartea acuma. si dupa as citi si "extrem de tare si incredibil de aproape",sa le fac in ordine de data asta,prima data cartea si apoi filmul.

    RăspundețiȘtergere
  4. Am facut rost si eu de film. Il voi viziona imediat.

    RăspundețiȘtergere
  5. Imi place cum ai descris cartea. As citi-o, daca nu as fi facut-o deja. Oricum, mi-a parut foarte rau cand am terminat-o...am recit-o de cateva ori bune...pana ce am imprumutat-o si nu am mai gasit-o. A little advice: daca imprumuti carti, fa o lista cu persoanele carora le-ai imprumutat. D-abia astept sa vad filmul. Iar in ceea ce priveste "Everything is illuminated", de curand m-am apucat de ea..pare interesanta si voi vedea si filmul dupa ce termin cartea. Oricum ti-l recomand pe Foer.

    RăspundețiȘtergere
  6. Total de acord cu tine, e o carte pe care trebuie sa o simti, sa o traiesti alaturi de personaje. Iar cu stilul lui Safran-Foer, nici nu trebuie sa depui vreun efort in sensul asta, se pricepe de minune sa iti transfere starile si emotiile simtite de personajele sale.

    RăspundețiȘtergere

Comentezi?