30 septembrie 2008

Aveti sange in voi?

Faceti ca noi. Azi dis de dimineata, m-am trezit si impreuna cu 3 prieteni am intins-o catre Centrul de Transfuzii. Scopul nostru era bine stabilit de mai multe luni de zile: sa ne dam "zeciuiala" in sange in mod onorabil. Poate ati auzit si voi macar odata la stiri ca spitalele au nevoie de sange si centrele sunt tot timpul in regim de avarie. Curiozitatea, si poate si un dram de constiinta civica, ne-a urnit din pasivitate. Cum a fost si ce s-a intamplat merita relatat :). Mai intai te inscrii, ca peste tot in societate. Doar birocratia ne guverneaza existenta. Apoi am mers la primul cabinet unde ti se face o punctie in deget pt a verifica grupa sanguina, Rh-ul si anemia. Mi s-a spus ca sunt special ;)) - grupa B negativ. N-am primit nici un cadou pt asta :)). Apoi am ajuns la un cabinet de consultatii cica. Acolo se predau niste chestionare completate in prealabil de noi (istoricul bolilor, numarul partenerilor, drug use etc) nimic dificil :p. De acolo purcezi spre cabina de recoltare. Procedura e simpla: te intinzi pe un scaun si te relaxezi, asistenta iti pune o perfuzie in vena si te stoarce de 450 ml de lichid pretios. Dureaza vreo 10 minute. Ce simti? Pai, amorteala in mana, senzatie de rece, uneori chiar dureri slabe, depinde de persoana. Ce urmeaza insa e mai greu de acceptat. Unii se imbraca si o intind imediat. Astia sunt norocosii. Ceilalti, cu picioarele de guma, se intind pe canapele si beau pahare de calciu rugandu-se sa nu li se faca rau. Dintre acestia as putea zice ca fac parte si eu, intrucat imi (re)cunosc o anume slabiciune la sange. Totusi m-am tinut pe picioare, am trecut peste procedura cu brio, si sprinten ca o sfarleaza am inceput sa glumesc si sa merg fara nici o grija. Nu aceeasi treaba se poate spune de fata care a venit cu noi. Foarte curajoasa. Numai ca la un moment dat vorbeai cu ea si in clipa imediat urmatoare plutea spre lumea viselor. Au trezit-o niste palme din partea asistentei. As fi nedrept insa sa ascund ca dupa ce am ras de ea vreo 10 minute si eram pe cale sa parasim laboratorul, m-am facut de rusine in cel mai lipsit de barbatie mod. Intr-o secunda si fara nici o explicatie, mi s-a ingustat campul vizual, am vazut stele verzi, albastre, mov si am am simtit nevoia sa ma intind. Mi-am pastrat cunostinta cat sa simt palmele asistentei pe obrajii mei si indemnul "Respira! Respira!" Hooo, ca n-am nimic tanti, zic eu curajos. Un moment de slabiciune doar. "Lipsa de calciu!" vine raspunsul. Am fost consemnat 5 minute pe canapea apoi in final ne-au "sfatuit" ca ar fi frumos sa mai lasam si pe altii sa-si incerce norocul. Mi-am luat bonurile de masa prevazute de lege si am intins-o la o prajitura si o shaworma. Trebuia sa-mi refac gramele pierdute.
Acum ca v-ati facut o idee despre ce va asteapta, va bagati? Hai ca niciodata nu stiti and ajungeti in spital si o transfuzie va va salva viata. Contribuiti si voi la stoc ce naiba. Doar sa nu mergeti singuri :)).
Ce ar mai fi de stiut:
- nu beti alcool inainte sau dupa.
- luati-va o ciocolata pentru "refacere".
- vi se recolteaza cam 450 de ml.
- cantitatea se va reface in 3 saptamani.
- sa donezi e sanatos in special daca ai multe hematii in sange.
- beneficiezi de adeverinta pentru serviciu in ziua respectiva, si bonuri de masa de vreo 50 de ron.

5 comentarii:

  1. Eu sunt anemica, mi s-ar face rau pe loc. Si te intreaba cati parteneri ai avut? :-/ De ce? Daca ai avut peste zece, nu mai ai voie sa donezi sau ce?

    RăspundețiȘtergere
  2. Pai oricum nu ti-ar lua nimeni sange tie in starea aia. Nu vor sa te aibe pe constiinta ;)).
    Chestionarul ala nu stiu ce rol are, probabil distractiv, pt ca nu se uita nimeni pe el inainte de donatie.
    Ex de intrebari: partenerul tau a facut sex pe bani? sau se drogheaza? ai facut calatorii in strainatate? etc...

    RăspundețiȘtergere
  3. io saptamana trecuta am implinit 3 :)

    prima data m-am simtit ca un balon ce se dezumfla usor, dar apoi, nimic. se pare ca sunt rezistent la asta, din fericire.

    ce e interesant, au micsorat perioada dintre donari, de la 70 la 60 de zile.

    ultima oara am nimerit la inceputul saptamanii, nimeni n-avea chef, nici macar testul de anemie nu mi l-a mai facut tanti - doar s-a uitat la mine si a zis "tu sigur nu ai probleme :))".

    partea mai nasoala a fost cand o babutza a inceput sa miorlaie ca nu mai vede bine, ca bla-bla, si a trebuit sa fie intrerupta operatiunea. inteleg ca vrei banii pe bonuri.. da' las-o incolo, ca te gaseste dracu' moartea in spital.

    in fine, eu sper sa mai faca actiuni ca anul trecut, cand au organizat actiuni de donare la UVT, chiar pe hol.

    ti-ai luat buletinul de analize?

    RăspundețiȘtergere
  4. Bravo. Eu am fost prima data. Cred ca o sa mai merg. Cu babuta aia e trista situatia, au ei limita de varsta 62 de ani dar unii imbatranesc muuult mai devreme. Eu chiar nu pot sa le port pica celor care merg pentru bonuri. E saracie mare in tara futui.
    Legat de perioada dintre donari eu as ramane la 72 de zile, asa a recomandat si asistenta, asa scrie si pe site-ul donatisange.ro.
    Nu mi-am luat inca analizele, ma duc maine, cu ceva strangere de inima. Cand eram acolo, a venit o tanti sa si le caute si acritura aia de la Avizier, dupa ce a lasat-o sa caute zece minute in teancul cu fise negasind nimic, ii zice femeii: pai atunci sunteti cu probleme! Si imediat ii arunca: Aaa, aveti hepatita B. CE mai sensibilitate frate! A ramas saraca interzisa. Ba, chestii dinastea nu se fac, ce naiba. Putea s-o trimita la cabinet unde i se explica de un doctor ce si cum.

    RăspundețiȘtergere
  5. Nici eu nu pot dona, nu îndeplinesc mai multe dintre condiţii. Unul dintre primele mele posturi a fost ceva de genul ăsta... ce vremuri...

    RăspundețiȘtergere

Comentezi?