03 septembrie 2008

Guild Wars

Cu ce mai imi umplu eu ziua. Pai de vreo 10 zile am recazut in patima jocurilor PC. S-a intamplat in felul urmator: eram la plimbare prin oras si am intrat in magazinul ala de reviste de la parterul Bega. Acolo, pe un raft, printre multe alte reviste tehnice, era Level, pe care sincer n-am cumparat-o niciodata. Acum era intr-un megapachet cu 2 dvd-uri, intre care si jocul Guild Wars: Factions, intr-o editie full, cu manual, card de activare si toate cele. Stiti si voi ca un joc full costa vreun milion vechi, iar aici aveam unul cu tot cu revista la 30 de ron. M-a mancat in palma si l-am luat. Era singurul. Deci iata-ma din nou addicted to gaming.
Sa vorbim de joc. Guild Wars: Factions e al doilea episod din seria Guild Wars si face parte din marea categorie de jocuri MMORPG - massive multiplayer online role playing games. Ati prins-o nu? Jocurile RPG sunt favoritele mele si cu multa vreme in urma aruncam o gramada de bani prin cluburile de net jucand Diablo 1 sau 2. GW e in acelasi fel doar ca se joaca online, pe servere internationale, in lumi virtuale la un loc cu alte sute si mii de "obsedati". Smecheria e ca joaca se plateste sub forma unui abonament lunar care iti permite sa joci pe serverele lor (cum e in cazul WoW si Lineage). Frumusetea e ca GW e gratuit. Dupa ce-l instalezi si bagi cheia de acces, nu mai ai treaba cu banii.


Ziceam ca e episodul 2. Primul, Guild Wars: Prophecy te introducea in Tyria, continentul, lumea in care urma sa te razboiesti si-ti punea la dispozitie 6 tipuri de personaje. Factions te muta in alt teritoriu, Cantha, si mai aduce 2 caractere jucabile, asasinul si samanul. Al treilea episod, Nightfall, la fel, 2 prsonaje si alt teritoriu. Fiecare din cele 3 episoade sunt jocuri de sine statatoare, iar daca le ai pe toate instalate poti umbla cu acelasi personaj in oricare din cele 3 lumi.
Ok, de ce Guild Wars (Razboiul ghildelor)? Pai jocul asta are 2 etape distincte: PvE si PvP. In prima, player vs environment(PvE) tu si avataru tau iubit va invartiti prin vasta lume cu scopul de a deveni mai buni, de a va inalta spiritual, prin cafteala. Eu am inceput cu un warrior, mare specialist in sabii si topoare, si in momentul in care scriu am ajuns pe la level 14. Deci am caftit ceva, nu gluma. Spuneam ca jocul e MMO. Deci ar trebui jucat cooperativ (la inceput) cu alti playeri. Va adunati intr-un party si porniti la atac. Cum eu sunt de felul meu un lup singuratic cand joc, daca nu cunosc pe altii nu ma pun la chatuit cu ei ca sa merem la plimbare impreuna. Asa ca eu cand dau de greu iau cu mine niste personaje non-player, in echipa de 4 sau 6, si incercam sa-i dovedim pe ticalosi. Dar cred ca e mai fun s-o faci cu o gasca de amici care joaca si ei. Scopul jocului e sa ajungi la level 20, urmand firul povestii sau questurile adiacente si adunand experienta sa intri la final in PvP - player vs player. Acolo cica e adevaratul guild wars. Acolo e competitia. Jucatorii infiinteaza sau sunt invitati in ghilde, iar ghildele lupta intre ele in arene pentru onoare si reputatie. Ceva asemanator cu un counterstrike cu topoare si vraji. Mai multe guilde pot forma aliante care apoi se alatura uneia din cele doua factiuni: Luxons sau Kurzicks, care se lupta pentru controlul teritoriului participand la diferite lupte. Observati ce jucabilitate impresionanta are.

Ce sa va mai spun. Jocul are o grafica foarte misto, cu harti impresionante, bine realizate, feelingul de imersiune in poveste functioneaza, doar muzica nu prea am sesizat-o. Insa efectele de lumina sunt faine. Ruleaza f. bine, n-am avut bug-uri sau freeze-uri in ciuda vechimii sempronului meu 2300+ cu 512 ddr. Oricum e un joc din 2006 asa ca m-ar mira sa am probleme cu el.
Plusuri:
- posibilitati variate de configurare a personajului, diverse skiluri (vreo 40)
- punctele pt atribute nu sunt definitive putand sa le scoti si sa te dezvolti pe alt skill
- stashul e f incapator, rucsac + centura + 2 saci, fiecare obiect ocupand 1 singur slot.
- dificultatea creste mai repede decat levelul si firul povestii, ajungand sa te intrebuintezi serios de echipa (asta e si un minus pt mine)
Minusuri:
- prea complicata achizitia de arme fiind necesari bani si diverse materiale cam greu de gasit. pierzi timp extragandu-le din obiectele inutile si alergand pe la diversi comercianti.
- nu poti da ordine clare echipei in afara de a sta intr-un loc.
- penalizarea healthbar-ului atunci cand dai ortul pe campul de lupta. Dupa vreo 3 decese ajungi sa lupti cu aceleasi creaturi cu jumate din viata fara sansa de a invinge. Reintoarcerea in oras te scapa de penalizare dar o iei de la zero cu tot.
Cam asta ar fi o prima impresie dupa vreo 30 de ore de joc. Sunt si eu curios daca o sa ma plictisesc curand. Daca mai joaca cineva ar fi interesant sa caftim ceva impreuna.

2 comentarii:

  1. eu ma joc Last Chaos la fel de free si nice a incercat vreodata?

    RăspundețiȘtergere
  2. nu, nu l-am jucat. nu prea mai am timp ce-i drept si compu e cam slab pentru noutati.

    RăspundețiȘtergere

Comentezi?